Featured

iSea: Η οργάνωση από τη Θεσσαλονίκη που προστατεύει το υδάτινο οικοσύστημα

Μία περιβαλλοντική οργάνωση από τη Θεσσαλονίκη μέσω των δράσεων της «έρχεται» για να ενημερώσει το κοινό για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Εύα Καβάζη
isea-η-οργάνωση-από-τη-θεσσαλονίκη-που-προ-812379
Εύα Καβάζη

Μία περιβαλλοντική οργάνωση από τη Θεσσαλονίκη μέσω των δράσεων της «έρχεται» για να ευαισθητοποιήσει και ενημερώσει το κοινό για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  Για την περιβαλλοντική οργάνωση όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2016, όταν νέοι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων με εμπειρία στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος που μοιράζονταν την αγάπη τους για το θαλάσσιο περιβάλλον, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Η iSea ιδρύθηκε όταν “συναντήθηκαν” άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες και κοινές αξίες, οι οποίοι ήθελαν να αφιερώσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, αλλά και την ενέργειά τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Κύριος στόχος της οργάνωσης αποτελεί η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσα από την επιστημονική έρευνα, την ενεργό εμπλοκή και εκπαίδευση των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και τις παρεμβάσεις για την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων και τη λήψη ορθών πολιτικών», δηλώνει η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της iSea μιλώντας στην Parallaxi.

Για την επίτευξη των στόχων της, η iSea επικεντρώνεται σε διαφορετικούς τομείς υλοποιώντας δράσεις και προγράμματα στο πλαίσιό τους. Οι τομείς δράσεις της iSea αφορούν τα Ευάλωτα Είδη, την Επιστήμη των Πολιτών, τα Υδάτινα Απορρίμματα και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση διαφορετικών ομάδων στόχων.

Με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα τους το «Thermaikos Dolphin Project», η περιβαλλοντική οργάνωση από τη Θεσσαλονίκη καταγράφει τα δελφίνια του Θερμαϊκού κόλπου. «Η Ελλάδα φημίζεται για την πλούσια βιοποικιλότητά της, συμπεριλαμβανομένων των κητωδών που μπορεί να συναντήσει κανείς σε διάφορες περιοχές της. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και ο Θερμαϊκός Κόλπος για τον οποίο υπήρχαν θεάσεις δελφινιών, αλλά δεν είχε ποτέ μελετηθεί συστηματικά. Στόχος του “Thermaikos Dolphin Project”, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Sani Resort, αποτελεί η συστηματική μελέτη των κητωδών του Θερμαϊκού Κόλπου και της βιοποικιλότητάς του γενικότερα, καθώς και η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών σχετικά με τα θαλάσσια θηλαστικά, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και το θαλάσσιο περιβάλλον.», εξηγεί η κ. Χαρίτου.

Η Parallaxi μίλησε με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea για την κατάσταση των ρύπανση των ακτών και βυθών, τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος καθώς την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Η προστασία του περιβάλλοντος έρχεται όλο και πιο πολύ στο προσκήνιο με περιβαλλοντικές οργανώσεις να τονίζουν την σημαντικότητα της. Ποιες δράσεις πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν στην χώρα μας για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το υδάτινο οικοσύστημα;

«Η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες και κορυφώνεται όταν τα ίδια τα περιβαλλοντικά ζητήματα επιτάσσουν αλλαγές και σημαντικές αποφάσεις. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ραγδαίες περιβαλλοντικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν ζητήματα που μας επηρεάζουν όλους, ακόμα κι αυτούς που δεν το συνειδητοποιούν. Είναι λογικό λοιπόν μερίδα των πολιτών να αντιλαμβάνεται ως επιτακτική την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και να συσπειρώνεται με φορείς μέσα από τους οποίους θέτει στόχους που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, η περιβαλλοντική προστασία γίνεται πλέον ένα από τα ζητήματα που εντονότερα φαίνεται να αφορά την κοινωνία των πολιτών.

Οι δράσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικοσυστημάτων, των ειδών που διαβιούν σε αυτά αλλά και των ίδιων των πολιτών. Είναι σημαντική και πρέπει να διεκδικείται η εμπλοκή των πολιτών σε τοπικά ζητήματα, καθώς και η διαφάνεια σε ότι αφορά την κατάσταση του περιβάλλοντος και τη διαχείρισή του. Ακόμη πιο σημαντικό είναι οι δράσεις που πραγματοποιούνται να τροφοδοτούν τη λήψη ορθών πολιτικών αποφάσεων. Στον καιρό της «εύκολης» και γρήγορης πληροφόρησης που ζούμε, οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να αναζητούμε και να ενημερωνόμαστε για τις επιπτώσεις των επιλογών μας στο περιβάλλον. Οφείλουμε να αξιολογούμε τον τρόπο ζωής μας σκεπτόμενοι τις επόμενες γενιές. Αντίστοιχες πρέπει να είναι και οι πολιτικές αποφάσεις τις οποίες πρέπει ενεργά να διεκδικούμε στοχεύοντας σε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον για όλους.»

Μεταξύ των δράσεων σας είναι και οι καθαρισμοί των θαλασσών, στην Ελλάδα πόσο άσχημη είναι η θαλάσσια ρύπανση σε ακτές και βυθούς;

«Η κατάσταση στις ελληνικές ακτές δυστυχώς αντικατοπτρίζει τη συνολικότερη εικόνα που επικρατεί στη Μεσόγειο. Η πλειοψηφία των ελληνικών ακτών χαρακτηρίζονται ως βρώμικες με βάση την πυκνότητα των απορριμμάτων που είναι συγκεντρωμένα σε αυτές και τα πλαστικά απορρίμματα είναι τα περισσότερα. Αναλογιστείτε ότι περισσότεροι από 220.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στη Μεσόγειο ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Το γεγονός επίσης ότι ο μεγαλύτερος αριθμός απορριμμάτων στις ακτές αποτελείται από αποτσίγαρα, για τα οποία μάλιστα πολλοί πολίτες αγνοούν ότι ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών, αντικατοπτρίζει τόσο την ελλιπή ενημέρωση, όσο και την ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον, ακόμα και στις περιπτώσεις που λαμβάνονται περιβαλλοντικά ορθές αποφάσεις, εξίσου σημαντική πρέπει να είναι και η ουσιαστική εφαρμογή τους. Η μείωση των απορριμμάτων σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και η διεκδίκηση της ορθής τους διαχείρισης αποτελεί πλέον μονόδρομο.»

Ο κόσμος πιστεύετε ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένος σχετικά με την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος; Θεωρείτε πώς υπάρχουν αλλαγές στις συνήθειες του;

«Είναι μήνυμα αισιοδοξίας ότι πλέον υπάρχουν πολίτες και ομάδες πολιτών που θέτουν σε προτεραιότητα το θαλάσσιο οικοσύστημα και το περιβάλλον γενικότερα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους. Σίγουρα υπάρχει και η μερίδα πολιτών που δεν συνειδητοποιεί ή δεν ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα αυτής της αλληλεπίδρασής μας με το περιβάλλον. Η επιτυχία θα επισφραγιστεί όταν η μερίδα αυτή θα αποτελεί μόνο μικρή μειοψηφία, αλλά και όταν όσοι ενημερώνονται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα υιοθετήσουν στο μέγιστο ορθές πρακτικές και συμπεριφορές. Μέχρι στιγμής είναι εμφανές και θετικό το γεγονός ότι οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικές και η αγορά οδηγείται προς αυτές και προσαρμόζεται. Οι εναλλακτικές λύσεις και οι αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών μπορεί να αφορούν από τα προϊόντα που επιλέγουν στην καθημερινότητά τους έως τις διατροφικές τους συνήθειες.»

Βρείτε την οργάνωση:

FacebookInstagram|  Website

Διαβάστε επίσης:

Ένας Τυφώνας έφτασε για να καθαρίσει τον Θερμαϊκό κόλπο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα