ο-άνθρωπος-που-καθαρίζει-τα-πιο-βρώμικ-907629

Πρόσωπα

Ο άνθρωπος που καθαρίζει τα πιο βρώμικα σπίτια στην Ελλάδα

Ο Φοίβος Μπέλλος στο TikTok (κι όχι μόνο) μας λύνει όλες τις απορίες γύρω από την καθαριότητα.

Νίκος Γκάγιας
Νίκος Γκάγιας

«Είμαι ο Φοίβος Μπέλλος και είμαι από την Καβάλα. Στα 24 μου έφυγα από εκεί και ήρθα στη Θεσσαλονίκη. Με κάλεσε ο αδερφός μου, που ζούσε εδώ μόνιμα και κάπως έτσι έγινα εσωτερικός οικονομικός μετανάστης»

Ο Φοίβος αν και δούλεψε αρχικά ως σερβιτόρος, μπάρμαν στην εστίαση, η ζωή είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Μία παρουσίαση ηλεκτρικής σκούπας έμελλε να του αλλάξει μία για πάντα την επαγγελματική του πορεία.

«Το 2014-2015 μετά από διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες μου έκαναν παρουσίαση μιας ηλεκτρικής σκούπας στο σπίτι μου, στην οποία έγινα και εγώ πωλητής γιατί με ενθουσίασε. Έτσι πήγαινα λόγω της δουλειάς σε διάφορα σπίτια και έβλεπα ότι ο κόσμος έχει την ανάγκη του καθαρισμού σε στρώματα, καναπέδες ως υπηρεσία γιατί και το κόστος της αγοράς εκείνου του μηχανήματος ήταν μεγάλο. Οπότε μου γεννήθηκε η ιδέα να το ξεκινήσω ως επαγγελματική δραστηριότητα και κάπως έτσι άνοιξα την εταιρεία μου, την BioClean Hellas»

To TikTok στη ζωή του

Όπως εξηγεί ένα μεγάλο πάθος του είναι το marketing και έτσι πάντα παρακολουθούσε γνωστούς marketers από Ελλάδα και εξωτερικό, όπου κρατούσε διάφορα από αυτά που έλεγαν και ένα από αυτά ήταν η αναγκαιότητα της προβολής. 

«Όλοι παροτρύνουν τους επιχειρηματίες να προβάλλονται, να βγαίνουν μπροστά στην κάμερα, να δημιουργούν υλικό, περιεχόμενο. Έτσι ξεκίνησα και εγώ δειλά δειλά στην αρχή να δημιουργώ κάποια βίντεο για την εταιρεία μου και όλο αυτό κάποια στιγμή άρχισε να μεγαλώνει. Είχαμε φτάσει – ειδικά και με την έλευση του TikTok- στους 30.000 ακόλουθους. Το TikTok επειδή είχα μπει από την πρώτη στιγμή και το είχα πιστέψει, μου έδωσε μία μεγάλη ανάπτυξη. Βέβαια η ακόμα πιο μεγάλη ανάπτυξη ήρθε όταν βγήκα εγώ στην κάμερα και άρχισα να απαντάω στον κόσμο, να δίνω συμβουλές κλπ. Μετά από κάποια φάση αυτό άρχισε να γιγαντώνεται και κάπως έτσι άρχισα να συνεργάζομαι με τον Γιάννη Μαλαθουνιάδη και μέσα σε 6 μήνες είδα τεράστια πρόοδο. Έτσι το γύρισα από εταιρικό σε προσωπικό το προφίλ μου γιατί είναι άλλο ένας χρήστης να βλέπει μία εταιρεία να δημιουργεί περιεχόμενο και αλλιώς ταυτίζεται με την περσόνα, τον άνθρωπο. Από τον Ιανουάριο και μετά δεν υπάρχει μέρα που να μην ανεβαίνει περιεχόμενο και σιγά σιγά το επεκτείνουμε και στο YouTube, όπου θα ανεβαίνει ένα βίντεο κάθε εβδομάδα»

@foivosbellos Απάντηση στο @elenas2726 γράψε στα σχόλια τι άλλο θέλεις να καθαρίσω😳 #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – foivosbellos

“Θυμάμαι ακόμα όταν έφτασα 10.000 ακόλουθους, το έβγαζα screenshot και το έστελνα σε δικούς μου ανθρώπους. Ήμουν πολύ χαρούμενος”

Το κομμάτι της προβολής

«Επομένως όλο το κομμάτι της προβολής το είδα ως ένα κομμάτι εσωτερικής δουλειάς. Η ικανότητα του να βγαίνεις στην κάμερα, χωρίς να σε νοιάζει τι θα πει ο ένας και ο άλλος, ήταν πάντα κάτι που με ενδιέφερε και μου άρεσε. Πάντα σε κάποιους θα αρέσουμε και σε κάποιους όχι. Αλλά δεν γίνεται αυτό να σε δεσμεύει και να μην κάνεις πράγματα στη ζωή σου για την γνώμη των άλλων. Πρέπει να κάνεις όσα θέλεις, πάντα με ηθική, με σεβασμό και ευπρέπεια.

Θα ήταν ψέμα να πω ότι περίμενα τόση μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και για μένα είναι συγκινητικό. Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό που συμβαίνει. Καλώς ή κακώς όταν ξεκινάς έχεις κάποιες προσδοκίες. Σίγουρα δεν βάζεις απευθείας στόχο να φτάσεις 100.000 followers. Ξεκινάς με μικρούς 1.000, 5.000 followers. Θυμάμαι ακόμα όταν έφτασα 10.000 ακόλουθους, το έβγαζα screenshot και το έστελνα σε δικούς μου ανθρώπους. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος»

@foivosbellos Γράψε στα σχόλια αν πήγες να τσεκάρεις τον νεροχύτη σου! #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – foivosbellos

Το πιο πετυχημένο βίντεο και η ιστορία πίσω από αυτό

«Το βίντεο που έχει 1,3 εκατομμύρια προβολές δείχνει ποια είναι η σωστή στάση του σώματος όταν σφουγγαρίζουμε. Το hook του συγκεκριμένου βίντεο μας βγήκε κατά λάθος, δεν το σχεδιάσαμε. Μέσα έδειχνα δύο στάσεις με δύο διαφορετικές σφουγγαρίστρες σε ύψος, μία κοντή και μία πιο ψηλή. Και αυτό το να προτιμάτε κοντό κοντάρι VS μακρύ κοντάρι, το παραπέμψανε στο μέγεθος του μορίου και από κάτω έγινε χαμός στα σχόλια»

@foivosbellos Τόσο καιρό σφουγγάριζες ΛΑΘΟΣ;! Άκου αυτή τη συμβουλή! ✅ #greece #fy #fyp ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Επίσης ένα από τα πιο πετυχημένα βίντεο του είναι το τεστ για το εάν το στρώμα σας έχει ακάρεα. Όπως εξηγεί ο Φοίβος εκείνη την ημέρα κάτι είχε συμβεί και είχε νευρά αλλά του βγήκε δημιουργικά.

«Θυμάμαι είχα πάει σπίτι εκνευρισμένος και είπα στην γυναίκα μου “έλα να γυρίσουμε δύο βίντεο”. Στο μεταξύ ήμουν και άρρωστος. Το ένα από τα δύο βίντεο που γύρισα ήταν το “πως να κάνεις τεστ για να δεις αν έχεις ακάρεα στο στρώμα”. Κι ενώ σ’ αυτό το βίντεο ήμουν άρρωστος, ήμουν νευριασμένος (δεν φάνηκε βέβαια στην κάμερα), πήγε πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές»

@foivosbellos Το ήξερες αυτό το μυστικό⁉️#biocleanhellas #θεσσαλονικη #fyp #cleantok ♬ original sound – sounds for slomo_bro!

Συχνά το κινητό του χτυπάει και διάφοροι άνθρωποι του ζητάνε συμβουλές για το πως να καθαρίσουν μία επιφάνεια ή ένα ύφασμα. Το ίδιο συμβαίνει και στα σχόλια στο TikTok. 

«Όλα αυτά τα tricks και τα tips που μοιράζομαι δεν τα έχω μάθει από την δουλειά μου. Αν παρατηρήσεις πλέον οι προτάσεις που δείχνω στον κόσμο είναι με οικολογικούς τρόπους. Φυσικά επειδή είμαι επαγγελματίας στον κλάδο της καθαριότητας στην δουλειά μου δεν καθαρίζω με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Υπάρχουν επαγγελματικά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε χρόνια τώρα. 

Στα παλαιότερα βίντεο είχαμε ξεκινήσει μία σειρά “Μύθος VS Αλήθεια”. Εγώ δεν βγήκα ποτέ να πω ότι είμαι ο απόλυτος γνώστης και σας λέω αυτό ισχύει και κάνετε το έτσι. Ξεκίνησα μέσα από το κανάλι να δοκιμάζω τρόπους που υπήρχαν στο διαδίκτυο. Έγραφε ένας ένα άρθρο και το αντιγράφανε άλλοι 50. Όμως εγώ ήθελα ως επαγγελματίας να δω αν αυτά ισχύουν και να μην δώσω στον κόσμο μία ψεύτικη πληροφορία.

Για παράδειγμα για τον καθαρισμό του φίλτρου του απορροφητήρα, που είναι μανίκι, έψαξα και βρήκα διάφορους τρόπους. Το δοκίμασα και έπαθα ακόμα και εγώ σοκ. Έβαλα το φίλτρο στο νερό με τα υλικά που είχα διαβάσει και βγήκε πεντακάθαρο. Δεν ήξερα και εγώ ότι υπήρχαν τόσο εύκολοι οικολογικοί τρόποι κι εγώ μέσα από αυτή την ενασχόληση έμαθα πως υπάρχουν οικολογικοί τρόποι που είναι αποτελεσματικοί κι απλώς δεν τους ξέρουμε. Επίσης πολλά καθαριστικά στηρίζονται σε βασικά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας. 

@foivosbellos Το τέλος! Παναγία μου και Χριστέ μου 😜🙏🇬🇷#biocleanhellas #θεσσαλονικη #fy #fyp @magdatzikou ♬ πρωτότυπος ήχος – foivosbellos

“Το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού μας είναι ο νεροχύτης και ο πάγκος μας”

Ένας μεγάλος μύθος και μία επικίνδυνη συνήθεια

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους έχει να κάνει με το τι βάζουμε στο δέρμα μας όταν καιγόμαστε. Πολλοί βάζουν οδοντόκρεμα, άλλοι βούτυρο κλπ.

«Το να βάζεις οδοντόκρεμα σ’ ένα κάψιμο είναι μεγάλος μύθος και επίσης μπορείς να πάθεις χειρότερη ζημιά. Δεν βάζουμε ούτε βούτυρο, ούτε έλαια. Πας στο γιατρό, πας σ’ ένα φαρμακείο και ζητάς την κατάλληλη κρέμα για εγκαύματα. Ο λόγος που ξεκίνησα και την συγκεκριμένη σειρά στο TikTok ήταν το γεγονός πως διάβαζα τόσες ανοησίες στο διαδίκτυο.

Επίσης στην Ελλάδα γίνεται ακαταλόγιστη χρήση χλωρίνης. Μέσα από τα βίντεο διαπίστωσα πως υπάρχει πολύς κόσμος που πλένει τα πιάτα του με χλωρίνη, κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο καθώς δεν διαλύεται, έχει αυτή την ιδιότητα. Αν κάνεις ανάλυση σ’ ένα πιάτο που έχει πλυθεί κατά αυτό τον τρόπο η χλωρίνη μένει. Επομένως όσοι το κάνουν, κάθε φορά που βάζουν μία μερίδα φαγητού ταυτόχρονα καταναλώνουν χλωρίνη»

@foivosbellos Γράψε στα σχόλια αν το έχεις κάνει ποτέ;! #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – foivosbellos

Αν και πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως η τουαλέτα ενδεχομένως να είναι το πιο βρώμικο σημείο ενός σπιτιού, ο Φοίβος ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι λάθος καθώς το πιο βρώμικο μέρος είναι εκείνο που πλένουμε τα πιάτα. 

«Ο νιπτήρας και το σφουγγάρι είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο. Το σφουγγάρι χρειάζεται να αλλάζει το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα. Αν αφήσεις μία βρεγμένη μπλούζα για λίγες μέρες μυρίζει σαν μούχλα. Φαντάσου πως το σφουγγάρι το έχουμε για μία εβδομάδα (αν όχι και παραπάνω) μόνιμα βρεγμένο, εκτεθειμένο και έχει ήδη καθαρίσει βρωμιές, υπολείμματα φαγητού. Επομένως τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που έχουν δημιουργηθεί κάνουν πάρτι»

@foivosbellos Εσυ ποιο από τα 2 χρησιμοποιείς; 🤔🔵⚪️ #greece #fy #fyp ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Το “Γλείψαμε Project” και η τηλεόραση

Ίσως ένα από τα πιο πετυχημένα project που έχουμε δει στο YouTube είναι το “Γλείψαμε project”, στο οποίο ο Φοίβος επισκέπτεται σπίτια που χρειάζονται καθαριότητα και τα κάνει “καινούργια”. Μία εκπομπή με πραγματικό νόημα καθώς πέρα από τον καθαρισμό ενός σπιτιού, δίνεται μία σπουδαία βοήθεια σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

«Είχαμε αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις με την εταιρεία μας. Στη χώρα μας υπάρχει μία τάση να κρίνουμε πολύ εύκολα. Άνθρωποι που φτάνουν σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι άνθρωποι που είναι όλα καλά τα πράγματα στη ζωή τους και απλώς τεμπελιάζουν. Για να φτάσεις σ’ αυτά τα ακραία σημεία βρωμιάς σημαίνει πως υπάρχουν κι άλλα εσωτερικά ψυχολογικά θέματα. Οπότε καλό είναι να ξέρει ο κόσμος πως δεν πρέπει να κρίνουμε. 

Είχαμε κάνει ένα κάλεσμα, είχαμε βάλει τις δύο χαρακτηριστικές κυρίες που έκαναν αυτή την εκπομπή και ρωτήσαμε το κοινό αν θα ήθελε να δει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Είχαμε δει μεγάλη ανταπόκριση. Έτσι κάναμε ένα δεύτερο κάλεσμα και είπαμε πως αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θέλει να λάβει μία τέτοια υπηρεσία σε συνδυασμό να μας δώσει το σπίτι του για να κάνουμε το γύρισμα, να μας στείλει μήνυμα. Έτσι βρέθηκε ένας άνθρωπος. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου project, αν και δύσκολο, πολύωρο και ακριβό. Δεν με νοιάζει όμως το οικονομικό κομμάτι γιατί δίνουμε μεγάλη βοήθεια σε ανθρώπους. Το να ζεις σ’ ένα καθαρό περιβάλλον σε βοηθάει στο κομμάτι της ψυχολογίας. Αν σε έχει πάρει από κάτω και δεν είσαι καλά, αυτό σε επηρεάζει αθροιστικά. 

Στα επόμενα επεισόδια θα πηγαίνουμε μετά από ένα μήνα για να τα επιθεωρούμε. Υπάρχει συμμετοχή και για άλλα επεισόδια. Απλώς θέλει και από πλευράς μας μεγάλη οργάνωση και δεν είναι τόσο εύκολο να μπούμε σ’ ένα σπίτι. Θέλουμε να το κάνουμε πάρα πολύ καλό. Να ανέβει πολύ το επίπεδο από αυτό που δείξαμε στο πρώτο επεισόδιο από πλευράς παραγωγής, γυρισμάτων, μοντάζ. Έτσι θα το καθυστερήσουμε λίγο. Μέσα από την συνέντευξη κάνω κάλεσμα αν κάποιος ξέρει κάποιον άνθρωπο που είναι σε μία τέτοια κατάσταση και θέλει να δει το σπίτι του να μεταμορφώνεται, να μου στείλει μήνυμα στο Instagram για να πάμε να το “γλείψουμε”»

Ένας από τους στόχους του Φοίβου είναι όλο αυτό το ενδιαφέρον project να το δει και στην τηλεόραση.

«Γι’ αυτό θέλουμε να ανέβει πολύ το επίπεδο της παραγωγής. Είμαστε ευχαριστημένοι αλλά θέλουμε να γίνει ακόμα καλύτερο για να το πάμε σε κάποιο κανάλι και να το βλέπουμε όλοι μαζί παρέα. Βέβαια δεν είναι και αυτοσκοπός η τηλεόραση γιατί είμαστε ήδη πολύ χαρούμενοι και με social. Το YouTube μπορεί να έχει μεγαλύτερη ακροαματικότητα από ότι αν ήμασταν σε κάποια εκπομπή. Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι αυτά που ανέφερα. Στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου θα συνεχίσω ακάθεκτος. Θέλω να το πάρω ακόμα παραπέρα. Σίγουρα θα ανεβαίνει κάθε βδομάδα ένα βίντεο στο YouTube και το «Γλείψαμε Project» θέλω να βγαίνει τουλάχιστον ένα τον μήνα»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα