Αθλητισμός

Νέα Τούμπα: Έπεσαν οι υπογραφές ΠΑΟΚ-Salfo-Populous

«Ρεαλιστικός ο στόχος του 2026» για το νέο γήπεδο του Δικεφάλου

Parallaxi
νέα-τούμπα-έπεσαν-οι-υπογραφές-παοκ-salfo-populou-918389
Parallaxi

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση της Populous και της Salfo στην αίθουσα Τύπου για το νέο γήπεδο της Τούμπας, όπου τοποθετήθηκαν οι Μάκης Γκαγκάτσης, Γιάννης Δημογιάννης (αρχιτέκτονας) Δημήτρης Μουτσάκης (υπεύθυνος πρότζεκτ της Νέας Τούμπας) και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Salfo, Γιάννης Φωτεινός.

Αναλυτικά:

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Μάκης Γκαγκάτσης:

«Καλησπέρα πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές ημέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Την περιμέναμε καιρό. Έγινε η υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή της Νέας Τούμπας. Χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη δεν θα μνημονεύαμε αυτή τη μέρα. Η επιμονή του, η δύναμη του, το όραμα του.

Δεν θα πω πολλά, οι πρότζεκτ μάνατζερ θα μπορέσουν να πουν περισσότερα. Είναι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με μεράκι γιατί και για αυτούς όπως και για όλους του ΠΑΟΚτσήδες είναι ένα μεγάλο όνειρο. Είναι μια ιστορική ημέρα για τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη».

Στην συνέχεια μίλησε ο αρχιτέκτονας Γιάννης Δημογιάννης:

«Είναι ρεαλιστικός στόχο το 2026 να μπούμε στο νέο γήπεδο αρκεί όλοι εκτός από την οικογένεια του ΠΑΟΚ να συνεργαστούν. Δεν μπορούμε σήμερα να πούμε για τη χωρητικότητα, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη και βέλτιστη χωρητικότητα θέλουμε το ελάχιστο να είναι 35 χιλιάδες, αλλά μην κλειδώσετε σε αυτό το νούμερο.

Είχαν εξεταστεί και άλλα σενάρια, όπως του Καρατάσου. Η διεθνής πρακτική, δηλαδή γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό είναι βιώσιμη. Η επιλογή της Τούμπας είναι η καλύτερη για τον ΠΑΟΚ και την πόλη».

Ο υπεύθυνος πρότζεκτ της Νέας Τούμπας Δημήτρης Μουτσάκης είπε στην συνέχεια για τις τρεις κατευθυντήριες γραμμές:

«Θεωρώ σε ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του κόνσεπτ. Μέσα στο καλοκαίρι του 2023. Στο πρότζεκτ μπριφ χθες δόθηκαν ξεκάθαρες κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι πλήρης εφαρμογή με τους κανόνες των ΦΙΦΑ ΟΥΕΦΑ για την ασφάλεια θεατών.

Η δεύτερη είναι ότι στο νέο γήπεδο πρέπει να μεταφερθεί η ψυχή και η ενέργεια αυτού του γηπέδου. Η τρίτη είναι η εμπορική δηλαδή το γήπεδο να λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο. Θέλουμε να κάνουμε χώρο πρασίνου, αθλοπαιδιών, ένα χώρο που θα δώσει βιωσιμότητα σε όλη την περιοχή.

Προσωπικά έχω κάνει πολλά έργα στη ζωή μου. Αυτό είναι ένα από τα πιο απαιτητικά, αν δεν δω τα σχέδια δεν θέλω να μιλήσω για το κόστος. Ναι η διεθνής και ελληνική πραγματικότητα μας δίνουν δεδομένα για 30-40% ακριβότερο έργο. Οι τρόποι χρηματοδότησης, ξεκάθαρα θα κοιτάξουμε όλες τις εναλλακτικές».

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήρε και πάλι τον λόγο, τονίζοντας πως γήπεδο και πρωταθλητισμός θα πηγαίνουν μαζί:

«Και η ψυχή και ο συναισθηματισμός πρέπει να μεταφερθεί στο νέο γήπεδο. Αυτό το γήπεδο χτίστηκε το 1959 έχουμε ζήσει ένδοξες και ιστορικές στιγμές, αλλά και συγκινητικές. Σαφώς η ανατριχίλα που νιώθουμε μπαίνοντας στο γήπεδο ή όταν βλέπουμε την κερκίδα, πρέπει να μεταφερθεί. Είναι η τελευταία χρονιά στο γήπεδο της Τούμπας. Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση δεν είναι ακόμα η στιγμή να μιλήσουμε.

Όλοι ξέρετε τα προβλήματα που υπάρχουν με το Καυτανζόγλειο και το υπουργείο αθλητισμού. Έχουμε πει ότι δεν θα συζητήσουμε κανένα ζήτημα με τον κύριο Αυγενάκη, με άλλα στελέχη της κυβέρνησης ναι. Προφανώς και συνδυάζεται κατασκευή νέου γηπέδου και πρωταθλητισμός. Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να κάνει πρωταθλήτισμό κατά τη διάρκεια της κατασκευής».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Salfo, Γιάννης Φωτεινός είπε:

«Έχετε δίκιο είναι μεγάλη πρόκληση για αυτό και συμμετείχαμε από την αρχή στην όλη διαδικασία. Είμαι βέβαιος πως θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε δουλέψει σε μεγαλύτερους και μικρότερους χώρους.

Πιστεύουμε πως θα ανταποκριθούμε και θα φτιαχτεί ένα στάδιο που συζητηθεί σε όλη την Ευρώπη και θα κάνει περήφανη τη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησαν οι προηγούμενοι, ναι είναι εφικτό το 2026 εφόσον δουλέψουμε όλοι μαζί, δηλαδή και η περιφέρεια και ο δήμος και η κυβέρνηση. Είμαι αισιόδοξος για το 2026».

Τον λόγο πήρε και πάλι ο Μάκης Γκαγκάτσης ο οποίος αναφέρθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη:

«Δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Αυγενάκη, έχουμε πει ότι δεν συζητάμε τίποτα μαζί του. Με άλλα στελέχη της κυβέρνησης ναι, αλλά με τον κ. Αυγενάκη όχι…».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα