Θεσσαλονίκη

Ο Χάρτης της πόλης: Ανάμεσα στα κτίρια

Περπάτα με τα μάτια ανοικτά και θα δεις...

Νένα Καζαντζίδου
ο-χάρτης-της-πόλης-ανάμεσα-στα-κτίρια-7389
Νένα Καζαντζίδου
1.jpg

Η είδηση είναι μία: η άνοιξη έχασε το δρόμο της. Προτείνω, λοιπόν, να τη βοηθήσουμε να τον βρει. Τώρα, που διανύουμε τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, βρείτε λίγο χρόνο να απομακρυνθείτε από το «δομημένο περιβάλλον» του χάρτη της πόλης. Δεν είναι ανάγκη να έχετε κάποιο χωριό. Ο χάρτης της πόλης έχει να μας προτείνει πολλά σημεία σκορπισμένα μέσα στην πόλη όπου μπορούμε για λίγο να ξεχαστούμε και να ανασάνουμε.

Για δες: μια βόλτα στα κάστρα, στο ανανεωμένο λιμάνι, στο ζωολογικό κήπο, στο φράγμα της Θέρμης, στην πλαζ Αρετσούς. Και πόσα ακόμη μέρη για να βρούμε την άνοιξη (αφού αυτή μας έχασε). Ξέρω πολλοί από εσάς ακόμη κι αυτές τις μέρες δε θα έχετε χρόνο. Είμαι κι εγώ στην ίδια κατάσταση. Αλλά να σας πω κάτι, τη Μεγάλη Πέμπτη διασχίζοντας βιαστικά το κέντρο έπεσε η άνοιξη πάνω μου. Έπεσε σας λέω κυριολεκτικά, χωρίς να κάνω τίποτα. Είδα στην πλατεία Ναυαρίνου ένα παρκαρισμένο ποδήλατο με μια σειρά πανέμορφων λουλουδιών στο τιμόνι του και ήταν σα να μου προσέφερε μια γερή ανοιξιάτικη δόση ξεγνοιασιάς. Αντί, λοιπόν, να μιλήσουμε για κάποιο κτίριο, για το εσωτερικό και το εξωτερικό του ας μιλήσουμε για ό, τι συμβαίνει ανάμεσα στα κτίρια.

Ας πάρουμε τους φίλους μας ή τα παιδιά μας και με τα πόδια ή με τα ποδήλατά μας ας ξεχυθούμε στους δρόμους της πόλης. Άλλωστε για να προσεγγίσουμε την αρχιτεκτονική της πόλης μας δεν έχει σημασία μόνο να σηκώνουμε το βλέμμα μας για να εντοπίζουμε στα ψηλά πατώματα την κρυμμένη ομορφιά των περισσότερων κτιρίων. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να αφήσουμε την αρχιτεκτονική να επηρεάσει τη ζωή μας με τον τρόπο της. Με το μικροκλίμα που δημιουργείται ανάμεσα στα κτίρια και με τα συναισθήματα που μας προκαλεί μια βόλτα στην πόλη. Γιατί η αρχιτεκτονική σαν επιστήμη είναι αυτό που βλέπουμε. Αλλά σαν τέχνη είναι αυτό το συναίσθημα που αφήνει μέσα μας… Καλή Ανάσταση σε όλους!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα