Θεσσαλονίκη

Καταστροφές- “Στέκι στο Βιολογικό”: Έντονες αντιδράσεις από κόμματα και φορείς

Τι αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις και αναρτήσεις. 

Parallaxi
καταστροφές-στέκι-στο-βιολογικό-έ-915658
Parallaxi

Σωρεία αντιδράσεων υπήρξε από κόμματα και φορείς μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο πρώην “Στέκι στο Βιολογικό”, εκεί όπου πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών για την κατασκευή νέας βιβλιοθήκης. 

Υπενθυμίζεται ότι, ομάδα αγνώστων εισήλθε τα ξημερώματα με βαριοπούλες στο χώρο όπου στεγαζόταν επί 34 χρόνια η κατάληψη.

Φθορές υπήρξαν σε τοίχους και τζαμαρίες.

Μερικές αντιδράσεις 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι θα προβλεφθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες για τα γεγονότα που συνέβησαν, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών και ολοκλήρωση του έργου.

«Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» τόνισε σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οικονόμου για ΑΠΘ: Το μήνυμα για το “Στέκι στο Βιολογικό”

«Η κοινωνία, οι πανεπιστημιακές αρχές, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αποφασισμένοι να σβήσουν όλες τις σκιές του κακού παρελθόντος στα ΑΕΙ. Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωσή του για τις καταστροφές στο ΑΠΘ.

Καλεί τα κόμματα να απαντήσουν αν συμφωνούν ότι «ένας- ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους και χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με τη βούληση των οικείων πανεπιστημιακών αρχών».

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας: «Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους».

Συρίγος: Οι εργασίες για τη βιβλιοθήκη θα συνεχιστούν κανονικά

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, τόνισε σε ανάρτηση του, ότι οι εργασίες για τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ θα συνεχιστούν.

«Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί! Τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 6ης προς 7η Μαΐου αμετανόητοι και επικίνδυνοι νοσταλγοί του μπάχαλου γκρέμισαν τοίχους στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Βιολογικού στο ΑΠΘ. Επικοινώνησα με τον Πρύτανη, κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα προχωρήσουν κανονικά».

«Οι εικόνες της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ που είναι βγαλμένες από μία δυστοπία οπισθοδρόμησης και καταστροφής επιβεβαιώνουν ότι: -προοδευτικός είναι αυτός που κλείνει καταλήψεις και στη θέση τους χτίζει βιβλιοθήκες. -προοδευτικός είναι αυτός που βρίσκει ρημαγμένους και απαξιωμένους χώρους και τους αποδίδει στην πανεπιστημιακή κοινότητα -προοδευτικός είναι αυτός που παίρνει αυτοδιαχειριζόμενες τρώγλες και τις κάνει υποδομές για τα δημόσια πανεπιστήμια -προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται την περιουσία του δημοσίου πανεπιστήμιου, την περιουσία του ελληνικού λαού. Περιμένω από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας!», τόνισε σε ανάρτηση ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

sirighos-1.png

ΚΙΝΑΛ: Αναγκαία την αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε το Κίνημα Αλλαγής, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η νέα καταστροφική επιδρομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθιστά απόλυτα αναγκαία την αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων. Καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτή την πράξη βίας και παρανομίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν πρόκειται να πληγεί από τέτοια γεγονότα. Η δημιουργία της Βιβλιοθήκης, ναού της γνώσης, θα γίνει πραγματικότητα», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Η προστασία της πολύπαθης δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για την πολιτεία και για τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι Πρυτανικές αρχές οφείλουν να αφήσουν τα βαρύγδουπα λόγια και να αναλάβουν τις θεσμικές και πολιτικές ευθύνες τους», συμπληρώνει το ΚΙΝΑΛ.

Λοβέρδος: Απαράδεκτες εικόνες βανδαλισμού ξανά στο ΑΠΘ

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει: 

«Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται με εξαγγελίες. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για άλλη μια φορά. Απαράδεκτες εικόνες βανδαλισμού ξανά στο ΑΠΘ. Πότε επιτέλους θα μπει τέλος στη βία και την παραβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια;».

Πηγές: ΕΡΤ/ Ελίνα Κολύβα, Ant1, iefimerida 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα