Διεθνή

Κίνδυνος διακοπής των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου έχει σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια οικονομία

Parallaxi
κίνδυνος-διακοπής-των-ροών-φυσικού-αε-899298
Parallaxi

Η επανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού NordStream 1 έπειτα από την ετήσια περίοδο συντήρησης 10 ημερών δεν εξαλείφει τους κινδύνους μελλοντικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, όπως άλλωστε αποδείχθηκε μέσα στην εβδομάδα, προειδοποιεί η Fitch Ratings. 

Επιπλέον, τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα προσφοράς στο 20% της χωρητικότητας διατηρούν τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πίεση στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 ξεκίνησαν εκ νέου στις 21 Ιουλίου στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού, κατευνάζοντας τους άμεσους φόβους ότι η Ρωσία δεν θα ξαναρχίσει τις προμήθειες. 

Ωστόσο, η Gazprom φέρεται να έχει προειδοποιήσει τους ευρωπαίους πελάτες της για περιστάσεις «ανωτέρας βίας» που την εμποδίζουν να εγγυηθεί μελλοντικές προμήθειες. Αυτό, μαζί με τις ανακοινώσεις της τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου πως από τις 27 Ιουλίου οι ροές μειώνονται στο 20%, αλλά και προηγούμενες προειδοποιήσεις ότι ο ρωσικός εφοδιασμός μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, εκθέτει τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε κινδύνους περαιτέρω διακοπής του εφοδιασμού ή πλήρης διακοπής του εφοδιασμού, όπως τονίζει η Fitch.

«Αναμένουμε ότι οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο να επιταχύνουν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή σε ορισμένες βιομηχανίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από όλες τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Αυγούστου έως τον Μάρτιο, προκειμένου να προετοιμαστούν για περαιτέρω διακοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου», αναφέρει ο οίκος.

Η Γερμανία είναι η χώρα της ΕΕ, που εξαρτάται περισσότερο από το αέριο που παρέχεται μέσω του Nord Stream 1 και οι μειωμένοι όγκοι επηρεάζουν τις γερμανικές εταιρείες, με τον αντίκτυπο να γίνεται δυνητικά πιο σοβαρός σε περίπτωση πλήρους διακοπής που οδηγεί σε δελτίο φυσικού αερίου, τονίζει η Fitch. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν έχουν δημοσιευθεί λεπτομέρειες από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την αξιοκρατική σειρά και τους όγκους φυσικού αερίου που θα διατεθούν σε κάθε τομέα ή εταιρεία εάν υπάρχει δελτίο. Οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν αέριο πιο εντατικά, συμπεριλαμβανομένου του γυαλιού και της κεραμικής, του χαρτιού, της επεξεργασίας μετάλλων, των βασικών χημικών προϊόντων, των τροφίμων και των λιπασμάτων, αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της βιομηχανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Επιπλέον, αναφέρει ο οίκος, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά ο αντίκτυπος ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο λειτουργίας και τη γεωγραφική θέση. Η Uniper είναι το πιο ορατό θύμα της διακοπής του φυσικού αερίου και βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για διάσωση. Πάντως, ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μετριάζεται από τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους και συχνά την υψηλότερη κερδοφορία σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι παραγωγοί χημικών και λιπασμάτων είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κλάδο των φυσικών πόρων σε κινδύνους υψηλών τιμών φυσικού αερίου και διακοπής εφοδιασμού, κυρίως λόγω της εξάρτησής τους από το αέριο τόσο ως πρώτη ύλη όσο και στην παραγωγή ενέργειας για τη λειτουργία βασικών περιουσιακών στοιχείων παραγωγής.

Επίσης, οι εταιρείες στον τομέα της βαριάς μεταποίησης θα αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς ορισμένοι από τους κύριους προμηθευτές τους χρησιμοποιούν έντονα το φυσικό αέριο.

Όπως καταλήγει η Fitch, γενικότερα, οι περισσότεροι κλάδοι στην Ευρώπη θα επηρεαστούν από αργή οικονομική ανάπτυξη ή ακόμη και ύφεση, σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου, ιδιαίτερα στη Γερμανία και σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου

Η άνοδος που κατέγραψε μέσα σε μία ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης ολλανδικού φυσικού αερίου, όσο και για τα αντίστοιχα βρετανικά, με τη μηναία αύξηση να προκαλεί… ίλιγγο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το TTF Gas (ευρωπαϊκό) έκλεισε με αύξηση 13,19%, η οποία σημαίνει σε ημερήσια άνοδο 23,3 ευρώ η Μεγαβατώρα και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 199,92 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Με βάση του υπολογισμούς η μηναία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου φτάνει στο 65,31% και η ετήσια στο 469,31%.

Από την άλλη το UK Gas (βρετανικό) έκλεισε σήμερα με αύξηση 17,32%. Αυτό σημαίνει 55,5 πένες ανά θερμική μονάδα άνοδο την ημέρα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 375,97 πένες ανά θερμική μονάδα. Η μηνιαία ποσοστιαία άνοδος της τιμής αγγίζει το 118,70% και η ετήσια το 292,49%.

Να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος που μας πέρασε έκλεισε με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το ποσοστό του ξεπέρασε το 50% μετά την μείωση των ροών από τη Ρωσία.

Αν συνεχιστεί το ράλι ανόδου στην τιμή του όλα δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με νέο αρνητικό ρεκόρ.

«Έκλεισε» η συμφωνία των 27 της ΕΕ για τα έκτακτα μέτρα Σε συμφωνία για τις έκτακτες ρυθμίσεις μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται κατέληξαν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σύνοδο των υπουργών αρμόδιων για ζητήματα Ενέργειας στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η τσεχική Προεδρία της ΕΕ.

«Δεν επρόκειτο τελικά για Mission Impossible! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο πριν από τον ερχόμενο χειμώνα» σημείωσε η Τσέχικη Προεδρία στο λογαριασμό της στο Twitter.

Εθελοντικός ο «κόφτης» Τα κράτη – μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μία πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, κατά 15% αυτόν τον χειμώνα αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης «ενωσιακής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

Στόχος η εξοικονόμηση Σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία που χρησιμοποιεί συνεχώς τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής.

Οι εξαιρέσεις Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις μειώσεις, το Συμβούλιο διευκρίνισε ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες να ζητηθεί παρέκκλιση από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι ιδιαίτερες καταστάσεις των κρατών μελών και να διασφαλίζεται ότι οι μειώσεις φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικές σε ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην ΕΕ.

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου καθώς δεν θα μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών μελών.

Τα κράτη μέλη των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρούνται επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρίσης εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε Μήνυμα πως η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας, για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο τελικό κείμενο η ελληνική πρόταση Η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

ΔΝΤ: Πιθανή μία παγκόσμια ύφεση το 2023 Η «έκρηξη» στην τιμή του φυσικού αερίου και η γενικότερη ενεργειακή ακρίβεια, που ήταν επακόλουθη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα, έρχονται να «δέσουν» με τις εφιαλτικές προβλέψεις του ΔΝΤ για πιθανή παγκόσμια ύφεση το 2023.

Και όχι μόνον. Αφού το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του και για την οικονομία των ΗΠΑ.

«Σοβαρές σκιές» έχουν πέσει από τον Απρίλιο πάνω στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσθέτοντας ότι η ίδια δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων.

Στο 3,6% η ανάπτυξη το 2022 Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για 3,6% ανάπτυξη το 2022. Να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η τρίτη αναθεώρηση των προβλέψεων από τις αρχές του έτους.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εξετάζουν ακόμη τα νέα δεδομένα.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη πρόβλεψή του για το 2022 και το 2023, στο τέλος Ιουλίου. Τον Απρίλιο, είχε υποβαθμίσει την πρόβλεψή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Το 2021 η παγκόσμια οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 6,1%.

Αναθεώρηση και για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ Σημειώνεται, επίσης, ότι προ ημερών το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του και για την οικονομία των ΗΠΑ, λόγω των πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ωστόσο, προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφύγουν «οριακά» μια ύφεση.

Στην ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών των ΗΠΑ, το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει τώρα το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη πρόβλεψή του για 3,7% τον Απρίλιο.

Για το 2023, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 1,7% από 2,3% και τώρα αναμένει ανάπτυξη στο 0,8% το 2024.

ΕΚΤ: Σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό προβλέπουν οι αναλυτές Και οι δυσοίωνες προβλέψεις συνεχίζονται…

Σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά περιορισμένες απώλειες στο μέτωπο της ανάπτυξης, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο (Survey of Professional Forecasters), σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 7,3% φέτος και 3,6% το 2023 έναντι 6% και 2,4% που προέβλεπαν, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%.

Για την ανάπτυξη, προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 2,8% φέτος και στο 1,5% το 2023 έναντι 2,9% και 2,3%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2024, η πρόβλεψη έχει παραμείνει η ίδια στο 1,8%.

Πηγή: in.gr, powergame.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα