Featured

Μια άλλη ανάγνωση για τον Ιγκλέσιας

Επέλεξε να αποδεσμεύσει το κόμμα από την φορτισμένη παρουσία του.

Αντώνης Γαλανόπουλος
μια-άλλη-ανάγνωση-για-τον-ιγκλέσιας-756570
Αντώνης Γαλανόπουλος

Η Μαδρίτη είναι μια παραδοσιακά συντηρητική περιφέρεια στην οποία κυριαρχούσε το Λαϊκό Κόμμα. Αυτή τη φορά εξαφανίστηκαν οι Πολίτες, κατέρρευσαν οι Σοσιαλιστές και θριάμβευσε το Λαϊκό Κόμμα με μια ατζέντα που έτεινε προς την ακροδεξιά, επενδύοντας και στην αντι-lockdown στάση.

Αυτές οι εκλογές απέκτησαν μεγαλύτερο νόημα γιατί το Λαϊκό Κόμμα φαινόταν πως θα οδηγηθεί σε μια άτυπη ή τυπική συνεργασία με το ακροδεξιό, φρανκικό VOX και γιατί ο Πάμπλο Ιγκλέσια, ηγέτης των Podemos, επέλεξε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να κατέβει υποψήφιος στις τοπικές εκλογές για να προσπαθήσει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε πως αποσύρεται ολοκληρωτικά από την κομματική πολιτική. Η επιλογή αυτή παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα της συντριβής των Podemos κι ως μια αποβολή του λαϊκιστή ηγετή από την πολιτική.

1. Δεν υπάρχει κάποια συντριβή των Podemos. Υπάρχει έν αναμφισβήτητα κακό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία του Ιγκλέσιας στο ψηφοδέλτιο. Κατά τα άλλα οι Podemos αύξησαν τη δύναμή τους κατά 1,5% και 3 έδρες.

Σε εθνικό επίπεδο, κινούνται δημοσκοπικά εδώ κι ένα χρόνο στο 10%, μακριά από το 20-24% που πέτυχαν στις εκλογές του 2015 και 2016. Το κόμμα βρίσκεται σε εκλογική πτώση εδώ και χρόνια αλλά διατηρεί κομβικό ρόλο, συμβάλοντας στην συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές.

2. Ο Ιγκλέσιας είχε ήδη ανακοινώσει από τον Μάρτιο -ή και ακόμα νωρίτερα- ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ούτε για την ηγεσία του Podemos ούτε για τις εθνικές εκλογές. Η κίνησή του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να κατέβει υποψήφιος στις τοπικές εκλογές ήταν υπολογισμένη και εντασσόταν στη στρατηγική του για την αποχώρησή του και την ανανέωση και ομαλή αλλαγή της ηγεσίας στο κόμμα. Προφανώς, η αποτυχία να εμποδίσει τη σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος, στόχο που ο ίδιος είχε θέσει, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Η αποχώρησή του, όμως, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ή αποτέλεσμα μιας συντριβής.

3. Όσο για το σχήμα του αριστερού λαϊκισμού, η στρατηγική αυτή στο κόμμα των Podemos είχε ήδη ατονίσει εδώ και καιρό. Άλλο που δεν το ξέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Επίσης, ο βασικός θεωρητικός του λαϊκισμού στο κόμμα ήταν ο Inigo Errejon, ο νυν ηγέτης του Mas Pais που έχει την βάση της εκλογικής του δύναμης στη Μαδρίτη, όπως δείχνει η επίδοση του Mas Madrid (17% και 2η θέση). Ο αριστερός λαϊκισμός είναι μια στρατηγική που κάποτε την εφαρμόζει ένα κόμμα και κάποτε όχι. Δεν αποτελεί μόνιμη ιδεολογική ταυτότητα. Πιθανότατα, σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρχε κόμμα με κυρίαρχα αριστερή λαϊκιστική στρατηγική.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ένας λέκτορας πολιτικών επιστημών, δεν μπορεί επ’ ουδενί να χαρακτηριστεί αποτυχημένος πολιτικός. Δημιούργησε ένα κόμμα μέσα από τα κινήματα της εποχής. Ισχυροποίησε την κομματική έκφραση της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία τη δεκαετία πριν την εμφάνιση των Podemos κατέγραφε 3-5%. Οδήγησε το Podemos στη συγκυβέρνηση. Και όλα αυτά μέσα σε 7 χρόνια.

Με τα σωστά και με τα λάθη του, θεωρείται ένας από τους παθιασμένους και χαρισματικούς πολιτικούς της περιόδου. Επέλεξε να αποδεσμεύσει το κόμμα από την φορτισμένη παρουσία του. Η στάση του απέχει πολύ από αυτό που λέμε επαγγελματική πολιτική και είναι κάτι που σίγουρα θα τον χαρακτηρίζει. Μένει να δούμε αν αυτό θα λειτουργήσει θετικά ή όχι, καθώς αντίστοιχα κόμματα ταλαιπωρούνται από τα ζητήματα της συνέχειας και της ηγεσίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα