Featured

Κτίρια Εντός – Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ενα φωτογραφικό οδοιπορικό στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μάριος Δαδούδης
κτίρια-εντός-ολυμπιακό-μουσείο-θεσσ-816747
Μάριος Δαδούδης

Το “Κτίρια Εντός” είναι ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ιστορικά και σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (παλαιά και νεότερα), το οποίο έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να θαυμάσουμε τις εσωτερικές αρχιτεκτονικές τους ιδιαιτερότητες. Κτίρια τα οποία όλοι μας βλέπουμε καθημερινά απ’ έξω, όμως ελάχιστες φορές βρισκόμαστε μέσα σε αυτά. Ακόμη και να βρεθούμε εντός τους, θα είναι στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης ή έκθεσης μαζί με κόσμο.
Το “Κτίρια Εντός” μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Θεσσαλονίκης, σα να είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτά. Σκοπό έχει να αναδείξει το αρχιτεκτονικό όραμα των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, πέρα από την εκάστοτε σημερινή τους χρήση. Βασική αρχή του οδοιπορικού αυτού είναι να βρεθούν σε πρώτο (φωτογραφικό) πλάνο οι γραμμές, οι συμμετρίες και τα μοτίβα των κτιρίων αυτών και όχι η έμφαση σε διακοσμητικές λεπτομέρειες με φωτογραφίες πορτραίτου.
Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ιδρύθηκε το 2001, αρχικά ως “Μουσείο Αθλητισμού”. Το 2008, μετονομάστηκε – με πρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής – σε Ολυμπιακό Μουσείο, από τον τ. Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Dr. Jacques Rogge (+) αποτελώντας έκτοτε τον μοναδικό μουσειακό εκπρόσωπο της χώρας στην παγκόσμια Ολυμπιακή οικογένεια.
 
Σήμερα, το Ολυμπιακό Μουσείο, αποτελεί ένα από τα πιο “ζωντανά” και δραστήρια ελληνικά μουσεία, έχοντας αναλάβει – ήδη από την ίδρυσή του – πλούσια εκθεσιακή, εκπαιδευτική, αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική δράση, με “φάρο” την μοναδική πολιτισμική και Ολυμπιακή κληρονομιά της χώρας και με οδηγό την “pedagogie sportive”, τον παιδαγωγικό δηλαδή ρόλο του αθλητισμού.
Για την επίτευξη των στόχων του, συνεργάζεται με εθνικής και διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικούς και θεσμικούς φορείς, ενώ μέσα από την πολυεπίπεδη δράση του έχει προσελκύσει εκατομμύρια κοινού. Πρωτίστως όμως, είναι ο εθνικός θεματοφύλακας της εθνικής Ολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς συλλέγει και διασώζει τα ανεκτίμητα τεκμήρια της Ολυμπιακής ιστορίας, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ολυμπιακό Μουσείο, είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων (ΔΟΕ, Λοζάνη, 2006), Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM, 2006) και της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικής Κληρονομιάς (ISHA, 2006)) και τέλος, Μέλος του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Είναι επίσης αναγνωρισμένο από την Ελληνική και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Υπουργείο Παιδείας (με επίσημο Σύμφωνο Συνεργασίας) ως επίσημα πιστοποιημένος πολιτιστικός και εκπαιδευτικός, μουσειακός φορέας.

Παράλληλα, στοχεύει – μέσω της ανάδειξης των σπάνιων τεκμηρίων της μοναδικής στον κόσμο Ολυμπιακής του συλλογής – για την αναγνώριση της συμβολής της Ελλάδας στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενός παγκόσμιου πολιτισμικού κεφαλαίου, παρουσιάζοντας το έργο και το όραμα του πρώτου εμπνευστή των, του Έλληνα Ευαγγέλη Ζάππα, που οδήγησε μερικές δεκαετίες αργότερα τον Γάλλο Βαρώνο Pierre de Coubertin και τον 1ο Πρόεδρο της ΔΟΕ τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, στην απόφαση της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Ολυμπιακό Μουσείο προωθεί την ανάπτυξη ενός δυναμικού διαλόγου, ανάμεσα στο ευρύ κοινό και στο Ολυμπιακό Κίνημα μέσα από τα “Προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας”. για όλες τις ηλικίες που μετατρέπουν την επίσκεψη χιλιάδων μαθητών και οικογενειών σε μία μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία. Μέσα από τις αρχές της βιωματικής μάθησης αλλά και μέσα από πλούσιες εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ευρείας κλίμακας (Olympic Day  Greece, Family Run; Fun, Family Olympics, κ.ά.) υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό σχέδιο για την προώθηση του Ολυμπισμού, δηλαδή της φιλοσοφίας ζωής που συνθέτει σε ένα αρμονικό σύνολο τις ιδιότητες του σώματος και του πνεύματος, με στόχο να εμφυσήσει έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, στην εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και στον σεβασμό για τις πανανθρώπινες οικουμενικές αξίες.

ΚΤΙΡΙΟ
Το κτίριο του Μουσείου – συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ. – βρίσκεται στο κομβικό σημείο διασταύρωσης σημαντικών οδικών, πολιτιστικών και αθλητικών αξόνων.  Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2004, οπότε και εγκαινιάστηκε ταυτόχρονα με την πρώτη ειδικής θεματικής του έκθεση (5 Αυγούστου 2004). Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου χαρακτηρίζεται για τη μοντερνίστικη άποψη, την καθαρή αρχιτεκτονική γραφή της απέριττης μορφής και των λιτών όγκων. Στους εκθεσιακούς χώρους, η μουσειακή εμπειρία βιώνεται μέσα από γραμμικής ροής πορεία στον χώρο που ακολουθεί την πολυεπίπεδη πληροφορία και την ιστορική αφήγηση, μέσω διαδοχής κινήσεων και ερεθισμάτων, η οποία απευθύνεται σε διαφορετικές κατηγορίες χρηστών/επισκεπτών. Ο σχεδιασμός των μόνιμων και περιοδικών εκθεσιακών χώρων ακολουθεί νέες τάσεις και προβληματισμούς της σύγχρονης μουσειολογίας και μουσειογραφίας, με σύνταξη μουσειολογικού προγράμματος όπου ενσωματώνονται σύγχρονα τεχνολογικά, οπτικοακουστικά, μουσειογραφικά και μουσειολογικά εκφραστικά μέσα.
Οι επισκέπτες αναπτύσσουν βιωματική σχέση με τον χώρο, ενώ συμμετέχουν ενεργά, με τη βοήθεια ποικίλων εποπτικών και διαδραστικών εφαρμογών, που προκαλούν την αυτενέργεια του χρήστη, εισάγοντας με αυτό τον τρόπο την έννοια της συμμετοχικής παρατήρησης και δράσης που συμβάλλει στην αποκαθήλωση του μουσειακού θεσμού από το βάθρο της στατικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ένταξη νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων προσέγγισης του κοινού και ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιακά ομάδων, ακολουθώντας την ιδιαίτερη γλώσσα και τους κώδικες επικοινωνίας και προσέγγισης, μετάδοσης γνώσης και ανάπτυξης πολιτισμού, με χρήση ψηφιακών εργαλείων και πολυμεσικών εφαρμογών.
Οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι, όπου φιλοξενούνται η μόνιμη έκθεση “Ολυμπιακοί Αγώνες”, ο χώρος Περιοδικών Εκθέσεων και ο χώρος Διαδραστικών Εκθεμάτων, ενσωματώνουν ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις εκπόνησης εκπαιδευτικών δρώμενων, μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και εργαστηρίων.

ΣΥΛΛΟΓΗ – ΕΚΘΕΣΗ

Το Ολυμπιακό Μουσείο διαθέτει μια ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας συλλογή Ολυμπιακών τεκμηρίων και αρχείων που αφηγούνται την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η συλλογή του Μουσείου αποτελεί ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κύτταρο της Ολυμπιακής μας κληρονομιάς, καθώς τεκμηριώνει την ελληνική συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος.  Στη μόνιμη έκθεση “Ολυμπιακοί Αγώνες”  παρουσιάζονται οι Θερινοί αλλά και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και η νεώτερη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Ειδικές ενότητες αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα και η ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η περιήγηση στο Μουσείο, είναι μια συναρπαστική αφήγηση και μια μοναδική Ολυμπιακή Εμπειρία, χάρη στην εντυπωσιακή συλλογή, στην άψογη μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη, αλλά και στις Ψηφιακές και Διαδραστικές Εφαρμογές.  Η βιωματική “Ολυμπιακή Εμπειρία” ολοκληρώνεται με την Διαδραστική Έκθεση “Επιστήμη των Αθλημάτων”, μια εκθεσιακή παραγωγή και δωρεά του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου, όπου οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τις διαφορετικές σωματικές τους ικανότητες και δοκιμάζουν τις επιδόσεις τους, παίζοντας σε ειδικά εργομετρικά μηχανήματα.

* Πηγή πληροφοριών: Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

* Η φωτογράφιση έγινε με την άδεια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα