Ελλάδα

Νέα εμβόλια κορονοϊού: Ποιοι καλούνται για την επικαιροποιημένη δόση

Ποιοι έχουν προτεραιότητα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

Parallaxi
νέα-εμβόλια-κορονοϊού-ποιοι-καλούντα-910028
Parallaxi

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γταμματέας Πρωτοβάθμις Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron- από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

“Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές των πρώτων εμβολίων, δηλαδή ήπιες σε εκδήλωση και διάρκεια. Συνιστώνται από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση ή μετά τη νόσηση”, είπε η κα Θεοδωρίδου.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να το κάνουν όλοι οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η πλατφόρμα άνοιξε για το κλείσιμο των ραντεβού και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με τις δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει κάνει τις πρώτες δύο δόσεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Πρέπει πρώτα να κάνει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού και μετά να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Επίσης, άτομα άνω των 60 ετών που έκαναν την 4η δόση, καλούνται να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς μετά την πάροδο των 3 μηνών παρατηρείται μείωση των αντισωμάτων.

Νέα εμβόλια κορωνοϊού – Τι περιέχουν

Όπως γνωστοποίησε η κα Θεοδωρίδου, τα νέα εμβόλια κορωνοϊού περιέχουν στέλεχος του αρχικού ιού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο περιέχει 15 mg από κάθε στέλεχος.

«Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές των πρώτων εμβολίων, δηλαδή ήπιες σε εκδήλωση και διάρκεια» εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

Και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Νέα εμβόλια κορωνοϊού – Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να γίνουν από την ηλικία των 12 ετών. Ο εμβολιασμός είναι αναμνηστικός και δεν παίζει ρόλο τι εμβόλιο είχε γίνει προηγουμένως στο βασικό σχήμα (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca κ.λπ).

Ο εμβολιασμός με την επικαιροποιημένη δόση θα πρέπει να γίνει «τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση ή μετά τη νόσηση».

Ποιοι πρέπει να κάνουν πρώτοι τα νέα εμβόλια κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα επικαιροποιημένα εμβόλια από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν και οι κατηγορίες των πολιτών που καλούνται να προχωρήσουν στη νέα αναμνηστική δόση. Ουσιαστικά, πρόκειται κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Αναλυτικά:

  • Ανοσοκατεσταλμένοι
  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Άτομα ηλικία 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  • Άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Επαγγελματίες υγείας.
  • Άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα.

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια έχει ανοίξει και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Για ποια παιδιά υπάρχει σύσταση να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκε στην έκτακτη ενημέρωση, τα παιδιά -ηλικίας 12 έως 15 ετών- καλό θα ήταν να κάνουν την αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, εφόσον ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

πηγή: athensvoice

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα