Ελλάδα

Μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά για εξοικονόμηση ενέργειας

Ποιες θερμοκρασίες θα πρέπει να συνηθίσουμε χειμώνα – καλοκαίρι

Parallaxi
μπαίνει-κόφτης-στα-κλιματιστικά-γι-898984
Parallaxi

Μετά το fuel pass που φαίνεται πως θα συνοδεύσει τους έλληνες που θα μεταβούν στα νησιά για τις διακοπές τους, στην τελική του μορφή είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον «κόφτη» στα κλιματιστικά.

Όπως είναι γνωστό οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η παροχή fuel pass στα νησιά μόνο για τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά, μέτρο που εξετάζεται συνδυαστικά με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους.

Επίσης, στο πλαίσιο της εξοικονόμισης ενέργειας νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική θερμοκρασία που θα προταθεί για την ψύξη και την θέρμανση θα είναι 19 για θέρμανση και 26 για ψύξη.

Επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης θα προβλέπει την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, παρεμβάσεις σε κτίρια (π.χ. εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κ.α.), ενώ αναμένεται να ενθαρρύνεται η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο, των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη σε αυτή την συλλογική προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με μερικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το Προεδρικό Μέγαρο.

Με τα μέτρα θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι θα υπάρξει και μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ θα συμβάλλουν και στην προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια.

Η Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, προωθεί την εκταμίευση 300 δισ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές από τα κράτη – μέλη.

Η ανακοίνωση των μέτρων για την ενεργειακή οικονομία αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, διότι ήδη οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι υψηλές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα