Parallax View

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των γυναικών

Λίγες σκέψεις με αφορμή το πισωγύρισμα της Αμερικής 

Μυρτώ Τούλα
κάτω-τα-χέρια-από-τα-δικαιώματα-των-γυν-929754
Μυρτώ Τούλα

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να περπατούν δίπλα στον άνδρα παραμόνο πίσω του. Στην Ελλάδα οι γυναίκες δολοφονούνται από τους συντρόφους τους. Στην Αμερική οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα της άμβλωσης από σήμερα.

Και δυστυχώς εγώ σε αυτό τον κόσμο γεννήθηκα γυναίκα. 

Μπορεί η Αμερική να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας και να φαίνεται πως δεν μας απασχολεί το ζήτημα άμεσα, αλλά μας απασχολεί. 

Να θυμίσω πως πριν από έναν χρόνο έλληνας Ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης των αμβλώσεων, πως εκατομμύρια γυναίκες ήρθαμε αντιμέτωπες πέρσι με τις αισχρές αφίσες που έμμεσα μας έλεγαν φόνισσες επειδή ρίξαμε ένα έμβρυο που δεν πρόλαβε καν να αναπτυχθεί μεσα μας.

 Να θυμίσω το συνέδριο που θα γινόταν στα Γιάννενα και προκάλεσε σάλο, τις διαλέξεις στα σχολεία που μιλούσαν για τις αμβλώσεις λες και ήταν έγκλημα.

Και όταν όλα αυτα τα ανασύρουμε στο μυαλό μας ας σκεφτούμε αν μας επηρεάζει η απόφαση των ΗΠΑ. Και αληθεια πως να αισθάνεται μια γυναικα που βιάστηκε και δεν της επέτρεψαν να ρίξει αυτο το παιδί;

Στην έναρξη του Φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβλήθηκε το «Γεγονός» η ταινία, αφορούσε τις αμβλώσεις και το πως τη δεκαετία του ‘80 οι γυναίκες βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους με φρικτούς τροπους για να ρίξουν το έμβρυο, με ιατρούς που τάχθηκαν υπέρ των αμβλώσεων και τρόπους που πλεον φαντάζουν μακρινοί και αδιανόητοι αλλά κοίτα να δεις που σε λίγο καιρο θα είναι γνώριμοι μας.

Και εκει που πιστέψαμε πως κάναμε ένα βήμα μπροστά και καταφέραμε να παίρνουμε αποφάσεις για το δικό μας σώμα ξαφνικά ερχόμαστε αντιμέτωπες με αυτο τον τίτλο ειδήσεων. 

Σκοτάδι. Και τωρα ας μου πει καποιος ποσο ευκολο είναι ξανά να εισαι γυναικα το 2022;

Να επιστρέψουμε στο η γυναικα η πρέπει να μενει σπιτι; Αυτο είμαστε;

Αν εισαι κατά της άμβλωσης επιλογή σου είναι να μην κάνεις ποτέ. Η δημοκρατία συνεπάγεται την ελευθερία και ελευθερια σημαίνει ότι ο καθενας κανει αυτό που θελει στο σώμα του. Δεν θα γυρίσουμε εκατό χρόνια πίσω.