Επικαιρότητα

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας: Απολύονται συμβασιούχοι- Έρχεται εργολάβος

Οι ελλείψεις προσωπικού, ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τους περιθαλπόμενους και η πρόταση για συμβάσεις με ιδιώτη στα ιδρύματα 

Γιώργος Σταυρακίδης
κέντρο-κοινωνικής-πρόνοιας-απολύοντ-900464
Γιώργος Σταυρακίδης

Για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού μιλούν οι εργαζόμενοι νοσηλευτές στο Ίδρυμα προνοιακής φροντίδας «Άγιος Παντελεήμονας», καθώς και στο παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος».

Εκτός Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να τεθούν οι εργαζόμενοι του επικουρικού προσωπικού, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο προσεχές διάστημα και αφήνουν ένα σοβαρό κενό στα Ιδρύματα.

Την ανακοίνωση έκανε η Πρόεδρος του Κέντρου κα Νάκου Βασιλική σε συνάντηση με τους εργαζόμενους. Σε επικοινωνία που είχε η Parallaxi μαζί της, για λόγους ανωτέρας βίας δεν ήταν δυνατόν να απαντήσει για το θέμα.

“Ένα σωρό οικογένειες θα μείνουν στον δρόμο και αυτά τα παιδιά, τι θα γίνουν; Στο τμήμα το δικό μου, μένουν πίσω μόνο πέντε άτομα που κάνουν κυκλικό ωράριο. Και είναι σαράντα παιδιά. Που πάει να πει πως ούτε οι συνάδελφοι θα μπορούν να πάρουν ρεπό, γιατι δε μπορεί να βγει η βάρδια” αναφέρει στην Parallaxi η Μαρία Κουντουρά, νοσηλεύτρια στο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ συνεχίζει, λέγοντας πως “θα βγάλουν μία προκήρυξη 48 ατόμων όπου από αυτά για το δικό μας κέντρο ζητάνε μόνο πέντε νοσηλευτές και 4 κοινωνικούς φροντιστές, όπου πάλι φροντίζουν τα παιδιά αλλά δεν αναλαμβάνουν νοσηλευτικά καθήκοντα. Τα παιδιά όμως, χρειάζονται κυρίως φροντίδα. Να κλείσει κάποιος τα τραύματα τους, να τα φροντίσει. Η κυρία Νάκου ζητάει και επιστημονικό προσωπικό. Σαφώς αυτά τα ιδρύματα χρειάζονται και επιστημονικό προσωπικό, χρειάζονται δασκάλους, χρειάζονται ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά ένα παιδί που φοράει πάνα, που λερώνεται, που θέλει να κάνει μπάνιο, να ξυριστεί για να πάει στον δάσκαλο, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα χέρια ενός νοσηλευτή. Εγώ κατάλαβα από τη συνέντευξη της κ. Νάκου ότι δε μας θέλει. Βγαίνουμε πολύ ακριβοί στο κράτος, γιατί πληρωνόμαστε απευθείας από το Υπουργείο. Εγώ είμαι από τα πιο παλιά επικουρικά. Είμαι εδώ από το 2012. Όταν τέλειωσε η σύμβαση, μπήκα σε μία άλλη σύμβαση και από το ‘14 μέχρι και το τέλος Μαΐου του 2021 με συνεχόμενες παρατάσεις συμβάσεων.”

nosokomio-aghios-antreas-1.png

Φτάσαμε στο αμήν

Από την άλλη πλευρά οι μόνιμοι εργαζόμενοι των ιδρυμάτων, αγωνιούν για την κατάσταση αφού βλέπουν τις βάρδιες τους να μην επαρκούν και την ακεραιότητα των περιθαλπομένων να κινδυνεύει από την έλλειψη προσωπικού.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του παραρτήματος «Ο Άγιος Δημήτριος», κ. Στέλιος Αρίδας, αναφέρει πως “Φτάσαμε στο αμήν”.

“Έχει επιβαρυνθεί το προσωπικό. Είμαστε 21 εργαζόμενοι για να φροντίσουμε 85 άτομα με πολλά προβλήματα, αρρώστιες. Μας έχουν φτάσει στα άκρα. Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό, δηλαδή μείωσαν τα επικουρικά, ενώ ψέμα στο ψέμα μας είχαν πει πως θα ανανεώσουν το προσωπικό και τελικά δεν έγινε τίποτα. Έχουμε κάνει όλοι διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες και είναι δυσβάσταχτο. Αναγκαστήκαμε τώρα να τις σταματήσουμε και μένουν έτσι ακάλυπτα τρία διαμερίσματα. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα. Φτάσαμε στο αμήν.” δηλώνει, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως “το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε και το κάναμε, είναι να πιέσουμε την διεύθυνση να κοιτάξει τα παιδιά. Είπαν ότι θα φέρουν προσωπικό. Όμως δε βλέπουμε φως στο τούνελ. Ένα άτομο μένει το βράδυ για 4 οικίσκους, σε ένα κτήριο διώροφο. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό και για τα παιδιά και σε τι κίνδυνο τα βάζουμε. Δε γίνεται όμως να παραμείνει έτσι η κατάσταση, είναι παιδιά με βαριές παθήσεις. Το προσωπικό είναι πολύ στεναχωρημένο. Αυτά τα παιδιά είναι παιδιά μας. Το αγαπάμε αυτό που κάνουμε, το υπερασπιζόμαστε με πάθος. Φτάσαμε όμως στο αμήν και δε μπορούμε να βρούμε ανταπόκριση. Δεν έπρεπε να κάνουν περικοπές σε αυτά τα παιδιά. Είναι ντροπή.”

Σύμβαση εργαζομένων με ιδιώτη

Για πρόταση προς τους εργαζόμενους να δεχτούν μία νέα σύμβαση με ιδιώτη στο ίδρυμα, κάνει αναφορά η κ. Κουντουρά, ενώ δηλώνει προβληματισμένη με την εξέλιξη αυτή που συνέβη μόλις πριν λίγες ώρες, εξηγώντας πως “Σήμερα μας ανακοινώθηκε πως όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει μία δίμηνη σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε εργολάβο. Που όμως οι μισθοί θα είναι λιγότεροι, δεν ξέρουμε τι θα καλύπτει το ωράριο, δε μας λένε τίποτα, αδιευκρίνιστο και το τι ένσημα θα παίρνουμε. Αρχικά εμείς είμαστε εξήντα άτομα και πουθενά δεν λέει πόσους από αυτούς θα πάρει και με τι ωράρια. Δηλαδή δε ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια και με τι όρους μετά τη λήξη της πρώτης δίμηνης σύμβασης. Όλοι λέμε οτι δε πρέπει να το κάνουμε! Αυτή είναι μία καινούρια κατάσταση. Υπήρχε ιδιώτης πριν αλλά για τα συνεργεία καθαρισμού. Χρόνια το ακούγαμε όμως οτι θέλουν να κάνουν ιδιωτικά και τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα. Αυτοί τα έχουν τώρα όλα! Και το καρπούζι και το μαχαίρι κι εμείς απλά θα μείνουμε με απλωμένο το χέρι μήπως και μας δώσουν κάτι.

Περιμένουμε τώρα το Σωματείο να δούμε την απόφαση που θα πάρει μετά από αυτό. Η Θεανώ Φωτίου, πρώην υφυπουργός Εργασίας θα φέρει τις επόμενες μέρες το θέμα στη Βουλή και ζητήσαμε να κάνει μία πρόταση σχετικά με το σύστημα της πρόνοιας και να βγει μία νομοθετική ρύθμιση ώστε να πάρουμε παράταση στις ίδιες τις συμβάσεις μας και όχι σε καινούριες ιδιώτη.

Κίνδυνος για τις ζωές των παιδιών μας

Την ανησυχία του εκφράζει το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των ΑμεΑ του ΠΑΑΠΑΘ με σχετικό δελτίο τύπου που, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως “Με τη λήξη της σύμβασης των είκοσι ένα (21) συμβασιούχων εργαζόμενων στο παράρτημα παραμένουν εικοσιένα μόνιμοι εργαζόμενοι και έξι συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω covid-19, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες ογδόντα επτά (87) παιδιών μας τα οποία χρήζουν καθημερινής φροντίδας και διαμένουν σε δέκα κατοικίες και σε ένα θάλαμο.

Οι εικοσιτέσσερις (24) υπάλληλοι με σύμβαση ΙΔΟΧ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ό αριθμός τους δεν καλύπτει πλήρως τις συνολικές ανάγκες του παραρτήματος Άγιος Δημήτριος σε προσωπικό φροντίδας.

Σαν αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού θα υπάρχει υποτυπώδης φύλαξη, ελλιπής φροντίδα, αύξηση ατυχημάτων και κίνδυνος για τις ζωές των παιδιών μας.

Καλούμε την Υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο στην ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα