Επικαιρότητα

Μετ' εμποδίων η μετακίνηση των ΑμεΑ με τον ΟΑΣΘ

Το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει - Παραμένει εξαφανισμένη η γραμμή "22".

Parallaxi
μετ-εμποδίων-η-μετακίνηση-των-αμεα-με-899829
Parallaxi

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες στην Θεσσαλονίκη που θέλουν να μετακινηθούν με τα ειδικά οχήματα του ΟΑΣΘ, ενώ την ίδια ώρα η αστική γραμμή “22” που εκτελεί δρομολόγια στην Άνω Πόλη, δεν λειτουργεί. 

Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός διαθέτει τέσσερα οχήματα για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες όμως στους δρόμους της πόλης κυκλοφορεί μόλις ένα ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες ο ΟΑΣΘ έχει καταφύγει και στην “επιστράτευση” ενός ακόμη εφεδρικού οχήματος. 

Σημειώνεται ό,τι, τα συγκεκριμένα οχήματα εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους πολίτες κατόπιν ραντεβού, 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν, ακόμη και τις ημέρες που έχουν προκηρυχθεί απεργίες. 

Οι ενδιαφερόμενοι καλεί στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό από την προηγούμενη ημέρα, κλείνει ραντεβού και το όχημα με τον συνοδό τον παραλαμβάνει από το σπίτι του.

Από την στιγμή όμως που σημειώνεται έλλειψη οχημάτων είναι λογικό ότι δημιουργούνται προβλήματα στην μετακίνηση των ΑμεΑ με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να έχει αποφασίσει να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας δίνοντας προτεραιότητα ανάλογα με την σοβαρότητα της χρήσης του οχήματος.

Για παράδειγμα θα εξυπηρετηθεί ένας πολίτης ο οποίος θέλει να μετακινηθεί για λόγους εργασίας ή υγείας αλλά ίσως να μην καταφέρει να βρει όχημα για κάποια προσωπική του έξοδο (επίσκεψη σε θέατρο). 

Χωρίς λεωφορείο η γραμμή “22” Αυτή τη στιγμή η γραμμή “22” δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχει σβηστεί από τον χάρτη των δρομολογίων του ΟΑΣΘ καθώς από τα τρία διαθέσιμα λεωφορεία που πραγματοποιούν τα δρομολόγια δεν κυκλοφορεί κανένα εξαιτίας βλαβών είναι παροπλισμένα.

Η Parallaxi είχε αναδείξει πάλι το θέμα στις 22 Αυγούστου καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες τα δρομολόγια της συγκεριμένης γραμμής σταμάτησαν να πραγματοποιούνται λίγο πριν τον 15Αυγουστο.    Τόσο για την περίπτωση οχημάτων που εκτελούν δρομολόγια μεταφοράς ΑμεΑ αλλά και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αστική γραμμή “22”, ο ΟΑΣΘ καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων. 

Προς την κατεύθυνση αυτή σε εξέλιξη βρίσκεται  διεθνής διαγωνισμός για την μίσθωση προμήθειας τεσσάρων λεωφορείων για την Άνω Πόλη και δύο ειδικά διασκευασμένων για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Σε πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί η οικονομική αξιολόγηση και αναμένονται τα δικαιολογητικά για να γίνει κατακύρωση των προσωρινών αναδόχων.

Την ίδια ώρα, υπογράφηκαν συμβάσεις με εξωτερικά συνεργία για να επισκευαστούν οι βλάβες των λεωφορείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΑΣΘ θα φτάσουν τα ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την επισκευή των οχημάτων ώστε να κυκλοφορήσουν και πάλι μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Άνω Πόλη χρησιμοποιούνται επτάμετρα λεωφορεία λόγω της στενότητας των δρόμων. 

Aυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται παρόμοια προβλήματα στην γραμμή 22 καθώς ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί και παλιότερα. 

Μάλιστα τον 

τόσο το 2018 όσο και τον περασμένο Αύγουστο 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα