Featured

Ντράπηκε η ντροπή σε αυτή την πόλη. Συγκρουόμενα αυτοκινητάκια στον κήπο των Εποχών

Η απίστευτη ιστορία μιας πόλης που κοίταζε τον εξευτελισμό του δημόσιου χώρους της.

Parallaxi
ντράπηκε-η-ντροπή-σε-αυτή-την-πόλη-συγκ-846579
Parallaxi

Η απίστευτη ιστορία που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από τη μυστηριώδη τεράστια τέντα που στήθηκε στον Κήπο των Εποχών της στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η τέντα 500 τ.μ., χωρίς να τηρεί καμία απολύτως συνθήκη ασφαλείας, που με την παραμικρή επιτόπια αυτοψία θα έπειθε κάθε μηχανικό ή στατικό ότι κινδυνεύει να την πάρει ο Βαρδάρης, στήθηκε κάτω από τη μύτη των αρμόδιων δημοτικών αρχών και θα συνοδευόταν από ξύλινο πάτωμα πάνω στο οποίο, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες μας θα λειτουργούσαν από την ερχόμενη Τετάρτη συγκρουόμενα αυτοκινητάκια μέχρι το τέλος του επόμενου Αυγούστου! 

Ο αγώνας των αρχιτεκτόνων της νέας Παραλίας και των Φίλων της Νέας Παραλίας να μάθουν τι συμβαίνει, ποιος έδωσε την άδεια σε επιχειρηματία για να εγκατασταθεί αυτό το έκτρωμα, ποια πολεοδομική αρχή γνώριζε και επέτρεψε και κυρίως ποιος αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν το εμπόδισε, αφού στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει παραχωρηθεί η χρήση της νέας Παραλίας από την ΕΤΑΔ στη οποία ανήκει η γη, επέτρεψε αυτό το έγκλημα. Γιατί κάποιος το επέτρεψε. Γιατί δεν επενέβη η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία, ο εισαγγελέας αυτεπάγγελτα. 

Οι εμπλεκόμενοι αντιδήμαρχοι δήλωσαν άγνοια έως και έκπληξη σε ρεπορτάζ τοπικών μέσων ρίχνοντας το μπαλάκι γενικά και αόριστα στην Αθήνα, στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου ή το ΤΑΙΠΕΔ.

Επί μια ολόκληρη εβδομάδα στήνονταν σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης αυτή η τεράστια κατασκευή, καταστρέφοντας το αστικό πράσινο και αλλοιώνοντας την σπουδαιότερη δημόσια αστική ανάπλαση που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια και κανείς δεν μπήκε στο αναρωτηθεί τι τρέχει.

Σε χώρο πρασίνου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας και την επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου κ. Δημητριάδη, η ΕΤΑΔ με παραχωρητήριο, έδωσε την άδεια για την εγκατάσταση χωρίς καν να ενημερώσει το δήμο, παραχωρητήριο που δεν έχει φτάσει καν ακόμα στο δήμο Θεσσαλονίκης αν και έχει ζητηθεί.

Αν αύριο πάει κάποιος και υψώσει μια τέντα τσίρκου μπροστά στο Λευκό Πύργο μην αναρωτηθούμε με ποιο θράσος. Με αυτό που τους δίνουν απίθανοι άνθρωποι που παίζουν με το δημόσιο χώρο της πόλης. 

Το τι θα συμβεί από δω και μπρος αναμένουμε να το δούμε. Ο δήμος σκοπεύει αφού βρει το τι έγινε να κινηθεί νομικά και να επιβάλει πρόστιμα.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΤΑΔ προέβη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης:

”Με αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι στον Κήπο των Εποχών, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, εγκαταστάθηκε εν πλήρη αγνοία του Δήμου Θεσσαλονίκης μια υπερμεγέθης κατασκευή, η οποία δεν συνάδει ούτε κατ’ ελάχιστο με τη φυσιογνωμία και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου.

Η έκπληξή μας ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όταν μετά από επισταμένη έρευνά μας προέκυψε ότι η εν λόγω κατασκευή τοποθετήθηκε σε αυτόν τον χώρο πρασίνου έπειτα από απευθείας μίσθωση από μέρους της ΕΤΑΔ και ότι προορίζεται για τη λειτουργία ευκαιριακής επιχειρηματικής – εμπορικής δραστηριότητας.

Θα ήθελα να σας καταστήσω σαφές ότι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για εμένα προσωπικά αλλά και για κάθε Θεσσαλονικιό η νέα παραλία δεν συνιστά πεδίο ανάπτυξης ανάλογων ευκαιριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά είναι ένα σημείο αναφοράς -και μάλιστα υπερτοπικής σημασίας- για την πόλη, μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς, υπόδειγμα δημόσιου χώρου.

Να σας θυμίσω, εξάλλου, ότι η νέα παραλία αναπλάστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ για τη συντήρηση και λειτουργία της απασχολείται σημαντικό προσωπικό και δαπανώνται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από πόρους του Δήμου και κατ’ επέκταση από χρήματα των ίδιων των πολιτών.

Επιπρόσθετα, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο σας έχουμε επανειλημμένα καλέσει γραπτώς να ανταποκριθείτε στην υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο συνεργασίας των φορέων μας του 2016 για τη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής η οποία θα καθορίσει τους κανόνες λειτουργίας και διαχείρισης της νέας παραλίας.

Σε ό,τι αφορά την προαναφερθείσα κατασκευή, σας γνωρίζουμε από την πλευρά μας ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας, ώστε να αποτραπεί η παραμονή της και να μην επιτραπεί η ανάπτυξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι που καθορίζουν λειτουργίες και υπηρεσίες σε έναν χώρο ανάλογης προβολής και σπουδαιότητας.

Σας καλούμε έστω και αυτήν την ύστατη ώρα να αναθεωρήσετε τη στάση σας.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα