Διεθνή

Nord Stream: Όλα δείχνουν σαμποτάζ στις διαρροές φυσικού αερίου

Εκτινάχθηκαν κατά 20% οι τιμές

Parallaxi
nord-stream-όλα-δείχνουν-σαμποτάζ-στις-διαρροέ-900658
Parallaxi

Η Σουηδία ξεκινά έρευνες για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream, καθώς βγήκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για εκρήξεις.

Νωρίτερα την Τρίτη, σεισμολόγοι στη Σουηδία έκαναν λόγο για εκρήξεις κάτω από τη θάλασσα, οι οποίες καταγράφηκαν στους σεισμογράφους και περιέπλεξαν περαιτέρω την κατάσταση γύρω από τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ήδη διάφοροι αξιωματούχοι είχαν αναρωτηθεί εάν πρόκειται για αποτέλεσμα δολιοφθοράς, καθώς ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να πρόκειται για απλή σύμπτωση.

Θρίλερ με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream -Αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου Οι ανεξήγητες διαρροές στους Nord Stream μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αρχίζουν να αυξάνονται.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 20%. Οι ειδικοί και επίσης η Ρωσία, η οποία κατασκεύασε το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, δήλωσαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα δολιοφθοράς.

Αέριο χύνεται στη Βαλτική Θάλασσα από τρεις ξεχωριστές διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, επιβεβαίωσε την Τρίτη η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας, εν μέσω ισχυρισμών από σεισμολόγους στη Σουηδία και τη Δανία για έντονη υποθαλάσσια δραστηριότητα στην περιοχή, που πιθανώς υποδηλώνουν εκρήξεις και ενισχύουν τις εικασίες για πιθανή δολιοφθορά.

Παράλληλα, πτήση μαχητικού αεροσκάφους της Δανίας πάνω από τις διαρροές κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες:

Νορβηγία: Ενισχύεται η ασφάλεια στις ενεργειακές εγκαταστάσεις Την ίδια ώρα, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δει μέχρι στιγμής, πολλά υποδηλώνουν πράξεις δολιοφθοράς» δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, Terje Aasland, σε δήλωση που μετέδωσε το Reuters.

Έρευνα της σουηδικής αστυνομίας για δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream 1 Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έστειλαν το μήνυμα ότι είναι έτοιμες να συνδράμουν στις έρευνες των Ευρωπαίων, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Μπλίνκεν: Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν δολιοφθορά Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream βρίσκονται υπό διερεύνηση και τόνισε πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

«Υπάρχουν αρχικές αναφορές που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά, αλλά αυτές είναι αρχικές αναφορές και δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη» είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, S. Jaishankar, στην Ουάσιγκτον.

«Οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», είπε, επίσης, ο Μπλίνκεν.

Το Κίεβο, πάντως, κατηγόρησε τη Ρωσία για τις διαρροές φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις» που σχεδίασε η Μόσχα.

Πηγη – iefimerida

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα