Διεθνή

Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους

Parallaxi
ο-ερντογάν-δεν-θα-εγκρίνει-την-ένταξη-σ-907955
Parallaxi

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν έχει περισσότερους από έναν λόγους για να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο προφανής είναι πως δεν θέλει να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις και τις μπίζνες του με τη Ρωσία του Πούτιν, πολύ περισσότερο καθώς οι μοίρες τους έχουν δεθεί στενά σε μια σειρά μέτωπα: Τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο, την ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τον τουρισμό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι. Ένας από αυτούς είναι ότι οι Σκανδιναβοί -και κυρίως οι Σουηδοί- έχουν επανειλημμένως στριμώξει την Άγκυρα για τα πεπραγμένα της, σε διάφορες περιπτώσεις. Από την Κύπρο, την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματός της μέχρι το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε τρίτες χώρες.

Έτσι, ο Ερντογάν, βλέποντας πιο μακριά, δεν θέλει να δώσει λευκή επιταγή σε μια διεύρυνση με χώρες οι οποίες, μελλοντικά, ενδέχεται να στραφούν εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός της στάσης που έχει κρατήσει η Τουρκία σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν στο Reuters, όπου υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις.

Δήλωσε ακόμα ότι, αν και η Άγκυρα έχει επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενέργειές της στο πεδίο της μάχης, δεν θα βοηθούσε να υιοθετήσει μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Πηγη – ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα