Διεθνή

Ιράν σε Ουκρανία: «Θα απαντήσουμε αναλόγως»

Την Παρασκευή η Ουκρανία είπε ότι θα αφαιρέσει τη διαπίστευση του Ιρανού πρεσβευτή με αφορμή το γεγονός ότι η Τεχεράνη εφοδιάζει τις ρωσικές δυνάμεις.

Parallaxi
ιράν-σε-ουκρανία-θα-απαντήσουμε-αναλ-927590
Parallaxi

Το Ιράν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουκρανίας να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις τους επειδή, όπως υποστηρίζει, η Τεχεράνη εφοδιάζει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί είπε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει «αναλογικά» και ότι το Κίεβο δεν θα πρέπει «να επηρεάζεται από τρίτες πλευρές που επιδιώκουν να καταστρέψουν τις σχέσεις των δύο χωρών μας».

Την Παρασκευή η Ουκρανία είπε ότι θα αφαιρέσει τη διαπίστευση του Ιρανού πρεσβευτή με αφορμή το γεγονός ότι η Τεχεράνη εφοδιάζει τις ρωσικές δυνάμεις με στρατιωτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μια ενέργεια που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «συνεργασία με το κακό».

Ο Καναανί είπε ότι η απόφαση του Κιέβου «βασίστηκε σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και ήταν το αποτέλεσμα μιντιακών υπερβολών από τρίτα μέρη». Δεν αναφέρθηκε ευθέως στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ιράν διαψεύδει ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με αυτά τα οπλικά συστήματα, όμως σήμερα η σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan έγραψε ότι έχουν πουληθεί «εκατοντάδες οπλισμένα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι κατέρριψε τουλάχιστον επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, μεταξύ των οποίων και έξι Shahed-136, κοντά στα λιμάνια της Οδησσού και του Πιβντένι. Το ένα ήταν τύπου Mohajer-6, ένα μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα