Ελλάδα

Κακοκαιρία με πλημμύρες και διακοπές ρεύματος

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική - Μήνυμα 112 σε επτά περιοχές

Parallaxi
κακοκαιρία-με-πλημμύρες-και-διακοπές-913553
Parallaxi

Συναγερμό στην Πολιτική Προστασία έχουν σημάνει οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ για περαιτέρω κλιμάκωση της κακοκαιρίας από την οποία έχουν προκύψει προβλήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε και το 112, μέσω του οποίου εστάλη μήνυμα στους κατοίκους και παραθεριστές, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς αναμένονται πολύ ισχυρές καταιγίδες, ραγδαία φαινόμενα και με υψηλά ποσά βροχής.

Το μήνυμα από το 112 που εστάλη αναφέρει: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας- Θράκης και Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν Στερεάς Ελλάδας και Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών.

Η κακοκαιρία σαρώνει με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, που προκαλούν μεγάλα προβλήματα και φέρνουν στο νου εικόνες αποκάλυψης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα ΙΧ, απεγκλωβισμούς οδηγών και για πλημμυρισμένα σπίτια.

Η κακοκαιρία, με την «ψυχρή λίμνη» που έχει «σκεπάσει» τη χώρα, έχει επιφέρει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αποκλεισμούς δρόμων, διακοπές ρεύματος, πτώσεις δέντρων, ακόμη και κατολισθήσεις!

Οι σφοδρές νεροποντές έχουν πλήξει από το πρωί διάφορες περιοχές της Αττικής: από τη Δροσιά μέχρι τη Δραπετσώνα και τον Κορυδαλλό.

Λόγω των νερών που συσσωρεύτηκαν η Τροχαία υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Πειραιώς (από την Πέτρου Ράλλη μέχρι τη Χαμοστέρνας), καθώς και στη Λ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι (από το ύψος της Γρ. Λαμπαράκη έως την Ακτή Ιωνίας). Επίσης, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι υπήρξαν κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς οδηγών που εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Μήνυμα 112 σε επτά περιοχές

Η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» και το επόμενο 48ωρο, καθώς θα έχουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού, όπως ανακοίνωσε και η ΕMY με έκτακτο δελτίο. Η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών που θα πλήξει περισσότερο η κακοκαιρία, κάνοντας έκκληση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων εν όψει σφροδρών καταιγίδων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατόπιν συσκέψεων.

Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα νερά κατέκλυσαν δρόμους της πόλης και στην περιοχή της Θέρμης οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες μετά το ξέσπασμα νέας ισχυρής καταιγίδας ενώ για μία ακόμη φορά τα νερά προκάλεσαν ζημίες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Προβλήματα σημειώθηκαν τους στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τορώνης, μετά την «επέλαση» της κακοκαιρίας στην Σιθωνία Χαλκιδικής.

Κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος στη Σαντορίνη

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις τα ξημερώματα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη Σαντορίνη. Κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος έχουν «χτυπήσει» το νησί αν και πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, εν αναμονή όμως νέων ισχυρών βροχοπτώσεων. Εικόνες «αποκάλυψης» καταγράφηκαν και στη Μύκονο με πλημμύρες και υδροστρόβιλο. Τα γραφικά σοκάκια στα Ματογιάννια «βούλιαξαν». Προβλήματα όμως υπήρξαν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος όπου υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος.

Πλημμύρες στην Καλαμπάκα

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr, κεντρικοί δρόμοι της Καλαμπάκας βυθίστηκαν στο νερό, πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα και υπόγεια από τις πρωινές καταιγίδες. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και στα περίχωρα της πόλης.

Επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Εορδαίας, στην Κοζάνη, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, με βροχοπτώσεις από χθες. Στο μεταξύ νέα καταιγίδα ξέσπασε σήμερα γύρω στις 12:00 προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στις τοπικές αρχές.

Προβλήματα και στη Λαμία

Στη Λαμία από την έντονη βροχόπτωση, δρόμοι πλημμύρισαν, φρεάτια «άνοιξαν» από την πίεση των υδάτων, σύμφωνα με το Lamiareport, ενώ οι δυνατοί άνεμοι εξακολουθούν και προκαλούν ζημιές σε δέντρα, σημειώνει το τοπικό μέσο.

Ποτάμια οι δρόμοι στην Kρήτη

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, , με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις αστραπές και στην Κρήτη, μετέδωσε το Creta24. Πιο συγκεκριμένα, οι δρόμοι σε περιοχές του Ηρακλείου μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα νερά, σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν μέχρι και τα καταστήματα, επισημαίνει το τοπικό μέσο.

πηγη: dikaiologitika

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα