Αρχιτεκτονικη

Μια φιλόδοξη πρόταση που θα αναγεννήσει την περιοχή της Ξηροκρήνης

Το πρότζεκτ που την μεταμορφώνει σε νέο πόλο έλξης στην είσοδο της πόλης

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
μια-φιλόδοξη-πρόταση-που-θα-αναγεννήσ-901728
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Θα μπορούσε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που οι πολίτες της δεν την επισκέπτονται και προσπαθούν να την αποφύγουν να αλλάξει ριζικά όψη και να μετατραπεί σε πόλο έλξης;

Η απάντηση είναι “ναι” για την ομάδα φοιτητών της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ που «έτρεξαν» ένα πρότζεκτ στα πλαίσια του μαθήματος «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 6 ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (06ΕΑ10)» στο οποίο παρουσιάζουν ένα SWOT (Strengths, Weaknesses,Opportunities,Threats) της περιοχής και εν συνεχεία μια πρόταση η οποία σαν στόχο έχει όχι μόνο την την αναβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και την μετατροπή της σε πόλο έλξης.

Η parallaxi παρουσιάζει την πρόταση των φοιτητών Ευστρατιάδη Νίκου, Βολίκας Ελένης και Стаменковић Дамјан, οι οποίοι είχαν την πολύτιμη βοήθεια της διδακτικής ομάδας την οποία αποτελούσαν οι: Α. Βιτοπούλου, Ε. Γαβριηλίδου. Ε. Γκρίμπα, Δ. Σιατίτσα, Δ. Χονδρογιάννη. Χ. Χριστοδούλου.

red-line-1.jpg

Η Ξηροκρήνη και το γεγονός ότι αποτελεί είσοδο για το κέντρο της Θεσσαλονίκης δημιουργεί προοπτικές για μια γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

red-line-5.jpg

Προοπτικές βέβαια που δεν αξιοποιούνται, αφού η γειτονιά έχει αφεθεί στη μοίρα της, είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες, με μικρή οικονομική ανάπτυξη, έλλειψη αισθήματος ασφάλειας, χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, με κίνδυνο την γκετοποίηση.

Όπως σημειώνουν οι φοιτητές, στην περιοχή των εργατικών κατοικιών το κτιριακό απόθεμα χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντήρησης, στενότητα χώρου κατοίκησης και απουσία ενεργειακής αυτονομίας.

red-line-15.png

Και εδώ έρχεται η παρέμβαση από πλευράς των τριών φοιτητών που μέσα από την πρόταση τους οραματίζονται για την περιοχή την απόκτηση μιας νέας «ζωής».

Μιας γειτονιάς που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης και θα καταφέρει με μια νέα εικόνα της να προσελκύσει νέους κατοίκους και επισκέπτες. 

red-line-3.jpg

Παράλληλα, να μπει και πάλι στο «χάρτη» του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Εν ολίγοις, μια περιοχή που θα αποτελεί έναν νέο πόλο έλξης στην είσοδο της πόλης.

red-line-10.png

Η πρόταση των τριών φοιτητών εστιάζει στην περιοχή των εργατικών κατοικιών και κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. 

  • Την αναβάθμιση των κτιρίων
  • Τη δημιουργία εμπορικής οδού
  • Την ανοικοδόμηση πολιτιστικού κέντρου

Όσον αφορά τα κτίρια στο πρότζεκτ προκρίνεται η διατήρηση του υπάρχοντος αποθέματος, το οποίο θα αναβαθμιστεί. Θα δημιουργηθούν προσθήκες μεταλλικής κατασκευής περιμετρικά των όψεων των κτιρίων, που θα δώσουν επιπλέον χώρο ανά κάτοικο, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσουν και τον αριθμό των κατοικιών που θα μπορούν να διανείμουν. Πιο συγκεκριμένα, πριν μπορούσαν να να κατοικήσουν 2655 άτομα σε 20 τ.μ. ανά άτομο, ενώ τώρα μπορούν να κατοικήσουν 2761 άτομα σε 30 τ.μ. ανά άτομο.

red-line-11.png

Όσον αφορά τον εμπορικό δρόμο, μέσα από το πρότζεκτ δημιουργείται μια διαδρομή που να διασχίζει τις εργατικές κατοικίες με κατάληξη στο πολιτιστικό κέντρο. Δεξιά και αριστερά της διαδρομής που είναι πεζοδρομημένη, οι χώροι των πρώην κατοικιών του ισογείου γίνονται καταστήματα και ο χώρος κάτω από την μεταλλική προσθήκη χρησιμεύει ως στοά. 

red-line-14.png

Τη διαδρομή διατρέχει ένας υπερυψωμένος διάδρομος, επίσης μεταλλικής κατασκευής, που εκτός από στέγαστρο για τους διερχόμενους, στο πάνω μέρους του θα φιλοξενεί περίπτερα, δηλαδή κλειστούς κοινόχρηστους χώρους για τους κατοίκους. Γενικότερα, το πρότζεκτ προτείνει μια αναβάθμιση του δημόσιου χώρου πέριξ των κτιρίων με δημιουργία χώρων στάσεων και πάρκων έτσι ώστε να δημιουργηθεί παράλληλα με την εμπορική ζώνη μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, ένας ευχάριστος περίπατος. 

red-line-12.png

Όσον αφορά το πολιτιστικό κέντρο, αυτό τοποθετείται επί της οδού Λαγκαδά και στην κατάληξη της εμπορικής διαδρομής που περιγράφεται πιο πάνω. Στόχος της ιδέας αυτής είναι η ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, αλλά παράλληλα και η δημιουργία νέων ευκαιριών για προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.

*Το υλικό παραχωρήθηκε από την κα Ελένη Βολίκα / Red Line

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα