Featured

Με την Έλενα

Ο Τέλλος Φίλης παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ μιας γυναίκας που στάθηκε γενναία και ανησυχεί για όσα έρχονται.

Τέλλος Φίλης
με-την-έλενα-697046
Τέλλος Φίλης
H Έλενα το 1975, 20 χρονων, δίπλα στον Σπύρο Μερκούρη στη Δίκη της Χούντας καλύπτει για τα ΝΕΑ τη Δίκη. Πιο δίπλα η Μελίνα.

Με την Έλενα

Σκέφτηκα πολύ πριν το γράψω δημόσια αυτό. Πάρα πολύ. Αλλα μου επιτρέπετε να το θεωρώ υποχρέωσή μου να υποστηρίξω την κα Έλενα Ακρίτα.

Βεβαίως στα social media όλοι μπορούν να γράψουν και να πουν ο,τι θέλουν. Βεβαίως και οι περισσότεροι μπερδεύουν την ελευθερία της έκφρασης με την ασυδοσία. Αλλα μπάστα για λίγο.

Την κα Ακρίτα την αγαπώ γιατί δεν με πρόδωσε, δεν με πούλησε, δεν ξεπούλησε την αναγνωρισημότητά της με την σιωπή, (όπως τόσοι άλλοι), αλλά αντίθετα μέσα από το facebook  κι όχι μόνο) παίρνει δημόσια θέση για αυτά που καίνε, στεναχωρούν ή θυμώνουν κι εμένα.

Γιατί η εξέλιξή της μέσα στα χρόνια, βοήθησε την δική μου εξέλιξη, γιατί είναι ειλικρινής και μου ‘μαθε να είμαι ειλικρινής κι εγώ, γιατί έχει καλούς τρόπους και ενδιαφέροντα, η στάση της μου υπενθυμίζει καθημερινά την τεράστια διαφορά της γυναίκας που παραμένει γυναίκα, φεμινίστρια και ενεργός πολίτης στα χρόνια του καταναλωτισμού.

Η κα Ακρίτα, μέσα στα χρόνια και μέσα απο τα χρονογραφήματα της-κι όχι μόνο -στα ΝΕΑ δημιούργησε τη δική της σχολή. Ταυτόχρονα δεν νομίζω ότι υπάρχει παρόμοια περίπτωση μιας κόρης που λειτούργησε και έχτισε την υπογραφή και το όνομα της ανεξάρτητα από το ιστορικό βάρος του ονόματος και της Ιστορίας της μητέρας της. Η κα Ακρίτα δεν είναι η κόρη της Σύλβας. Είναι η Έλενα Ακρίτα. Πόσους ξέρουμε που κατάφεραν αυτή την ανεξαρτησία;

Ομολογώ ότι θαυμάζω την αντοχή της στους επιθετικούς προσδιορισμούς που της αποδίδουν τόσο αλόγιστα, τόσο ψευδώνυμα, τόσο ύπουλα, μέχρις ύβρεων και απειλών. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά σε εποχές σιωπής λέει και γράφει τη γνώμη της. Δίχως ύβρεις. Με προσεκτικές διατυπώσεις. Με ευθύνη αυτών που λέει και κυρίως: Χιούμορ.

Δεν είναι συγκρίσιμο μοντέλο αν σκεφτείς ότι οι επικριτές της, οι θιασώτες του «ορθού λόγου», της «κοινής λογικής» τους «είμαι αντίθετος στη βία απ΄όπου κι αν προέρχεται» των ρεσώ και των «Μένουμε Ευρώπη» με της εκκλησιές ορθάνοιχτες εν μεσω πανδημίας και μούγκας, είναι πλήρεις από πολιτικές και προσωπικές κωλοτούμπες. Πλήρεις σιωπών και θαραλαίων θέσεων δημοσίως. Το ότι δεν τους σχολιάζω δεν σημαίνει ότι δεν τις έχουν κάνει. Όμως αυτοί να κρίνουν, να κατακρίνουν και κυρίως να λογοκρίνουν μια γνώμη είναι αστείο. Όχι μόνο δεν με πείθουν, αλλα με κάνουν πραγματικά να ανησυχώ γι΄αυτο που έρχεται.

Την Έλενα Ακρίτα την αγαπώ εδω και 40 χρόνια. Δεν έτυχε ποτέ να της το πω και το κάνω τώρα. Τώρα που δέχτηκε αυτή την επίθεση για μια γνώμη (που συμφωνώ μαζί της, αλλα αυτο δεν είναι το ζητούμενο) ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ .

Σας παρακαλώ σκεφτείτε το όλοι κι όλες σας καλά. ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ.

Εχω ανθρώπους που εκτιμώ και δεν συμφωνώ σε όλα μαζί τους. Τους εκτιμώ γιατί η ζωή κι η στάση τους συνάδει με τις επιλογές τους, δίνοντάς χώρο και σε μένα που είμαι απέναντί τους. Αυτό είναι πολιτισμός. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να αντέχεις αυτόν που διαφωνείς.

Με την κα Ακρίτα συνήθως συμφωνώ. Είναι από τους 5 ανθρώπους που έχω ως αναφορά μου σε τούτα τα δίσεκτα χρόνια. Με κάνει να αντέχω όλο αυτό το δυστοπικό τοπίο που χτίστηκε μέσα σε σιωπές συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Είναι η απαραίτητη κι αναγκαία υπενθύμιση – που κάποιες δύσκολες φορές στη ζωή μου χρειάζομαι- του “Μέτρου”, της Δημοκρατικότητας μου, της Κοινωνικής Ευαισθησίας και τελικά της Ανθρωπιάς και του Πολιτισμού που οφείλω στον εαυτό μου. Είναι η πρώτη φορά που το ομολογώ και πιστέψτε με το σκέφτηκα πολύ πριν το πληκτρολογήσω, αλλά επιτέλους:

Δείτε το, δεν είναι απλά μια κοινή λογοκρισία γνώμης, είναι μια κίνηση πανικού, ανθρώπων που δεν αντέχουν την Δημοκρατία. Κι αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν και πλασάρονται ως opinions makers, πέρα και πάνω απο την αληθινή πραγματικότητα μιας πανδημίας που μας έχει διαλύσει κοινωνικά και προσωπικά.

Ναι είναι δύσκολο σε καιρούς κρίσης να γίνεις καλύτερος άνθρωπος κι όχι φερέφωνο οχετού και ύβρεων, ελαφρότητας κι επικινδυνης ανεμελιάς, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να αποδέχεσαι τη γνώμη αυτού που διαφωνείς.

Γι’ αυτό “με την Έλενα”

Διαβάστε επίσης:

*Η Έλενα Ακρίτα αρθρογραφούσε στην εφημερίδα τα Νέα επί 20 χρόνια. Το Σάββατο 12/12 η εφημερίδα για πρώτη φορά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει το εβδομαδιαίο κείμενο της χωρίς καμία εξήγηση. Μετά από αυτό η ίδια αποφάσισε να παραιτηθεί.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Έλενας Ακρίτα στην parallaxi:

Έλενα Ακρίτα: Δεν αφήνω να με τσακίζει ο καθένας αναλφάβητος ή φασίστας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα