Πολιτισμός

Η πρωτοφανής αναπαράσταση LGBTQ χαρακτήρων στο Our Flag Means Death

Η σειρά προβάλλει queer χαρακτήρες και σχέσεις με τον πιο αληθοφανή τρόπο και ξεφεύγει από τις ομοφοβικές απεικονίσεις

Παρασκευή Νίκα
η-πρωτοφανής-αναπαράσταση-lgbtq-χαρακτήρ-929459
Παρασκευή Νίκα

Περιέχει spoiler!

Λίγους μήνες πριν η HBO MAX χάρισε στο κοινό το Our Flag Means Death, μία κωμικό-περιπετειώδη βιογραφική σειρά, που απαγγέλει την ιστορία του πλούσιου γαιοκτήμονα Stede Bonnet. Ο Stede αντιμετωπίζει μία κρίση μέσης ηλικίας και αποφασίζει να αφήσει πίσω την οικογένεια του και την αναπαυτική ζωή του για να γίνει πειρατής, με την προσωνυμία «The Gentleman Pirate». Η σειρά αποτελείται από δέκα 30λεπτα επεισόδια, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Stede με το πλήρωμα του, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν στην ανοιχτή θάλασσα, συναντώντας στο διάβα τους φίλους και εχθρούς.

Μόνο και μόνο από την παρουσία του Taika Waititi στο καστ και την παραγωγή της σειράς, αλλά και στον ρόλο του σκηνοθέτη του πιλοτικού επεισοδίου, είναι βέβαιο πως είμαστε προορισμένοι για μία πανέμορφη κωμωδία.

Οι χαρακτήρες στην σειρά δεν χρησιμοποιούν ταμπέλες και δεν κατακρίνουν ποτέ ο ένας τον άλλο για την σεξουαλικότητα τους. Ο καθένας προσδιορίζεται ως ό,τι θέλει δίχως τα σχόλια των υπολοίπων. Η σειρά αγκαλιάζει το “queerness” της με τον πιο αληθινό τρόπο, ξεφεύγοντας από τα κλασικά μοντέλα ΛΟΑΤΚΙ αναπαραστάσεων. Τα πάντα φαίνονται φυσικά και δεν προσπαθεί με κανέναν τρόπο να μας πασαλείψει στα μούτρα με τα μηνύματα της.

Το κεντρικό ειδύλλιο ξετυλίγεται μεταξύ Stede και Blackbeard, ενός διαβόητα επικίνδυνου πειρατή που θέλει να  ανταλλάξει την πειρατική του ζωή με ένα πιο άνετο μέλλον. Η σχέση των δύο μπορεί στην αρχή να ερμηνευτεί από πολλούς ως μονάχα φιλική, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Οι δύο τους αναπτύσσουν μία αργή και σταθερή σχέση, καταλαβαίνοντας ο ένας τον άλλο, ακόμα και στις πιο αλλόκοτες περιστάσεις. Όταν βρίσκονται μαζί η συμπεριφορά τους αλλάζει, ιδιαίτερα του Blackbeard, του οποίου οι άμυνες έχουν πέσει και βλέπουμε την πιο ευαίσθητη και ευγενική πλευρά του. Αποκορύφωμα του έρωτα τους αποτελεί το πολυπόθητο φιλί στο προτελευταίο επεισόδιο της σειράς που επιβεβαιώνει οποιονδήποτε δύσπιστο από κάθε αμφιβολία.

stighmiotipo-othonis-1040.png

Γενικά, λίγες είναι οι φορές που βλέπουμε μία ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ δύο μεσήλικων ανθρώπων, καθώς οι σημερινές αναπαραστάσεις είναι κυρίως εστιασμένες στον νεανικό έρωτα, με νέους και εφήβους να ανακαλύπτουν την σεξουαλικότητά τους.

Φυσικά, η σειρά δεν στέκεται μόνο στην σχέση των δύο, αλλά επεκτείνει τα queer ειδύλλια και στο υπόλοιπο πλήρωμα του καραβιού. Ο Lucius, ο γραμματέας του Stede που καταγραφεί τις πειρατικές περιπέτειες του, αποτελεί έναν από του πιο φανερά ομοφυλόφιλους χαρακτήρες της σειράς. Η σχέση του με τον Black Pete μπορεί στην αρχή να χαρακτηρίζεται περισσότερο ως “φίλοι με προνόμια”, αλλά σύντομα επιδεικνύουν μεγαλύτερη τρυφερότητα και υπερπροστατευτικότητα μεταξύ τους. Μάλιστα, ο Black Pete εξομολογείται στον Lucius, μετά από μία στιγμή κινδύνου, τον φόβο και την ανησυχία του να τον χάσει και οι δύο τους μοιράζονται ένα φιλί.

stighmiotipo-othonis-1030m.png

Μία ακόμα απροσδόκητη σχέση ανθίζει μεταξύ Jim και Olu. Ο Vico Ortiz, ένας μη δυαδικός ηθοποιός, υποδύεται τον Jim, έναν επίσης μη δυαδικό χαρακτήρα που έχει μεταμφιεστεί με μία τεράστια μύτη και μούσια, κρυμμένο ανάμεσα στο πλήρωμα. Ο Olu, παλιός σύντροφος τους φαίνεται ερωτευμένος μαζί τους, κάτι που σίγουρα ανταποδίδεται αμφίδρομα.

stighmiotipo-othonis-1031m.png

Τα ομοφοβικά σχόλια, είτε από τους χαρακτήρες, είτε έμμεσα από την κατασκευή της σειράς, εκλείπουν. Για παράδειγμα, σε μία σκηνή βλέπουμε τον βοηθό του Blackbeard, Izzy Hanks, να νευριάζει, πιάνοντας τον Lucius με τον Black Pete να ερωτοτροπούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων πως είναι ομοφοβικός. Αντιθέτως, ο λόγος πίσω από τον εκνευρισμό του, ευθύνεται αποκλειστικά στο γεγονός πως το πλήρωμα δεν αναλαμβάνει τα καθήκοντα του και τεμπελιάζει, όχι επειδή βλέπει δύο άντρες να «τσιλημπουρδίζουν». 

Το Our Flag Means Death δεν πέφτει θύμα των στερεοτυπικών queer αναπαραστάσεων, προσφέροντας στον θεατή ρεαλιστικές ιστορίες αγάπης σε συνδυασμό με απολαυστική δράση. Για όποιον η πρώτη σεζόν δεν ήταν αρκετή, στις αρχές του Ιούνη ανακοινώθηκε πως η σειρά επρόκειτο να ανανεωθεί και για δεύτερο κύκλο, οπότε έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα