Life

Ο καλλιτέχνης που μετατρέπει ρωγμές του πεζοδρομίου σε ψηφιδωτή τέχνη

Πώς λακκούβες και σπασίματα στους δρόμους γεμίζουν με πολύχρωμα σχέδια

Parallaxi
ο-καλλιτέχνης-που-μετατρέπει-ρωγμές-τ-904237
Parallaxi

Οι ρωγμές στο πεζοδρόμιο είναι ένα συνηθισμένο θέαμα για όσους κυκλοφορούν σε πόλεις. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να τις προσπεράσουν, ένας καλλιτέχνης βρίσκει αυτά τα κενά στους δρόμους ως ευκαιρία για αστικό καλλωπισμό.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ememem δεν είναι τυχαία γνωστός και ως «ο χειρουργός του πεζοδρομίου», αφού επιμένει να δημιουργεί στις ρωγμές των δρόμων, εκθαμβωτική τέχνη μωσαϊκού, που μετατρέπει την αστική φθορά σε κάτι ιδιαίτερα όμορφο που κάνει τους ανθρώπους να το θαυμάζουν.

Από μεγάλες λακκούβες μέχρι αντιαισθητικά σπασίματα σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, ο Ememem γεμίζει με πολύχρωμα σχέδια τους δρόμους και τα «άσχημα» σημεία των πόλεων. Η τεχνική του, ονομάζεται “flacking”, δανεισμένο όνομα από τη γαλλική λέξη flaque , που σημαίνει λακκούβα. Αυτό περιγράφει την προσέγγιση της ελεύθερης μορφής που επιδιώκει ο Ememem στις δημιουργίες του για τοποθεσίες που επειλέγει αυτός. Ανάλογα με το μέγεθος της σχισμής και την αισθητική που θέλει να δημιουργήσει, προμηθεύεται μια μοναδική επιλογή από κεραμικό, ξύλο και πίσσα για να γεμίσει το χώρο. Αυτό που επιλέγει πληροφορεί και το μοτίβο που έχει ως πρόθεση να δημιουργήσει, το οποίο οργανώνει κατά μέγεθος και χρώμα.

Παραδόξως, αυτά τα μωσαϊκά φαίνονται εντελώς φυσικά στο γκρι περιβάλλον και εντάσσονται απόλυτα στο αστικό τοπίο μίας γειτονιάς της πόλης . Ο Ememem καταφέρνει να συνδυάσει την εμφάνισή τους με τα πεζοδρόμια που «ντύνει», έτσι ώστε να φαίνονται σκόπιμα, σαν να έπρεπε να υπήρχαν από πάντα στο συγκεκριμένο άνοιγμα.

Τώρα, όσοι περπατούν στη γενέτειρα του καλλιτέχνη, τη Λυών ή σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως το Παρίσι και η Μαδρίτη, μπορεί να πέσουν πάνω σε μία από τις πολύχρωμες δημιουργίες του Ememen ή αλλιώς, να βρεθούν μπροστά σε μία αστική γκαλερί με διάσπαρτα ψηφιδωτά έργα που θα δίνουν ομορφιά στο σημείο.

Πηγή: Mymodernmet.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα