Διεθνή

Ντονμπάς: Οπλισμένοι στρατιώτες μαζεύουν πόρτα – πόρτα τις ψήφους για την ένωση

«Πρέπει να τους πεις προφορικά».

Parallaxi
ντονμπάς-οπλισμένοι-στρατιώτες-μαζε-915064
Parallaxi

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δημοψήφισμα στις περιοχές της του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από τη Μόσχα, για την ένωση με τη Ρωσία, με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι οπλισμένοι στρατιώτες συλλέγουν ή καταγράφουν πόρτα-πόρτα τις ψήφους των πολιτών. «Πρέπει να απαντήσεις προφορικά και ο στρατιώτης σημειώνει την απάντηση στο φύλλο και το κρατάει», δήλωσε στο BBC μια γυναίκα από το Ενερχοντάρ.

«Η ψηφοφορία γίνεται πόρτα- πόρτα για λόγους ασφάλειας», υποστηρίζουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ιδιωτικώς στις 27 Σεπτεμβρίου μεταδίδει το Tass. «Τις υπόλοιπες ημέρες, η ψηφοφορία θα οργανωθεί σε κοινότητες και πόρτα-πόρτα».

Μια γυναίκα στη Μελιτόπολη είπε στο BBC ότι δύο ντόπιοι συνεργάτες των Ρώσων πήγαν μαζί με Ρώσους στρατιώτες στο διαμέρισμα των γονιών της και τους ζήτησαν να υπογράψουν ένα ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν βίντεο, όπως το παρακάτω, από τη Ζαπορίζια:

«Ο μπαμπάς μου έβαλε “όχι” [στην ένταξή του στη Ρωσία]», είπε η γυναίκα. «Η μητέρα μου στεκόταν κοντά και ρώτησε τι θα συνέβαινε αν έβαζε “όχι”. Της είπαν, ‘Τίποτα’» πρόσθεσε και τόνισε ότι οι γονείς της ανησυχούν. Η γυναίκα δήλωσε, επίσης, ότι υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο για όλο το νοικοκυριό.

Τι επιδιώκει η Ρωσία

  Αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία θα επιχειρήσει μέσω του δημοψηφίσματος να προσαρτήσει τις τέσσερις κατεχόμενες ή μερικώς κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τη Δύση ως «ψευδοδημοψήφισμα» με τους ηγέτες των χωρών να σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα ληφθεί υπόψη, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη, σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, σε Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ -αλλά και στην ίδια τη Ρωσία.

Η «προσάρτηση» δεν θα αναγνωριστεί διεθνώς, αλλά θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να ισχυριστεί ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από όπλα, που προμηθεύει η Δύση στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω κλιμάκωση του πόλεμου.

Οι ΗΠΑ δεν το αναγνωρίζουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα ως «απάτη», λέγοντας ότι αποτελούν «ψεύτικο πρόσχημα» για την προσπάθεια προσάρτησης τμημάτων της Ουκρανίας με τη βία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μέρος της Ουκρανίας», δήλωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, James Cleverly, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδείξεις ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ήδη θέσει στόχους για «επινοημένα ποσοστά συμμετοχής και έγκρισης των ψηφοφόρων για αυτά τα εικονικά δημοψηφίσματα».

Ο κ. Cleverly δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να επισημοποιήσει την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών – Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – μέχρι το τέλος του μήνα.

Τι αναφέρουν πηγές από τη Χερσώνα – Ένοπλοι στα εκλογικά κέντρα

Μια πηγή στη Χερσώνα δήλωσε στο BBC ότι δεν υπήρξε καμία δημόσια προσπάθεια για την ενθάρρυνση της ψηφοφορίας, εκτός από μια ανακοίνωση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν σε ένα κτίριο του λιμανιού, το οποίο δεν χρησιμοποιείται εδώ και 10 χρόνια. Μια άλλη γυναίκα στη Χερσώνα δήλωσε ότι είδε «ένοπλους μαχητές» έξω από το κτίριο όπου φαίνεται να διεξάγεται η ψηφοφορία. Προσποιήθηκε ότι ξέχασε το διαβατήριό της, ώστε να μην χρειαστεί να ψηφίσει.

Η γυναίκα είπε ότι όλοι οι φίλοι και η οικογένειά της ήταν κατά του δημοψηφίσματος. «Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η ζωή μας μετά από αυτό το δημοψήφισμα», είπε. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι θέλουν να κάνουν». Το Κίεβο λέει ότι τα δημοψηφίσματα δεν θα αλλάξουν τίποτα και ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να πιέζουν για την απελευθέρωση όλων των εδαφών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα