Parallax View

Μια χώρα βυθισμένη στην παραθεσμικότητα

Δεν γίνεται σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται ο αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, εν γνώσει ή εν αγνοία του πρωθυπουργού

Parallaxi
μια-χώρα-βυθισμένη-στην-παραθεσμικότ-905804
Parallaxi

Λέξεις: Χάρης Χεϊζάνογλου 

Υπάρχουν κάποια θεμελιώδη πράγματα στα οποία όχι μόνο μπορούμε, αλλά οφείλουμε να συμφωνήσουμε, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας θέσεις και καταβολές, όλοι οι άνθρωποι που αναγνωρίζουμε ότι την κοινή μας συνύπαρξη πρέπει να τη διέπουν κάποιοι κοινοί ορισμοί, κάποιοι κοινοί κανόνες και κάποιες κοινές αξίες.

 Μετά μπορούμε βεβαίως ακόμα και να βριστούμε για τις ιδεολογικές μας καταβολές, αλλά ακόμα και για να βριστούμε, χωρίς να σκοτωθούμε, πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτούς τους ορισμούς και τους κανόνες που διέπουν τις μεταξύ μας σχέσεις.

Δεν γίνεται σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται ο αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, εν γνώσει ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, και να κάνουμε κουβέντα για το τί είναι νόμιμο και τί παράνομο… Δεν γίνεται! 

ΑΝ γίνεται, αν υπάρχει νόμος και μηχανισμός που να επιτρέπει σε έναν εισαγγελέα να βάζει μια υπογραφή και να παρακολουθεί ο Πρωθυπουργός τον πολιτικό του αντίπαλο, τότε αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λέγεται δημοκρατία… Αυτό λέγεται παρακράτος με θεσμική κάλυψη! 

Και όποιος διαφωνεί ας μας πει τί θα έλεγε αν επί Σύριζα έβγαινε ο Ανδρουλάκης και έλεγε ότι τον παρακολουθεί ο Τσίπρας… Να μας πει τί θα έλεγε αν ο Τσίπρας παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και ο εισαγγελέας αντί να παρέμβει σφύριζε αδιάφορα μαζί με τα ΜΜΕ και την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και φυσικά αυτό δεν είναι τωρινό, ούτε αφορά αποκλειστικά τον Ανδρουλάκη. Η χώρα είναι βυθισμένη στην παραθεσμικότητα εδώ και δεκαετίες, το ξέρουμε και το βλέπουμε όλοι, αλλά η πλειοψηφία σιωπά γιατί μέχρι σήμερα η παραθεσμικότητα βολικά στρεφόταν εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών και ιδεολογικών χώρων, στόχων και προσώπων. Να το πω αλλιώς, αν έβγαινε ότι παρακολουθούν τον Βαρουφάκη, ή τον Κουτσούμπα η σιωπή θα ήταν ακόμα εκκωφαντικότερη και η αδιαφορία ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτό το πράγμα είχε, έχει και θα έχει πάντα ένα όνομα και κανένα άλλο. Λέγεται ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ και οι εποχές που κάποιοι μπορούσαν να κάνουν ότι δεν το βλέπουν και να ελπίζουν ότι θα γίνουν πιστευτοί, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα