Parallax View

Ναυτικό φυλλάδιο

του Γιώργου Γκόζη Εικόνα: Βασίλης Δραγάνης Στην Κλαίρη Παπαμιχαήλ και στον Τάκη Λαϊνά Από την εξ αποστάσεως συνέντευξη μέσω διαδικτύου, τηρουμένου και του συντακτικού, σε σπασμένα σε πολλά κομμάτια ελληνικά, μεταξύ του εκπροσώπου του εργοδότη καπετάνιου Τζενάρο Βερονέζι και του υποψήφιου να μπαρκάρει σε κρουαζιερόπλοιο ένεκα η οικονομική κρίση, Βησσαρίωνα Κάπα, διεκδικούντος το πόστο του […]

Γιώργος Γκόζης
ναυτικό-φυλλάδιο-41350
Γιώργος Γκόζης
vasilis_draganis.jpg

του Γιώργου Γκόζη Εικόνα: Βασίλης Δραγάνης

Στην Κλαίρη Παπαμιχαήλ και στον Τάκη Λαϊνά

Από την εξ αποστάσεως συνέντευξη μέσω διαδικτύου, τηρουμένου και του συντακτικού, σε σπασμένα σε πολλά κομμάτια ελληνικά, μεταξύ του εκπροσώπου του εργοδότη καπετάνιου Τζενάρο Βερονέζι και του υποψήφιου να μπαρκάρει σε κρουαζιερόπλοιο ένεκα η οικονομική κρίση, Βησσαρίωνα Κάπα, διεκδικούντος το πόστο του εμψυχωτή, κοινώς ανιματέρ, on board.

-Βησσαρίων, λάβαμε το ρεζουμέ του βιογραφικού σου και σε ευχαριστούμε για αυτό. Το μελετήσαμε και πριν από τα πάντα, θα θέλαμε να σου δώσουμε ορισμένες πληροφορίες για τη θέση την οποία επιδιώκεις. 

Να δουλεύεις εν πλω είναι κάτι παραπάνω απο μια δουλειά.

Είναι μια εμπειρία ζωής και μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη. Θα συνεργάζεσαι με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Θα εργάζεσαι σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον ταξιδεύοντας σε όμορφους και εξωτικούς προορισμούς, ενώ θα παίρνεις κι έναν μισθό που θα σε ανταμείβει.

Να βρίσκεσαι ως εργαζόμενος σε κρουαζιερόπλοιο δεν είναι για τον καθένα ωστόσο. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταλάβεις τόσο τα οφέλη όσο και τα δυνητικά μειονεκτήματα πριν δεσμευτείς μαζί μας.

Θα μοιράζεσαι την καμπίνα, την τουαλέτα και το ντους με κάποιον συνάδελφο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από διαφορετική εθνικότητα.

Οι εγκαταστάσεις είναι μικρές και είναι πολύ βασικό να σέβεσαι τον συγκάτοικο ή τους συγκατοίκους της καμπίνας σου και να είσαι προσωπικά νοικοκυρεμένος και καλά οργανωμένος.

Περιττό να πω ότι είναι καλό να τα πηγαίνεις εξίσου καλά με την ομάδα σου και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Να ζεις εν πλω σημαίνει περιορισμένη πρόσβαση σε τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Να μείνεις παρ’ όλ΄ αυτά σε επαφή με τους φίλους σου είναι εύκολο. Έχεις την ευκαιρία να το κάνεις αυτό από το ίντερνετ του πλοίου, το οποίο παρέχεται ειδικά για το πλήρωμα. Φυσικά, ισχύουν χρεώσεις. Σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα, στα περισσότερα λιμάνια μπορείς να χρησιμοποιήσεις τηλεφωνικές κάρτες. Αχρείαστο να αναφέρω: πάντα να ζητάς τηλεκάρτα που σου δίνει το μέγιστο χρόνο ομιλίας προς την χώρα που θέλεις να καλέσεις.

Αν είναι η πρώτη σου φορά στη θάλασσα, πιθανότατα θα νοσταλγείς το σπίτι σου για λίγο. Αυτό είναι απλώς ανθρώπινο. Θα σου λείψει η οικογένεια σου, οι φίλοι σου, το αγόρι ή το κορίτσι σου, whatever, ο σκύλος σου, τα γνώριμα σου σημεία. Αν αυτό σε τρομάζει και στη σκέψη ακόμα, τότε ίσως να μην είναι αυτή μια δουλειά για σένα. 

Τώρα σε προσκαλώ να μου πεις τις δικές σου Συχνές Ερωτώμενες Ερωτήσεις, αυτό που στα ελληνικά λέτε Φ.Α.Κ., Φρικαλέα Αναπάντητα Καθέκαστα.

-Ευχαριστώ, κάπτεν. Θα είμαι ξερός και ευθύς όπως συνηθίζω: Καταρχήν, πόσο διαρκούν τα συμβόλαια; -Συγκρίνοντας μήλα με μήλα, αλλά και μήλα με φιρίκια, η διάρκεια των συμβολαίων είναι τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι θα λείπεις από το σπίτι σου για τουλάχιστον έξι μήνες.

-Να γίνω ευθύτερος: Τι συμβαίνει όταν συμπληρώσω το συμβόλαιο μου; -Εάν είσαι εσύ ευτυχισμένος και αν και η Εταιρεία είναι ευτυχισμένη, τότε θα σου προσφερθεί ένα ακόμη συμβόλαιο, ώστε να ξεκινήσεις μαζί του μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων με έξι εβδομάδων. Το διάλειμμα ίσως ακούγεται μεγάλο, πίστεψέ με όμως, το χρειάζεσαι απεγνωσμένα. Μη πάθεις και καμιά λαμαρινίαση! Λαμαρινίαση εμείς οι θαλασσινοί λέμε την ασθένεια που προσβάλλει τους ναυτικούς και που κάνει τα περισσότερα ζώα να μην αντέχουν τη θάλασσα και να ψοφάνε. Αχρείαστο να πω ακόμα άπαξ, ότι τα διαλείμματα αυτά δεν πληρώνονται, οπότε φρόντισε να αποταμιεύσεις κάποια χρήματα για τις διακοπές σου.

-Να συνεχίσω ευθύτατος και ντούρος: Πόσο συχνά θα δουλεύω; -Θα δουλεύεις όλες τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, από δώδεκα ώρες την ημέρα. Σε περίπτωση ανάγκης, ίσως και περισσότερο. Θεωρείται δεδομένο ότι θα είσαι διαθέσιμος εικοσιτέσσερα κάθετος εφτά.

-Να ρωτήσω απορών: Τί θα πει αυτό; -Μπαίνοντας στα παπούτσια σου, απαντών: Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα.

– Στο προκείμενο και στο ψητό: Τί περιλαμβάνει το συμβόλαιο μου; -Το κατάλυμα σου εν πλω και όλα τα γεύματα περιλαμβάνονται. Μια στολή σου παρέχεται και πλένεται για σένα. Νοσοκομειακή περίθαλψη ενόσω ισχύει το συμβόλαιο επίσης περιλαμβάνεται.

-Να γίνω διεκπεραιωτικός: Τί να πάρω μαζί μου πακετάροντας τα πράγματα μου; -Δεν υπάρχει πολύς χώρος στην καμπίνα σου για αποθήκευση. Προτείνεται δυνατά να πάρεις μαζί σου μόνο ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο. Η Εταιρεία θα φροντίσει να σου τυπώσει τις φόρμες εργασίες σου με το όνομα, το επίθετο ή το αγαπημένο σου παρωνύμιο αν αυτό θες. Επομένως πράγματι χρειάζεται μόνο να πάρεις τα προσωπικά σου είδη και ρούχα που θα χρειαστείς ενώ είσαι σε μπάρκο.

Σημαντικό: Να είσαι σίγουρος ότι τσεκάρεις εκ των προτέρων τον καιρό στη περιοχή όπου το βαπόρι ταξιδεύει. Αν πρόκειται να δουλέψεις στον βόρειο ευρωπαϊκό χειμώνα, θα χρειαστείς πολύ ζεστά ρούχα όταν βγαίνεις έξω. Ένα κασκόλ, ένα ζευγάρι ζεστά γάντια και καλά παπούτσια οφείλουν να είναι στην πρέπει-έχειν λίστα σου.

Μπορείς να πάρεις οποιαδήποτε ιδιωτική φαρμακευτική αγωγή την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς για ασήμαντες ασθένειες, όπως κρυολογήματα για παράδειγμα, αλλά να είσαι σίγουρος πως έχεις την πρωτότυπη συνταγή του γιατρού σε περίπτωση που το βαπόρι χρειάζεται να επιθεωρήσει το φάρμακο.

-Φορώντας το καπέλο σας καπτα-Τζενάρο, να ρωτήσω ποιός πληρώνει τις πτήσεις μου; -Η εταιρεία πληρώνει το εισιτήριο σου από και προς το αεροδρόμιο της πόλης σου. Σε περίπτωση που ξεμπαρκάρεις με δική σου επιθυμία ή για λόγους πειθαρχίας πριν λήξει το συμβόλαιο σου, η εταιρεία θα σου παραχωρήσει το εισιτήριο, αλλά το κόστος θα αφαιρεθεί από τον μισθό σου. Θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό αν συνέβαινε το αντίθετο!

-Σταυρώνοντας τα δάχτυλά μου: Πηγαίνοντας προς το πλοίο; -Ανάλογα με τα σχετικά της πτήσης, ενδέχεται να φτάσεις στον προορισμό σου πριν τον κατάπλου. Εάν συμβεί αυτό, η Εταιρεία θα κανονίσει μια διανυκτέρευση σε κάποιο ξενοδοχείο όχι πολύ μακριά από το βαπόρι. Κάτι άλλο;

– Τελευταίος πόντος, λούκουμος: Νομίζω πως όχι. Με σκεπάσατε. Για να είμαι τίμιος μαζί σας, δεν είμαι ακόμα έτοιμος. Θεωρείστε με ήδη ξέμπαρκο. -Μά κέ κάτσο! Μά κέ κάτσο! Για να είμαι κι εγώ τίμιος μαζί σου, δεν περίμενα αυτό ως απάντηση! Τότε νεαρέ μου, τελευταίο, αλλά όχι ύστατο, έχεις τα κομπλιμέντα μου. Δεν έχω τίποτα το αντίθετο. Καθόλου σκληρά συναισθήματα. Είναι η δική σου ζωή. Η απόφαση είναι όλη δική σου. Αν με ρωτήσεις όμως, πιστεύω ότι κάνεις λάθος που αρνείσαι τη θάλασσα. Μιλώντας ως μεσόγειος γείτονας, ίσως δεν έχεις πεινάσει πολύ ακόμα στην ηλιόλουστη πατρίδα σου. Όταν αυτό συμβεί, τότε έλα ξανά να σου βγάλουμε Ναυτικό Φυλλάδιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα