Θεσσαλονίκη

Νέα ήττα για τον δήμαρχο σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα

H Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) απέρριψε τις αντίστοιχες δυο προσφυγές του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη λειτουργία κοινόχρηστων χώρων στην Αγίας Σοφίας, καθώς και στην εκμίσθωση ακινήτων και στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία.

Κύα Τζήμου
νέα-ήττα-για-τον-δήμαρχο-σχετικά-με-τα-τ-198226
Κύα Τζήμου

Το καλοκαίρι η διοίκηση Μπουτάρη έλαβε την απόφαση για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε Νέα Παραλία νύχτα και με οριακές πλειοψηφίες. Το ίδιο συνέβη και για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

«Δεν ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω τι τυπικά λάθη έχουν γίνει όταν υποβάλαμε εμείς την πρόταση για το σχέδιο για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μπορεί μια μειοψηφία η οποία θέλει να κάνει αυτά που θέλει να κάνει, ουσιαστικά να παραβιάζει τα δικαιώματα των πιο πολλών ανθρώπων» σχολίασε ο κ. Μπουτάρης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε για το θέμα, ότι «η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί κόλαφο για τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης» και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται, πως όταν λέμε ότι δεν μπορεί να διοικήσει ούτε περίπτερο, έχουμε απόλυτο δίκιο. Καιρός είναι να καταλάβει ότι με την αλαζονεία που την διακρίνει μόνον κακό κάνει στην πόλη. Ας καθίσουν οι φωστήρες να συντάξουν μια κανονιστική διάταξη της προκοπής κι ας αφήσουν τα μπαλώματα. Ας δώσουν λύση στα προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης».

Στις 6 Σεπτεμβρίου ήρθε η απόφαση της Αποκεντρωμένης να μπλοκάρει το σχεδιασμό της Νέας Παραλίας και της Αγίας Σοφίας, με βασική αιτιολογία την έλλειψη της απαιτούμενης γι’ αυτές τις περιπτώσεις απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου και η διοίκηση Μπουτάρη αντέδρασε με δύο προσφυγές 10 μέρες αργότερα.

Χθες, 2 Νοεμβρίου η νέα ήττα ήρθε όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) απέρριψε τις αντίστοιχες δυο προσφυγές του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη λειτουργία κοινόχρηστων χώρων στην Αγίας Σοφίας, καθώς και στην εκμίσθωση ακινήτων και στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία. Η αιτιολογία:

“Η υπό κρίση απόφαση τυγχάνει μη νόμιμη και ακυρωτέα, ως προς το σημείο κατά το οποίο αποφασίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο συγκεκριμένων περιπτέρων (αναψυκτηρίων), αποκλείοντας την ανάπτυξη σε άλλα, διότι: α) Ελήφθη χωρίς την απαιτούμενη εκ του νόμου απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών. Συγκεκριμένα, ελήφθη με δέκα εννέα θετικές ψήφους και δέκα οχτώ αρνητικές, σε σύνολο σαράντα εννέα μελών του συλλογικού 10 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 99/2017 οργάνου, συνεπώς ελλείπουν έξι θετικές ψήφοι για τη νόμιμη λήψη απόφασης, δεδομένου ότι η ειδική πλειοψηφία που απαιτεί η διάταξη σχηματίζεται εφόσον συμπίπτει η βούληση του 1/2 των μελών πλέον ενός σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή αφαιρούμενης της μισής μονάδος επί μονού αριθμού μελών. β) Ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί εισηγητική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και σχετική διαβούλευση με τους αρμόδιους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και ομάδες πολιτών. γ) Ελήφθη χωρίς γνωμοδότηση του συμβουλίου της αρμόδιας Δημοτικής Κοινότητας. Τα προαναφερόμενα συνιστούν παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας».

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση για την ακύρωση της προσφυγής για τη Νέα Παραλία: Αποκεντρωμένη Απόφαση Τραπεζοκαθίσματα

Ας ελπίσουμε αυτή να είναι η αρχή για μια πιο υπέυθυνη αντιμετώπιση της διαχείρισης του δημόσιου χώρου από την διοίκηση Μπουτάρη που έδειξε ιδιαίτερη αλλαζονεία στη λήψη αποφάσεων σχετικά. Η διαχείριση της Νέας Παραλίας, του πιο δημοφιλούς αστικού δημόσιου χώρου της πόλης έχει συγκεκριμέενς προδιαγραφές που προστατεύονται και αυτές δεν πρέπει να αναιρούνται εν μία νυκτί.

Διαβάστε ακόμη Εγκρίθηκε και η κανονιστική για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

Αχός βαρύς σήμερα Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της παραλίας

Η εκκωφαντική απουσία της δημοτικής αρχής από το δημόσιο διάλογο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα