Featured

Entoama: Η πλατφόρμα που μετατρέπει την δημιουργικότητα σε αλληλεγγύη

Εννέα γυναίκες ενώνουν τις φωνές τους και με κοινό όραμα προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Νίκος Γκάγιας
entoama-η-πλατφόρμα-που-μετατρέπει-την-δημιο-731451
Νίκος Γκάγιας

Όταν άκουσα πρώτη φορά για το Entoama νόμιζα πως πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα, που απλώς καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν και να πωλήσουν τα χειροποίητα προϊόντα τους. Όμως, στη πραγματικότητα δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό αλλά για κάτι πολύ παραπάνω.

Εννέα γυναίκες με κοινό όραμα, όχι απλώς βοηθούν καλλιτέχνες και δημιουργούς να παρουσιάσουν την δουλειά τους, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν οργανισμούς προστασίας γυναικών, καθώς ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις πηγαίνει σε φιλανθρωπίες. Μία πραγματικά συγκινητική προσπάθεια, που μας θυμίζει πως υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στον κόσμο. Η συγκεκριμένη ομάδα μετράει λίγους μήνες “ζωής”, όμως έχει ήδη πετύχει πολλά.

Η Χριστίνα, η Σάσα, η Αναστασία, η Έλενα, η Τάνια, η Laureta, η Enkeleda, η Εβελίνα και η Andrea είναι εννέα κορίτσια, που με κοινό όραμα προσπαθούν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους, έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει λίγο καλύτερος.

Πως ξεκίνησε το Entoama;

«Με τα βασικά μέλη της ομάδας γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Έτσι πάνω κάτω όλες γνωρίζαμε τα πιστεύω και τις απόψεις μας για το τι μας εκφράζει να κάνουμε και όλες ξέραμε πως μας αφορά ότι σχετίζεται με φιλανθρωπικές δράσεις.» αναφέρει η Laureta, η Χριστίνα και η Αναστασία.

«Όλο αυτό ξεκίνησε με την πανδημία. Επηρεασμένες απ’ όλο αυτό που συνέβαινε και από το πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω ότι έκλεισαν οι δουλειές τους και δεν είχαν κάποιο εισόδημα ή βοήθεια, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για τους δημιουργούς, έτσι ώστε ο κάθε καλλιτέχνης να εκθέσει και να πουλήσει τα έργα του. Αλλά ταυτόχρονα να λέει και την ιστορία του και να μαθαίνουμε το μεράκι και το πάθος που βάζει κάποιος σε ένα προϊόν. Αυτό γιατί πιστεύουμε πως τα χειροποίητα προϊόντα δεν είναι το ίδιο με τα μαζικής παραγωγής και καλό θα ήταν να τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία.

Η πλατφόρμα είναι για όσους φτιάχνουν κάτι με τα χέρια τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους eshop και να έχουν μεγαλύτερο κοινό.», καταλήγουν.

Όπως αναφέρει η Laureta: «Εγώ γνωρίζω την κάθε μία ξεχωριστά και είναι πολύ όμορφο γιατί όλα τα κορίτσια ήρθαν κοντά μεταξύ τους μέσω της Entoama και έχει δημιουργηθεί μία πολύ όμορφη σχέση. Το ενδιαφέρον που βρίσκω εγώ είναι πως είμαστε άσχετες, αλλά διαφημίζουμε την Entoama και λέμε ελάτε σε εμάς, το έχουμε (γελάει). 

Αν και δεν είχαμε τις γνώσεις, αυτό που με συγκίνησε πολύ ήταν πως η καθεμιά είχε τόσο πολύ πάθος και την επιθυμία να χτίσει κάτι, ενώ όλες έχουν αρκετές δυσκολίες στη ζωή τους, γιατί ξέρανε πως θα βοηθήσουν αρκετούς καλλιτέχνες. Όταν κάνεις κάτι με μεράκι για ανθρώπους που κάνουν κάτι με μεράκι, το αποτέλεσμα θα βγει όμορφο. Αλλά ακόμα περισσότερο, για τον σκοπό μας που είναι να βοηθήσουμε άλλα κορίτσια και ήταν ένα από τα πράγματα που με έκανε περήφανη, που έχω τέτοιους φίλους στη ζωή μου, που είπαν κατευθείαν είμαστε μέσα γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό δεν θα το ξεπεράσω ποτέ και θα τους λέω για πάντα πόσο ευγνώμων είμαι που είπαν ναι σ’ αυτό το project.»

Πως προέκυψε ο τίτλος;

Ήταν σ’ όλες μας το μυαλό πως θα ήταν κάτι σύντομο, που θα σημαίνει μαζί. Θέλαμε να δείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη. Πολλά ειπώθηκαν. Το Αντάμα είχε προτείνει η Εβελίνα Νικόλιζα και ψάχνοντας το, βρήκαμε πως το χρησιμοποιούν ήδη αρκετές εταιρίες. Έτσι το Entoama βγήκε μετά από έρευνα απ’ τα αρχαία ελληνικά “Εν τω άμα”. Ήταν τόσο όμορφο και στην ακοή και έτσι το επιλέξαμε κατευθείαν, εξηγεί η Αναστασία.

View this post on Instagram

A post shared by Entoama (@entoama)

Ένας μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί σε οργανισμούς προστασίας γυναικών. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτή την επιλογή σας;

«Δεν είναι τυχαίο που είμαστε και οι 9 γυναίκες. Είναι ξεκάθαρα επιλογή μας και θέλουμε με τον τρόπο μας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για να καταπολεμήσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα μισογυνισμού, σεξισμού, που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και η φιλανθρωπική μας δράση θα είναι παγκόσμια. Επειδή, όμως, όλα τα κορίτσια, πέρα από εμένα, ζουν στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουμε τις πρώτες φιλανθρωπικές δράσεις από εκεί.»

«Εγώ κατάγομαι από την Αλβανία και πήγα στα 9 μου στην Ελλάδα. Όντας γυναίκα/κοπέλα βίωσα το μισογυνισμό σε πολύ έντονο βαθμό. Δυστυχώς υπάρχει ένα μπέρδεμα στο τι είναι μισογυνισμός και αρκετοί θεωρούν πως είναι το μίσος για τις γυναίκες και πολλοί λένε “έλα μωρέ δεν σας μισεί κανένας, μην παραπονιέστε”. Δεν μιλάμε, όμως, γι’ αυτό αλλά για συστηματικές αδικίες που γίνονται και μας περιορίζουν από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και υπάρχουν άνθρωποι, που δεν γνωρίζουν πως οι ίδιοι μπορεί να είναι σεξιστές στο εργασιακό τους περιβάλλον, στη προσωπική τους σχέση, με την αδερφή τους, με την μάνα τους.

Μεγαλώνοντας έβλεπα πως δεν απαιτούμε να μας δίνεται περισσότερη περιοχή, απαιτούμε απλώς τα ίδια και τίποτα περισσότερο. Στη συνέχεια ταξιδεύοντας και αφού έζησα στο εξωτερικό είδα πως υπάρχει πρόοδος. Χαίρομαι που αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον τώρα που αναφέρθηκαν όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα. Όμως από την άλλη σκέφτομαι πόσο ελπιδοφόρο είναι αυτό γιατί η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει.»

«Επίσης ψάχνοντας για τις φιλανθρωπίες είδαμε, δυστυχώς, πως ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο από 2% παγκοσμίως από το σύνολο των χρημάτων που έχουν πάει σε οργανισμούς έχουν δοθεί σε ιδρύματα για την προστασία γυναικών.»

Πιστεύω πολύ στο ότι συμβαίνει γύρω μας είναι πολύ καλό να κρίνουμε και παρ’ όλα αυτά καλό είναι όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα να μην είμαστε μόνο παρατηρητές. Να δούμε όχι μόνο τι γίνεται εκεί, αλλά να στρέψουμε το φακό σε εμάς γιατί είναι πολύ εύκολο χωρίς να το γνωρίζουμε να έχουμε υπάρξει θύτες, σε κακοποίηση λεκτική και σε άλλες πιο βαριές. Πολλά πράγματα γίνονται ασυνείδητα, οπότε καλό είναι σαν πολίτες και εγώ σαν γονέας, όχι μόνο να βοηθήσω την κόρη μου να προστατεύεται, αλλά να μάθω στον γιό μου να σέβεται τις γυναίκες, καθώς είναι εξίσου δυνατές.

View this post on Instagram

A post shared by Entoama (@entoama)

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200-250 πωλητές στην πλατφόρμα. Με βάση πως δεν έχουμε κάνει καμία καμπάνια, δεν έχουμε ξεκινήσει το marketing, οπότε νομίζω είμαστε και πολύ καλά. Σε αυτό βοηθάει πολύ και η Εβελίνα Νικόλιζα, γενικότερα αλλά και στους πωλητές, καθώς το κοινό την αγαπάει πολύ.

Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα προφίλ, για να πωλήσει τα πράγματα του. Από εμάς δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στην τιμή του προϊόντος, δεν μπορούμε να ορίσουμε το πόσο κοστίζει η δουλειά και το έργο του καλλιτέχνη. Συχνά συμβαίνει το αντίθετο, όταν κάποιος τιμολογεί χαμηλά το προϊόν του, του λέμε να το ξανασκεφτεί.» εξηγεί η Χριστίνα.

View this post on Instagram

A post shared by Entoama (@entoama)

«Θέλουμε εμείς οι ίδιες να έχουμε την άμεση δράση, στα άτομα που θα λαμβάνουν την βοήθεια. Δουλεύουμε στο να λανσάρουμε μία υποτροφία το ENTOAMA scholarship, στο οποίο κορίτσια από όλο τον κόσμο θα μπορούν να κάνουν αίτηση και αν τηρούν τις προϋποθέσεις, να λαμβάνουν κάποια υποτροφία για να τους είναι πιο εύκολο να σπουδάσουν.

Θεωρούμε πως η φιλανθρωπική μας δράση είναι η καλύτερη διαφήμιση μας. Δεν είμαστε της λογικής να ακούγεται το ENTOAMA παντού και να μας προσεγγίζουν γι’ αυτό τον λόγο. Δεν ήρθε κανείς με αυτό το σκεπτικό. Όλοι ήρθαν γι΄αυτό που κάνουμε.»

View this post on Instagram

A post shared by Entoama (@entoama)

Αναφορικά με τα μελλοντικά τους σχέδια η Laureta αναφέρει πως ετοιμάζουν κάτι πολύ όμορφο, το οποίο ελπίζουν να έχει ανταπόκριση γιατί θα βοηθήσει πολύ.

“Δημιουργήσαμε ένα petition/αίτημα, το οποίο είναι ιντερνετικό και ο καθένας αφού το διαβάσει και αν τον εκφράζει, μπορεί να ψηφίσει. Το οποίο μετά θα το παρουσιάσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το αίτημα αυτό αφορά το 24% που φορολογούνται όλα τα εμμηνορροϊκά προϊόντα. Δεν είναι καμία τρομερή ανακάλυψη. Θα έπρεπε να γνωρίζουν πως τα προϊόντα περιόδου, δεν είναι είδη πολυτελείας. Δεν ξυπνάμε μία μέρα και κάνουμε μία lifestyle επιλογή, “θα αγοράσω σήμερα σερβιέτες”.

Είναι αναγκαία, βιολογική μας ανάγκη. Οπότε να μας φορολογούν είναι άκρως σεξιστικό και καλό θα ήταν να καταργηθεί. Είναι ένα πολύ μικρό βήμα για να ανοίξει μία ακόμα μεγαλύτερη κουβέντα. Μακάρι να έχει την ανταπόκριση που περιμένουμε. Εμπνευστήκαμε από τη Ν. Ζηλανδία, η οποία θα παρέχει όλα αυτά τα προϊόντα δωρεάν σε όλα τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα. Έτσι ψάξαμε και για την Ελλάδα και είδαμε πως φορολογούνται το ίδιο με τον καπνό και το αλκοόλ.”

View this post on Instagram

A post shared by Entoama (@entoama)

Τι είναι το Entoama για εσάς;

Το Entoama είναι έμπνευση, δημιουργικότητα και μία προσμονή για όσα θα κληθούμε να ζήσουμε μέσω αυτού, για τις προκλήσεις που ακολουθούν Χριστίνα

Το Entoama είναι αγάπη, είναι η ευκαιρία να προσφέρεις κοινωνικά κάνοντας τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζεις Σάσα

Για εμένα το Entoama είναι μία κοινότητα! Άνθρωποι με ευαισθησίες που νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους Αναστασία

Ο κινητήριος μοχλός για να συνεχίζω να πιστεύω και το μέσον για να αντλώ, να διατηρώ και να διασπείρω την ελπίδα ότι η κοινωνία μας αλλάζει προς το καλύτερο, κι εμείς δεν είμαστε απλά παρατηρητές  Έλενα

Για εμένα το Entoama αποτελεί ορόσημο δημιουργικότητας, ενω παράλληλα όντας μια ενωμένη κοινότητα δίνει δύναμη και πνοή ζωής για ένα καλύτερο και πιο λαμπρό αύριο – Τάνια

Να ονειρεύομαι χωρίς ταβάνι. Η δύναμη του ΕΝ ΤΩ ΑΜΑ ( μαζί)  είναι μεγαλύτερη του εγώ – Laureta

Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας και τις ζωές των άλλων προς το καλύτερο -Enkeleda

Entoama για μένα είναι μεράκι και νοιάξιμο για ένα κοινό όραμα – Evelina

To me, Entoama is a place that shows the power and persistence of women who are determined to do good while also uplifting small businesses – Andrea

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τα social media του Entoama:

Website: entoama.com

Instagram: https://www.instagram.com/entoama/

Facebook: https://m.facebook.com/Entoama

Twitter: https://twitter.com/entoama?fbclid=IwAR1KM5_bTNDYByhC-HGEnmuzvfLHfTeykT6G0e22BBn1H7EoykETFcbopSw

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το ψήφισμα: www.change.org/TaxFreePeriods_Greece

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα