Parallax View

Νόμιμη η χρήση πλαστικών σφαιρών στο ύψος του ανθρώπου στη Γαλλία

Για πρώτη φορά νομιμοποιείται η χρήση βίας που εκ των προτέρων μπορεί να τραυματίσει διαδηλωτές. Και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο.

Παύλος Νεράντζης
νόμιμη-η-χρήση-πλαστικών-σφαιρών-στο-ύ-405760
Παύλος Νεράντζης

Δεκάδες είναι οι τραυματίες από την χρήση πλαστικών σφαιρών της γαλλικής αστυνομίας εναντίον των «Κίτρινων Γιλέκων». Ορισμένοι απ΄ αυτούς θα παραμείνουν ανάπηροι σ΄ όλη τους τη ζωή.

Παρόλα αυτά γαλλικό δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει ορισμένοι τραυματίες όχι μόνον αθώωσε τους δράστες, αλλά θεώρησε νόμιμη την χρήση πλαστικών σφαιρών και τη ρίψη τους στο ύψος του ανθρώπου.

Η απόφαση αυτή έρχεται, κατά τη γνώμη μου, σε σύγκρουση με την κοινή λογική και τους κανόνες εμπλοκής των δυνάμεων καταστολής σ΄ όλον τον κόσμο, καθότι σκοπός τους είναι η απώθηση και η διάλυση διαδηλωτών, που μπορούν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη, πάντα σύμφωνα με την κρατούσα άποψη.

Για πρώτη φορά νομιμοποιείται η χρήση βίας που εκ των προτέρων μπορεί να τραυματίσει διαδηλωτές. Και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο.

Εάν γινόταν κάτι ανάλογο στη Βενεζουέλα, θα ήταν αιτία στρατιωτικής επέμβασης για τον πρόεδρο Τραμπ και ακόμη ένα στοιχείο για να καταδικαστεί ο πρόεδρος Μαδούρο από την ΕΕ και όσους χωρίς πολλές σκέψεις καταδικάζουν τον πρόεδρο Μαδούρο και ζητούν τη νομιμοποίηση τού μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστου Γκουαϊδό.

Η φωτογραφία, όμως, που αναρτώ αποκαλύπτει κάτι εξίσου επικίνδυνο. Οι άνδρες της γαλλικής αστυνομίας έχουν αντικαταστήσει τις βαριές στολές και τον εξίσου βαρύ οπλισμό τους. Χρησιμοποιούν τηλεσκοπικά γκλομπς, μικρές ασπίδες και είναι ντυμένοι πολιτικά. Συνεπώς εύκολα αναμειγνύονται με τους διαδηλωτές, αρκεί να βγάλουν το κράνος και μαζί με το όπλο να τα τοποθετήσουν μέσα στο σακίδιο που φέρουν στην πλάτη. Και ο κίνδυνος προβοκάτσιας;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα