Ελλάδα

Μυτιλήνη: 6 λόγοι για να βρεθείς στο στολίδι του Βορείου Αιγαίου

Το νησί αυτό σε περιμένει να το γνωρίσεις.

Δέσποινα Αθανασιάδη
μυτιλήνη-6-λόγοι-για-να-βρεθείς-στο-στο-343512
Δέσποινα Αθανασιάδη

Σαν βέρα Μυτιληνιά ίσως είναι η πρώτη φορά που θα παινέψω το νησί μου. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, παρακαλώ. Η Μυτιλήνη δεν είναι μόνο οι ταραχές και τα επεισόδια στα προσφυγικά camps, όπως προβάλλονται από τα τηλεοπτικά Μέσα. Παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι ένα νησί γραφικό και πανέμορφο. Ένας τόπος για να συνδυάσεις χαλάρωση με διασκέδαση, χωρίς να είσαι συνέχεια στη τσίτα. Και το καλύτερο; Το αεράκι της, αυτό το όσο πρέπει, για να μη βγάλεις τη μπέμπελη.

Διαβάστε σχετικά: Τα 20 secret spots που θα λατρέψεις στα ελληνικά νησιά

#1 Το ούζο μας για όλα τα γούστα. Η Μυτιλήνη φημίζεται γι’ αυτό. Οι βιομηχανίες μας είναι ευρέως γνωστές και ο κάθε τουρίστας που έρχεται στο νησί θέλει να το δοκιμάσει. Τον Ιούλιο υπάρχει και το Φεστιβάλ Ούζου στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι. Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις περισσότερες από 40 ετικέτες, να συνομιλήσεις με τους ποτοποιούς και να απολαύσεις τη γαστρονομία και ένα ποτηράκι από το κλασικό μας ποτό σε γραφικά καφενεδάκια.

#2 Οι παραλίες. Ο Άγιος Ερμογένης, το Πλωμάρι, ο Μόλυβος, η Ερεσός, τα Βατερά έχουν υπέροχες παραλίες που καλύπτουν όλες τις διαθέσεις. Μερικές έχουν άμμο, άλλες πέτρες. Τα νερά όμως είναι παντού καθαρά και κρύα για να σε δροσίζουν. Μετά το μπάνιο σου μπορείς να καθίσεις στα ταβερνάκια πάνω από τη παραλία ή να πιεις το κοκτέιλ σου στα “μπιτσόμπαρα” μας. Η Σκάλα Συκαμιών από την άλλη είναι ένα ψαροχώρι τόσο μικρό αλλά με απερίγραπτη ομορφιά και με όμορφες ψαροταβέρνες.

Ηλιοβασίλεμα του Μολύβου/ Εικόνα Αθηνά Καβουρα.

#3 Φεστιβάλ και πέτρα. Η Ερεσός φημίζεται για το Φεστιβάλ Λεσβιών που γίνεται κάθε Σεπτέμβρη. Πολύς κόσμος από όλα τα μέρη της γης την επισκέπτεται γι’ αυτόν τον λόγο. Ο Μόλυβος είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά μας. Δρομάκια και σπίτια από πέτρα, στενά και φυσικά το Κάστρο του που, αν ανέβεις την κατάλληλη ώρα και πετύχεις το ηλιοβασίλεμα, θα είσαι τυχερός.

Παραλία Λέσβου.

#4 Οι γεύσεις, αλμυρές και γλυκές. 33 χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη βρίσκεται το χωριό της Καλλονής. Όταν πας εκεί μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις τις απίστευτες σαρδέλες μας. Κι αν είσαι από αυτούς που δεν τους αρέσει το ψάρι, δοκίμασε και μια δοκιμή θα σε πείσει. Ένα παραδοσιακό γλυκό μας είναι τα γεμάτα. Συνήθως τα δίνουμε στους γάμους ως κέρασμα με τα προσκλητήρια αλλά εσύ μη διστάσεις να πας στο πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο και να κάνεις δώρο στον εαυτό σου ένα κουτί. Σίγουρα θα εκστασιαστείς. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα ψάρια, τα σπάνια οστρακοειδή και το χταπόδι Λέσβου.

Σκάλα Συκαμιών/ Εικόνα Αθηνά Κάβουρα.

#5 Ο θρησκευτικός τουρισμός. Εάν θες να προσκυνήσεις, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς ένα από τα δεκάδες προσκυνήματα που έχουμε. Ο Άγιος Ραφαήλ, ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου, οι Κατακόμβες της Αγίας Μαγδαλήνης, η Παναγία στην Αγιάσο είναι μόνο κάποια από αυτά. Α! Εάν σε βγάλει ο δρόμος στον Μανταμάδο, μην ξεχάσεις να φας τους τέλειους σιροπιαστούς λουκουμάδες με επικάλυψη σοκολάτας ή μέλι με καρύδι για πιο λάιτ καταστάσεις.

Διαβάστε σχετικά: Η δική μου αξεπέραστη Αλόννησος

#6 Η ιδιαίτερη διάλεκτος: Δε θα παρέλειπα φυσικά τη Μυτιληνιά διάλεκτο, αν και πλέον δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ. Θα σου δώσω όμως μερικές λέξεις να έχεις για εφόδιο. Έχουμε και λέμε λοιπόν: το “σχάθτσι” σημαίνει συχάθηκε, το ”ξιμυαλίζ” πάει να πει αποπλανά, ”χρώ”=βάφω, ”σιάζω”=φτιάχνω, ”ταβατούρ”=φασαρία και του ”θκοτ’ τοτ χαβά”=το δικό του σκοπό.

Σκάλα Συκαμιών/Εικόνα: Αθηνά Κάβουρα.

Να ξεκαθαρίσουμε στο τέλος ότι η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία…

Η ομορφιά της, τα γαλανά νερά της και ο κόσμος της σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλοκαίρι στο Νότιο Πήλιο: Μάθε τα καλά κρυμμένα μυστικά του!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα