Επικαιρότητα

Πάρκο Σοφούλη: Τσιμέντο να γίνει;

Μαζική η αντίδραση των κατοίκων - 2.400 υπογράφουν ψήφισμα και ζητούν αδόμητο παραλιακό μέτωπο και απαλλοτρίωση

Φίλιππος Δεργιαδές
πάρκο-σοφούλη-τσιμέντο-να-γίνει-915003
Φίλιππος Δεργιαδές

Να μη παραδοθεί το πάρκο της Σοφούλη (ακτή Ντοβίλ) στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση, ζητούν 2400 πολίτες της Καλαμαριάς που υπογράφουν το σχετικό ψήφισμα.

Καλούν την διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς αλλά και τους διοικούντες της Εθνικής Τράπεζας, να μη στερήσουν από την περιοχή του Καραμπουρνάκι, τον τελευταίο ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο αναψυχής, άθλησης και πρασίνου. 

Το συγκεκριμένο παραλιακό οικόπεδο 10 στρεμμάτων, ιδιοκτησιακά ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, αλλά παραδοσιακά το χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια η τοπική κοινότητα ως χώρο πρασίνου και αναψυχής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος το είχε χαρακτηρίσει ως χώρο άθλησης, αλλά ο δήμος Καλαμαριάς ποτέ δεν φρόντισε να το εντάξει ως κοινόχρηστο δημοτικό χώρο και να το αξιοποιήσει υπέρ της τοπικής κοινότητας.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ιδιοκτησία της, ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1103/26.7.2021, πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό του χώρου και κατόρθωσε να ανοίξει το δρόμο για την οικοπεδοποίηση του χώρου.

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, ο δήμος Καλαμαριάς έχει μία περίοδο 6 μηνών για να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση και αποζημίωση του οικοπέδου. Μετά την πάροδο του εξαμήνου ο χώρος αποχαρακτηρίζεται οριστικά και η Εθνική Τράπεζα δικαιούται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του οικοπέδου. Να σημειωθεί ότι από το διαβιβαστικό του δήμου Καλαμαριάς, φαίνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται στη διάθεση των υπηρεσιών του δήμου από τις 12/1/2022.

img-20220517-133913.jpg

Έχει παρέλθει δηλαδή ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα και σύντομα η Εθνική Τράπεζα θα μπορεί εκ του νόμου, να κινήσει τις διαδικασίες για την εκμετάλλευση του οικοπέδου των 10.465 τμ, το οποίο πέρα από το παραλιακό πάρκο Σοφούλη, περιλαμβάνει και το χώρο στάθμευσης του κέντρου Shark.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει δεχτεί προτάσεις αγοράς από πολυεθνική κοινοπραξία, αλλά και τοπικούς επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού, που ενδιαφέρονται να χτίσουν ξενοδοχειακή μονάδα. Ωστόσο το γενικό πολεοδομικό της Καλαμαριάς δεν προβλέπει το χτίσιμο ξενοδοχείου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν το οικόπεδο αποχαρακτηριστεί.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα εξετάζει και προτάσεις οικοπεδοποίησης του πάρκου για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών. Μάλιστα για να «χρυσώσει» την πρόταση της και να φρενάρει και να εκτονώσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, προτείνει να παραχωρήσει το 1/3 του οικοπέδου στο δήμο Καλαμαριάς, δηλαδή περίπου 3 στρέμματα.

Μάλιστα έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με τη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς και εντός της εβδομάδας επίκειται και νέα συνάντηση σήμερα το πρωί. 

Ο δήμος Καλαμαριάς ρητορικά εκφράζεται υπέρ της διατήρησης του κοινόχρηστου χαρακτήρα του πάρκου Σοφούλη και συντάσσεται με το αίτημα των κατοίκων, αλλά πρακτικά δηλώνει ανήμπορος να σηκώσει το βάρος της αποζημίωσης που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Μαζεύουν υπογραφές, φτιάχνουν σύλλογο και διοργανώνουν happening

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής που μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει πάνω από 2.400 υπογραφές από δημότες της Καλαμαριάς αλλά και πολίτες της Θεσσαλονίκης που επισκέπτονται το πάρκο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τοπικό σύλλογο με αντικείμενο την προστασία της περιοχής.

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου μετά τις 8.30 το βράδυ, διοργανώνουν ανοιχτή συγκέντρωση – πάρτι στο χώρο και καλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν σε μία γιορτή υποστήριξης του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου, ενώ απευθύνουν έκκληση και στη κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Κατηγορούν επίσης το δήμο Καλαμαριάς ότι δεν ανοίγει τα χαρτιά του και αποφεύγει συστηματικά να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις των κατοίκων σε δύο δημοτικά συμβούλια, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου.

Υποστηρίζουν δε ότι η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς μέχρι σήμερα δεν προσπάθησε όσο έπρεπε και μπορούσε για να διεκδικήσει την κυριότητα του πάρκου. Όπως αναφέρουν «ισχυριζόμενος ο Δήμος το υψηλό κόστος του ακινήτου στηριζόμενος σε υποθετικές εμπορικές αξίες, δηλώνει αδυναμία αποζημίωσης του ιδιοκτήτη, αδρανεί και απαξιώνει όποια λύση έχουμε προτείνει (ανταλλαγή οικοπέδου, πώληση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, όπως έγινε στην περίπτωση Αλλατίνη, ακόμη και καταλογισμό κάποιου ποσού σε παρόδιους ιδιοκτήτες, επιβολή χαμηλού συντελεστή δόμησης, συμμετοχή του Πράσινου Ταμείου) θεωρώντας μονόδρομο την οικοδόμηση αυτού. Φοβόμαστε ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος των κατοίκων και θα βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «αν χτιστεί αυτό το οικόπεδο ανοίγει ο δρόμος να χτιστεί όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι το Παλατάκι. Δυστυχώς, με ευθύνη του Δήμου η περιοχή αυτή έχει εξαιρεθεί από την ενιαία μελέτη του παραλιακού μετώπου που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!».

img-20220517-133757.jpg

Αδόμητο παραλιακό μέτωπο

Ήδη αντιπροσωπεία των κατοίκων κάτοικοι έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με πολιτικά κόμματα και φορείς προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις και προτάσεις τους, έχοντας συναντήσει και συζητήσει την διευθύντρια του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, της ΝΔ, Στράτο Σιμόπουλο, Δημήτρη Κούβελα και Άννα Ευθυμίου και εκπρόσωπο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη. Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με άλλους βουλευτές της Θεσσαλονίκης .

«Ο δήμος αποσιωπά το θέμα και δεν θέλει να το συζητήσει, όμως ο κόσμος αντιδρά και δεν θέλει το πάρκο να παραδοθεί στο τσιμέντο» τονίζει στην Parallaxi η Αναστασία Τσιτσιμπίκου μέλος της προσωρινής επιτροπής των κατοίκων. Όπως αναφέρει οι κάτοικοι προχωρούν τις διαδικασίες για την δημιουργία τοπικού συλλόγου, έχουν εκλέξει προσωρινή πενταμελή επιτροπή και σχεδιάζουν συντονισμένη παρέμβαση στο δημοτικού συμβούλιο.

«Μέχρι τώρα η διοίκηση του δήμου δεν θέλει να συζητήσει σοβαρά το θέμα. Εμείς θα καταθέσουμε ψήφισμα μέσω του οποίου ζητάμε αδόμητο παραλιακό μέτωπο και προτεραιότητα στην απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοπέδου. Φοβόμαστε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες ενώ η Εθνική Τράπεζα σε επαφή που είχαμε μας ξεκαθάρισε πως θέλει να το πουλήσει», αναφέρει και καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν «ώστε να σταματήσει η ανοικοδόμηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων στην Καλαμαριά».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα