Featured

Καιρός είναι να βγουν τα παιδιά μας από το σπίτι

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στη πόλη

Parallaxi
καιρός-είναι-να-βγουν-τα-παιδιά-μας-από-532874
Parallaxi

Σε μία περίοδο που όλοι προσπαθούμε να στήσουμε τη ζωή μας από την αρχή ή να συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε την περίοδο της έναρξης της πανδημίας, το αίσθημα της ασφάλειας είναι το σημαντικότερο που θα πρέπει να αναγεννήσουμε μέσα μας αλλά και στα παιδιά μας.

Χώροι διαμορφωμένοι να υποδεχτούν τα παιδιά μας, παραστάσεις, ταινίες, δράσεις και μουσικές που απευθύνονται στις μικρές ηλικίες αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, και στους γονείς αποτελούν τις προτάσεις της πόλης για αυτόν τον μήνα και όχι μόνο…

  • Λιλιπούπολη, ο παιδικός σταθμός στο κέντρο της πόλης.

Οι εγγραφές της νέας σχολικής χρονιάς έχουν ξεκινήσει! Γνωρίστε το σχολείο μέσω της ιστοσελίδας www.lilipoupol.gr

Ο Παιδικός Σταθμός Λιλιπούπολη, βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μετράει 36 χρόνια λειτουργίας! Ως σκοπό έχει, να κάνει το κάθε παιδί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα αλλά και φυσικά μέσα από το παιχνίδι!

Διαδραστικές προσεγγίσεις με εργαλεία τη γλώσσα, το θέατρο, τη μουσική και τα εικαστικά, μπορούν με βιωματικό τρόπο τα παιδιά να εκπαιδεύονται και να αναπτύσσουν κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες. Οι δραστηριότητες γίνονται ομαδικά και στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην καλλιέργεια ενός πνεύματος συνεργασίας.

Επικοινωνήστε με τον παιδικό σταθμό στο 2310277501, στο lilipoupolikid@gmail.com ή μέσω των κοινωνικών του δικτύων.

  • “The Play that goes wrong… Anatolia edition” από το Drama Club του Κολλεγίου Ανατόλια

Μετά από μία σειρά επιτυχημένων παραστάσεων μιούζικαλ, το Drama Club, ο αγγλόφωνος θεατρικός όμιλος του Κολλεγίου Ανατόλια, επιστρέφει στο θεατρικό προσκήνιο παρουσιάζοντας το έργο The play that goes wrong… Anatolia editionΗ παράσταση ανεβαίνει στις 18, 19, 20 & 25, 26, 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 20.00, στο θέατρο Raphael του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η παράσταση στην οποία παίζουν μαθητές και μαθήτριες Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια είναι μία διασκευή της ανατρεπτικής βρετανικής κωμωδίας The play that goes wrong («Το έργο που πάει λάθος») των Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σάιερ και Χένρι Σιλντς, που τιμήθηκε το 2015 με το βραβείο Lawrence Olivier ως Καλύτερη Νέα Κωμωδία και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 27 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Για την παράσταση του Drama Club το κείμενο διασκευάστηκε από τους καθηγητές του Κολλεγίου Ανατόλια Βαγγέλη Μανιτάκη, Ζωή Χαραλάμπους και Ελένη Ζήκα. Πρωταγωνιστές οι μαθητές και μαθήτριες του Anatolia High School οι οποίοι υποδύονται τους εαυτούς τους σε μία προσπάθεια να ανεβάσουν το έργο The Murder at Morley HouseΗ παράσταση καταστρέφεται από τους χαρακτήρες που εμπλέκονται σε ένα χάος: ξεχνούν τα λόγια τους, μπερδεύουν εισόδους και εξόδους, φοβούνται τη σκηνή, δυσαρεστούνται με τη θέση στην οποία βρίσκονται και δεν έχουν αίσθηση της καταστροφής που προκαλούν γύρω τους.

Στην Anatolian αυτή εκδοχή, το κοινό έχει την δυνατότητα να απολαύσει όχι μόνο την ξανα-επινοημένη πλοκή του θεατρικού αυτού έργου, αλλά και ένα παράλληλο χορευτικό θέαμα υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Παγίδου, χορογράφο του Pinewood International School. Το εντυπωσιακό σκηνικό και τα κουστούμια είναι της Χριστίνας Δουρής και η μουσική επιμέλεια, και διδασκαλία των τραγουδιών της Έφης Ράτσου.

Ο αγγλόφωνος θεατρικός όμιλος του Κολλεγίου ανεβάζει μιούζικαλ τα τελευταία 43 χρόνια κι έχει αποτελέσει φυτώριο πολλών γνωστών ηθοποιών. Μεταξύ των έργων που έχει ανεβάσει τα τελευταία χρόνια είναι το Σικάγο, Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουει, Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, Όπερα της Πεντάρας κ.α.

Παραστάσεις: 18, 19, 20 & 25, 26, 27 Φεβρουαρίου 2022Έναρξη παραστάσεων:  8:00 μ.μ.Θέατρο Raphael Hall, Κολλέγιο Ανατόλια | τ. 2310 398373 & 2310 398328 (Δ-Π 08:30 – 15:00)

  • Σπιτόδενδρο: Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο στη Θεσσαλονίκη

Οι εγγραφές της νέας σχολικής χρονιάς στο Σπιτόδενδρο έχουν ξεκινήσει! Γνωρίστε το Νηπιαγωγειο- Παιδικό Σταθμό μέσω της ιστοσελίδας www.spitodendro.gr

Το «Σπιτόδενδρο» δίνει χώρο στη μάθηση και το παιχνίδι των παιδιών, φροντίζοντας παράλληλα για την ασφάλειά τους. Η παιδαγωγική δράση του σχολείου λαμβάνει χώρο σε μεγάλες αίθουσες που προσφέρονται για τη διδασκαλία αλλά και το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών. Τα διαλείμματα του σχολείου πραγματοποιούνται στις δύο μεγάλες αυλές όπου τα παιδιά μπορούν ξέγνοιαστα να απολαύσουν αμέτρητες ώρες παιχνιδιού.

Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και η καλλιέργεια μιας σχέσης αγάπης και σεβασμού για τη φύση, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους του παιδαγωγικού προγράμματος του νηπιαγωγείου. Μέσα από εξορμήσεις στον οπωρώνα που φιλοξενείται στο πίσω μέρος της αυλής του σχολείου, τα παιδιά γνωρίζουν διαδικασίες καλλιέργειας και φροντίδας καρπών και φυτών.

Επικοινωνήστε με το σχολείο στο 2310472266, στο info@spitodendro.gr ή μέσω των κοινωνικών του δικτύων.

  • Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής στο Θέατρο Αμαλία από τον Μικρό Βορρά

Για όλο τον Φεβρουάριο, ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία με το Θέατρο Αμαλία διοργανώνουν το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής. Η Ιλιάδα, η Οδύσσεια και η Ελένη ζωντανεύουν θεατρικά, υπό την σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου. Κάθε Σάββατο στις 17.00, τα τρία μεγάλα έργα που διδασκόμαστε στο σχολείο παρουσιάζονται στο Θέατρο Αμαλία, στην Θεσσαλονίκη. Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με μουσική που κάποιες φορές είναι και ζωντανή και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, στήνουν μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους εφήβους και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις: Ευριπίδη Ελένη ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία; ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη. Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η Ελένη του Ευριπίδη, μια ιδιαίτερα προσωπική ματιά, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της, που δεν είναι άλλη από το να σώσει τη ζωή αλλά και την τιμή της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος του τραγικού.

Ομήρου Οδύσσεια Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”. Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα. Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση το θέατρο μεταμορφώνεται σε χώρο που αποκαλύπτει τον μοναδικό κόσμο του Οδυσσέα, έναν κόσμο ωρίμανσης και συνάντησης με το απρόσμενο, οι θεατές γίνονται συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί το όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου.

Ομήρου Ιλιάδα Ο “Μικρός Βορράς” σε συνεργασία με τους “The Prefabricated Quartet”, μια από τις πιο γνωστές μπάντες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι γράψανε τη μουσική, παρουσιάζει σε 70΄ όλη την Ιλιάδα του Ομήρου. Mια παράσταση για νέους, εφήβους, εκπαιδευτικούς και όσους θέλουν να δουν την Ομηρική Μάχη με μια σύγχρονη, μουσική, αφηγηματική οπτική! Μια “σύγχρονη” Ιλιάδα με videogames και ραπ, όπου Τρώες και Αχαιοί σφάζονται μεταξύ τους σαν καλοκουρδισμένες μαριονέτες των Θεών, σε μία αφήγηση που ξεκινά με έναν θυμό και λήγει με μια συμφιλίωση. Όμως κι αύριο μέρα ξημερώνει. Ποιος θα’ χει σειρά αύριο; Και από τι θα πάει;

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής: Πότε: κάθε Σάββατο Ημερομηνίες: -ΙΛΙΑΔΑ: 6 & 13 Νοεμβρίου 2021 ΚΑΙ 4 &11 Δεκεμβρίου 2021 -ΟΔΥΣΣΕΙΑ: 20 Νοεμβρίου 2021 ΚΑΙ 18 Δεκεμβρίου 2021 -ΕΛΕΝΗ: 27 Νοεμβρίου 2021 Ώρα: 17:00 Τοποθεσία: Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) Προπώληση εισιτηρίων: 10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ταμείο: 12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη)

Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής- Μικρός Βορράς Διάρκεια παραστάσεων 1 ώρα & 10 λεπτά Για νέους και εφήβους από 8 ετών

  • “Τρεις… κι ο Αίσωπος” στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς

Η παιδική παράσταση (για παιδιά από 3 ετών) της ομάδας Μικρός Βορράς “Τρεις… κι ο Αίσωπος” μετά από 3 μήνες παραστάσεων στην Θεσσαλονίκη παίρνει παράταση και ζωντανεύει για μερικές ακόμα Κυριακές!
Κυριακή 20 & 27 Φεβρουαρίου 2022 στις 11.30, 4 διαφορετικοί μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”.

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον Μικρό Βορρά, τέσσερις νέους μύθους του Αισώπου. Τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται επί σκηνής κάθε φορά σε διαφορετικούς χαρακτήρες, για να εμψυχώσουν και να αφηγηθούν τέσσερις νέους μύθους του αγαπημένου μας παραμυθά: Η Αλεπού και ο Λέλεκας, Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια & Το Λιοντάρι και η Ποντικίνα.

Διαφορετικά είδη θεάτρου (θέατρο φόρμας, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο με μάσκα) και έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας και της προνόησης αναδύονται μέσα από τις ιστορίες και φωτίζονται από τους ρόλους.

Οι ήρωες του έργου που είναι έντονοι και ακραίοι μέσα από τις καταστάσεις και τα βιώματά τους αναπλάθονται, διαμορφώνονται, εξελίσσονται, αλλάζουν και φέρνουν την ανατροπή στις σχέσεις τους, τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τα πλάσματα που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους.

ΣυντελεστέςΚείμενο: Θοδωρής Παπαϊωάννου | Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης | Μουσική: Αίσων Χαρατσάρης | Στίχοι: Θοδωρής Παπαϊωάννου, Αίσων Χαρατσάρης | Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Καραογλάνη, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κατερίνα Καραογλάνη | Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά | Βοηθός σκηνοθέτη: Αργιέττα Οκαλίδου | Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου | Κατασκευή κούκλας/μάσκας: Μάρθα Φωκά  | Διδασκαλία χειρισμού κούκλας: Θάλεια Καρεπίδη | Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου | Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής
Παίζουν: Άλκης Γκόσιος, Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου, Κορνηλία Προκοπίου

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά 551 32)

  • Online εκπαιδευτικός διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο για νέους από το UTech Lab

Ένας νέος online εκπαιδευτικός διαγωνισμός με τίτλο “Mini Jam Filmmaking” διοργανώνει το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου. Η δράση αφορά νέους και νέες 12-18 ετών, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο μικρής διάρκειας που θα εμπνέεται από ένα συγκεκριμένο τεχνολογικό θέμα. Η θεματολογία του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί την πρώτη μέρα διεξαγωγής του.

Όσοι ενδιαφέροντες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μπορούν πριν την έναρξή του να παρακολουθήσουν το online εργαστήριο “Video Editing”. Εκεί θα γνωρίσουν καλύτερα τα κόνσεπτ του “production” και του “post-production” ενός βίντεο, καθώς και τη δημιουργία και επεξεργασία βίντεο, την αφαίρεση και πρόσθεση σκηνών, κειμένων μουσικής, ηχητικών εφέ, μεταβάσεων, εικόνων κ.α.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό και το online εργαστήριο είναι δωρέαν. Υποβολή συμμετοχών ΕΔΩ έως τις 13 Φεβρουαρίου.

  • Έκθεση: Ο αυθεντικός Πινόκιο στο Mediterranean Cosmos

Μία παραμυθένια έκθεση με πρωταγωνιστές τον Πινόκιο, τον Τζεπέτο και το γρύλο ζωντανεύει στο Mediterranean Cosmos από τις 3 Φεβρουαρίου έως και τις 5 Μαρτίου 2022.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του επίσημου ιδρύματος “Fondazione Nazionale Carlo Collodi” στην Ιταλία, και του συγγραφέα του Πινόκιο, Carlo Collodi, και παρουσιάζει τον αυθεντικό Πινόκιο και την ιστορία του, όπως αυτή εκτυλίσσεται μέσα από το διάσημο βιβλίο.

Το ξεχωριστό ξύλινο αγόρι με το οποίο μεγάλωσαν πολλές γενιές, μας ξεναγεί στις ενότητες που συνθέτουν την υπέροχη ιστορία του και μέσα από τα μοναδικά εκθέματα μας ξυπνά αγνές παιδικές αναμνήσεις.

Απολαύστε μεταξύ άλλων  το Ξυλουργείο του Τζεπέτο, το Σπίτι της Νεράιδας, την Τρομερή Φάλαινα και ανακαλύψτε τις απίθανες ιστορίες πίσω από την έκδοση του πιο πολυδιαβασμένου βιβλίου στον κόσμο μέσα από αυθεντικό φωτογραφικό υλικό.

Η παραμυθένια έκθεση του αυθεντικού Πινόκιο είναι διαθέσιμη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του εμπορικού κέντρου: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-21:00 και Σάββατο 10:00-20:00 | Διάρκεια: 5 Μαρτίου 2022 | Είσοδος ελεύθερη.

  • ΚΟΘ: «Παρέα με τον Μπετόβεν» – Μουσική δωματίου για Παιδιά

Επιστρέφει στην Κ.Ο.Θ. το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παρέα με τον Μπετόβεν» με τον κύκλο συναυλιών «Κυριακή, Πρωί, Μουσική» την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και 17 Απριλίου 2022,  στην Αίθουσα Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης».

Μουσική δωματίου για παιδιά 4-11 ετών μαζί με τον γονέα.

Ο μαγικός κόσμος του μεγάλου συνθέτη θα υποδεχτεί τα παιδιά μέσα από ένα μουσικό ταξίδι, που θα τους χαρίσει μία κούκλα και ένας αφηγητής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-11 ετών και σκοπός του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την μουσική δωματίου και να μοιραστούν αυτή την υπέροχη εμπειρία με τους γονείς τους.

Ο Λούι, ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα, βρίσκει διέξοδο στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Εκεί, όμως, αρχίζει η πραγματική περιπέτεια!

Με πρωταγωνιστή την μουσική, ένας αφηγητής και μία κούκλα ξεναγούν τα παιδιά ηλικίας 4-11 στο μαγικό κόσμο του μεγάλου συνθέτη.

Συμμετέχουν: Μαρία Ανισέγκου (βιολοντσέλο) | Γιώργος Πετρόπουλος (βιολί) | Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο)

Επιμέλεια: Τάσος Αγγελόπουλος | Παρουσίαση: Δημήτρης Καπετάνιος | Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Γιοβάν

  • Προβολή 3D Ταινίας στο Κοσμοθέατρο του Νόησις – «Δεινόσαυροι: οι Γίγαντες της Παταγονίας»

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και 17 Απριλίου 2022 στις 12:00 | Αίθουσα Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λεωφόρος Νίκης 73, Θεσσαλονίκη) | Τηλ.: +30 2310 25 7900 | Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος Κανονικό 8€, Παιδικό 5€

Στη γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου του Νόησις μπορούμε να απολαύσουμε σε 3D προβολή την ταινία «Δεινόσαυροι: οι Γίγαντες της Παταγονίας» από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022.

Αν δεν είχε συμβεί μία σειρά από κατακλυσμικά γεγονότα, με σημαντικότερο την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη, ο πλανήτης μας θα βρίσκονταν ακόμη υπό την κυριαρχία των δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι μας συναρπάζουν τόσο πολύ, που πολλοί άνθρωποι εύχονται να υπήρχαν ακόμη ανάμεσά μας.

Ακολουθώντας τον Δόκτωρα Rodolfo Coria, έναν διεθνούς φήμης Αργεντινό παλαιοντολόγο, επισκεπτόμαστε τοποθεσίες όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε αυτά τα φανταστικά τέρατα να ζωντανεύουν.

Στην Παταγονία βρέθηκε το μεγαλύτερο ζώο που έχει περπατήσει ποτέ πάνω στη Γη: ο γιγαντιαίος φυτοφάγος Αργεντινόσαυρος, και ο αντίπαλός του ο Γιγαντόσαυρος, ένα δίποδο σαρκοβόρο, που θα μπορούσε εύκολα να μονομαχήσει με τον διάσημο T-Rex.

Με επιστημονικό τρόπο, η ταινία παρουσιάζει πως ζούσαν αυτά τα δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα των εκπληκτικών επιτευγμάτων της εξέλιξης των ειδών. Με έντονη δράση και τοπία βγαλμένα από άλλους κόσμους. Κατά διαστήματα, η κάμερα μας μεταφέρει στο Διάστημα για να παρακολουθήσουμε την κίνηση των τεκτονικών πλακών ή την άφιξη του μετεωρίτη που θα σφραγίσει τη μοίρα των δεινοσαύρων.

Καθώς η ταινία αφήνει πίσω τους γίγαντες της Παταγονίας για να προχωρήσει στο τέλος αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας της Γης, μαθαίνουμε ότι, αν και τα περισσότερα είδη δεινοσαύρων έχουν εξαφανιστεί, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ανάμεσά μας ακόμη και σήμερα. Μπορούμε να τους δούμε εύκολα. Είναι τα πουλιά.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα παρακολούθησης της ταινίας με αγγλική αφήγηση, μέσω ασύρματου συστήματος μετάδοσης με ακουστικά, τα οποία παρέχονται δωρεάν στην είσοδο.

Η μεταγλώττιση και προσαρμογή της αφήγησης της ταινίας στην Ελληνική γλώσσα, είναι παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου και αποτελεί ευγενική παραχώρηση στο ΝΟΗΣΙΣ.

Από Σάββατο 22 Ιανουαρίου έως και Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, Για θεατές άνω των 5 ετών

Νοησις – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Και Μουσείο Τεχνολογίας (Κοσμοθέατρο) (6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, ΤΚ 57001) | τηλ:2310 483000 | Εισιτήρια : Τιμές εισιτηρίων από 3,50€ | Προπώληση viva.gr

  • Παιδική σκηνή στο Θέατρο Αυλαία | “Ο γαργαληστής” του Δημήτρη Μπασλάμ

Το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, ζωντανεύει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Το “νήμα” ξετυλίγουν τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τις ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ | Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου | Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου | Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα | Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου | Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου Παίζουν επι σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή, ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου

Μία παράσταση που αγάπησαν όλα τα παιδιά, συνεχίζει και όλα τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου (Σάββατο στις 17.00 και Κυριακή 11.30) στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή 136) Τηλέφωνο: 2310 230013 Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr

  • Θέατρο Κούκλας: “Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι” στο Θέατρο Αμαλία

Οι REDICOLO με τις μεγααάλες κούκλες τους, επιστρέφουν για λίγες ακόμα παραστάσεις στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ, για να μοιραστούν με μικρούς και μεγάλους την ιστορία ενός διαφορετικού αγοριού: της αγαπημένης ξύλινης μαριονέτας ΠΙΝΟΚΙΟ που κινείται χωρίς σπάγγους και ονειρεύεται να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων. Μία παράσταση για όλη την οικογένεια που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την ομορφιά της διαφορετικότητας, με ευαισθησία, τρυφερότητα και πολύ χιούμορ. «Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!»
Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, για τη δύναμη της συγχώρεσης και για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.»
Μια παράσταση σύγχρονου θεάτρου κούκλας για μικρά και μεγάλα παιδιά, που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως για τις χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, την καλλιτεχνική πρωτοτυπία και την ευρηματική διασκευή στο κλασικό κείμενο του Κάρλο Κολόντι. Είναι η τρίτη παραγωγή της ομάδας Redicolo, γνωστής για την ποιοτική δουλειά της στο χώρο του θεάτρου κούκλας για παιδιά, και έχει κάνει από το 2016 περισσότερες από 200 παραστάσεις σε σχολικούς και θεατρικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας. Την έχουν παρακολουθήσει ήδη χιλιάδες παιδιά και έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από γονείς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.
Στην παράσταση «Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι», συνδυάζοντας το θέατρο κούκλας με το θέατρο ηθοποιών, οι κουκλοπαίκτες του Redicolo είναι ορατοί στο κοινό όταν εμψυχώνουν τις κούκλες, συμμετέχουν στην δράση ως ηθοποιοί και αφηγητές, αλληλεπιδρούν με τα παιδιά και τα καλούν να συμμετέχουν στη θεατρική διαδικασία που γεννιέται μπροστά τους και χτίζεται μαζί τους. Οι κούκλες είναι μεγάλες, σε ανθρώπινο μέγεθος και οι κουκλοπαίκτες χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους για την εμψύχωσή τους. Ο κάθε ηθοποιός εναλλάσσεται φανερά ανάμεσα στους ρόλους του κουκλοπαίκτη και του αφηγητή, με τρόπο που υπενθυμίζει πως αυτό που παρακολουθούν οι θεατές είναι ένα παιχνίδι θεάτρου, το οποίο στήνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια τους.
Συντελεστές: Κείμενο: Κάρλο Κολόντι | Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος | Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος | Σκηνικό – Κοστούμια – Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκυ Γούσιου | Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος | Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης | Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Καλπενίδου | Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης | Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Παίζουν: Μαρίνα Καζόλη, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος
Παραστάσεις: Κυριακές 13, 20, 27 Φεβρουαρίου 2022 στις 17:00 | Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά | Ηλικίες: για μικρά και μεγάλα παιδιά και μεγάλους που νιώθουν παιδιά | Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 842 509 (Θέατρο Αμαλία) | Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος στο ταμείο | 8€ προπώληση στο Goldmall και στο θέατρο Αμαλία καθημερινά 10:30-14:30 και 17:30-21:30 | Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη | Τηλ.: 2310 842 509
  • “Στρουμφάκια: Επιχείρηση Στρουμφίτα” στο Θέατρο Κολοσσαίον

Οι πιο αγαπημένοι ήρωες σε όλο τον κόσμο, οι μικροί μπλε ήρωες των παιδιών ζωντανεύουν και μας μαγεύουν για όλο τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Κολοσσαίον!

Μια εκπληκτική μεταφορά του κινουμένου σχεδίου, που όλοι λατρέψαμε μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές και τις κινηματογραφικές ταινίες, σε μια θεατρική παραγωγή που μας φέρνει τόσο ρεαλιστικά την μαγεία του Στρουμφοχωριού για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από την παρουσίαση της σε πάνω από 30 χώρες.

Μια ήσυχη μέρα ξημερώνει στο Στρουμφοχωριό. Ήσυχη; Όοοοχι και τόσο. Ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης, ο Προκόπης, ο Ντορεμί και ο Σπιρτούληςαφού έχουν κάνει την πρωινή τους γυμναστική με τις οδηγίες του Μπαμπαστρούμφ, πιάνουν τα στρουμφοσκουπάκια τους και αρχίζουν το καθάρισμα του Στρουμφοχωριού. Σε ένα σκοτεινό κάστρο εκεί κοντά ο φοβερός Δρακουμέλ και η αγαπημένη του Ψιψινέλ έχουν ετοιμάσει ένα τρομερό σχέδιο για να πιάσουν επιτέλους τα «μικρά απαίσια Στρουμφάκια». Ποιος θα τους βοηθήσει να το πραγματοποιήσουν και ποιά είναι στην πραγματικότητα η Στρουμφίτα;

Θα καταφέρουν άραγε τα Στρουμφάκια να ξεφύγουν;

Μια παράσταση για την φιλία, το περιβάλλον, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Μια διαδραστική εμπειρία για τα παιδιά που θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα γελάσουν με την ψυχή τους.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Νίκος Λημνιός | Κείμενο: Νίκος Λημνιός , Αντώνης Ζιώγας | Μουσική: Νίκη Γρανά | Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη | Υπεύθυνος Σκηνικών : Αλέξανδρος Παπαϊωακείμ | Εικαστική επιμέλεια : Δόμνα Σαριτσόγλου | Κατασκευή Σκηνικών : PAP THEATER CONSTRUCTION | Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Τζιλίνης | Επιμέλεια μαγικών: Costa Funtastico (Παντελιάς Κώστας)

Πρωταγωνιστούν: Αναστασία Διατσίδου, Ιορδάνης Ιωαννίδης, Βασίλειος Καραγκούνης, Θεόδωρος Λουφόπουλος, Μαρίνα Ντζιλοβιάν, Φανή Ξενογιαννοπούλου, Γιάννης Πανταγιάς, Βίκυ Χουδαλάκη

Παραστάσεις : Σάββατα στις 18.00 και Κυριακές στις 11:30 για όλο τον Φεβρουάριο | θεάτρου ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Βασ. Όλγας 150) | Τηλ.: 2310 834 996 | Τιμή εισιτηρίου: από 10€

  • “Ο Καραγκιόζης μάγειρας” από το σκιοθέατρο Αγάπιου Αγαπίου στο Θέατρο Αυλαία

Ο πάντα πεινασμένος ήρωας μας με τη βοήθεια του θείου του Μπάρμπα-Γιώργου μετατρέπουν την παράγκα του σε μαγειρείο και δημιουργούν μία απολαυστική παράσταση για μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές σε μία αξιόλογη προσπάθεια σύνδεσης της νεολαίας με έναν τρόπο διασκέδασης που οι παλιότερες γενιές τίμησαν και αγάπησαν ιδιαίτερα.

Αυτή τη φορά, ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει το ρόλο του ΣΕΦ κι αρχίζει η περιπέτεια…

Το έργο διανθίζεται με παραδοσιακά και νεότερα τραγούδια.

Παραστάσεις: 13, 20 και 27 Φεβρουαρίου | Κάθε Κυριακή στις 13.30 | Εισιτήρια: 8€ γενική είσοδος | Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, 546 21 / Πλατεία ΧΑΝΘ | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & ticketservices.gr

Μια μπάλα για όλους: Το νέο ντοκιμαντέρ στην Αφρική είναι γεγονός

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα