Ελλάδα

Nέα Μουδανιά: Καταγγελία για ακατέργαστα λύματα στη θάλασσα

Τι έδειξε η ανάλυση που δημοσιεύτηκε.

Parallaxi
nέα-μουδανιά-καταγγελία-για-ακατέργασ-803617
Parallaxi
Εικόνα: Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος

Καταγγελία από κάτοικο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και στο λιμενικό για τον αγωγό του βιολογικού, ο οποίος αποβάλει ακατέργαστα και επικίνδυνα λύματα, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα.

Ο συγκεκριμένος αγωγός εντοπίζεται σε χώρο στάθμευσης πλησίον του Ναυτικού Ομίλου Μουδανίων και φέρεται να απορρίπτει λύματα στη θάλασσα κοντά στην αποβάθρα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ποτέ κάποιο στοιχείο που να αμφισβητεί την ποιότητα των λυμάτων, παρόλο που ανά διαστήματα επικρατεί δυσοσμία στην εν λόγω περιοχή.

Όπως γράφει το blog.moudaniwn.gr, ο συγκεκριμένος κάτοικος επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες τον διαβεβαίωσαν ότι τα λύματα «είναι επεξεργασμένα και χλωριωμένα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία».

Παρόλα αυτά, έλαβε την πρωτοβουλία να πάρει δείγμα από τη θαλάσσια περιοχή και το παρέδωσε σε εργαστήριο για χημική και μικροβιολογική ανάλυση.

Το νερό της περιοχής δεν είναι κατάλληλο για κολύμβηση, αφού η ποιότητά του κρίνεται «ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ» σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/εκ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2006 σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της οδηγίας 76/160/ΕΟΚ (EE L 64 της 4.3.2006, σ. 37).

Εικόνα: Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος

Ανεπαρκής ποιότητα

Τα ύδατα κολύμβησης ταξινομούνται ως ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» εάν, στο σύνολο των ποιοτικών δεδομένων για τα ύδατα κολύμβησης για την τελευταία περίοδο αξιολόγησης (α), οι τιμές εκατοστημορίου (β) των μικροβιολογικών απαριθμήσεων είναι χειρότερες (γ) από τις τιμές «επαρκούς ποιότητας» της στήλης Δ του παραρτήματος Ι.

Για παράδειγμα, για να κριθούν τα ύδατα επαρκή για κολύμβηση πρέπει να υπάρχει ανίχνευση κολοβακτηριδίων μέχρι 500 cfu/100ml αλλά στο δείγμα υπάρχουν 3.600.000 (τρία εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες) cfu/100ml, με όλες τις υπόλοιπες τιμές να είναι επίσης υπέρ-πολλαπλάσιες των ορίων.

Το γεγονός της αποβολής λυμάτων στο συγκεκριμένο σημείο επιβεβαίωσε με αυτοψία το ίδιο το λιμεναρχείο στο οποίο έχει γίνει ήδη καταγγελία η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Θυμίζουμε ότι η παραλία των λουόμενων στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής δεν απέχει πολύ από την συγκεκριμένη περιοχή ενώ εκεί δραστηριοποιείται και πλήθος παράκτιων αλιέων.

Το Νέα Μουδανιά Blog επικοινώνησε με τον δήμο Νέας Προποντίδας, ο οποίος και προχώρησε σε δική του ανάλυση των υδάτων μέσω του ΚΕΠΑΜΑΧ αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα.

Το ίδιο Blog έχει στην διάθεση του και διαθέσιμο στις αρχές το όνομα του καταγγέλλοντα και επιπλέον φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό.

Πηγή: Νέα Μουδανιά Blog

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα