Επικαιρότητα

O ΛΕΞ live στη Θεσσαλονίκη

Μόλις έγινε γνωστή η ημερομηνία της μεγάλης συναυλίας - Συνέντευξη με τον εκδότη του βιβλίου "Λεξ - ένα αστέρι από τσιμέντο"

Κώστας Κεκελιάδης
o-λεξ-live-στη-θεσσαλονίκη-909794
Κώστας Κεκελιάδης

Με το νέο δίσκο “Μετρό” στις αποσκευές του, ο ΛΕΞ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για ένα λάϊβ, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Πρόκειται για τον τρίτο του προσωπικό δίσκο μετά το “Ταπεινοί και Πεινασμένοι”, το 2014, και το άλμπουμ 2XXX, το 2018.

Οι περισσότεροι άνω των 40 μάθαμε τον Λεξ μετά τη συναυλία στη Νέα Σμύρνη με τους 20.000 θεατές, στις 3 Ιουλίου. Ο ίδιος αποφεύγει συστηματικά τις συνεντεύξεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα που κυκλοφορούν γι’ αυτόν στο Διαδίκτυο, “ο Αλέξης Λαναράς, γνωστός ως ΛΕΞ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου 1984 και μεγάλωσε στην περιοχή του Φαλήρου. Ξεκίνησε αρχικά ως γκραφιτάς στους 2G (Good Guys) και το 1999 αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μουσική, δημιουργώντας τα Βόρεια Αστέρια. 

Με τα Βόρεια Αστέρια κυκλοφόρησαν τέσσερις δίσκους. Ενδιάμεσα, είχε δημιουργήσει τα Ανάποδα Καπέλα μαζί με ένα άλλο μέλος των Βορείων Αστεριών, τον Μικρό Κλέφτη, το 2007″.

Τα εισιτήρια για τη συναυλία στο Καυτανζόγλειο κοστίζουν 8 ευρώ.

Η προπώληση έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας viva.gr

Λεξ – ένα αστέρι από τσιμέντο

Το καλοκαίρι, μετά τη μεγάλη συναυλία στη Νέα Σμύρνη, κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο “Λεξ – ένα αστέρι από τσιμέντο”. Ο Νίκος Βεργέτης εκδότης και φίλος του Λεξ έδωσε μια σύντομη συνέντευξη στην Parallaxi:

Γιατί εκδώσατε ένα βιβλίο για τον Λεξ; 

Eπειδή έχει τεράστιο ενδιαφέρον όταν ένα φαινόμενο κρίνεται τη στιγμή που συμβαίνει και όχι αναχρονιστικά. Τα αφιερώματα συνήθως κουβαλούν την σιγουριά μιας εκ των υστέρων γνώσης, ενώ εγώ ήθελα κείμενα που να βράζουν μέσα στη γοητεία και την αμφιβολία της χρονικής συγκυρίας που γράφτηκαν. Για μένα, όσο βαρύ κι αν ακούγεται, είναι ένα βιβλίο-τεκμήριο που όταν διαβαστεί πολλά χρόνια αργότερα θα έχει να πει πράγματα για μία ολόκληρη γενιά.

Μετά τη συναυλία στη Νέα Σμύρνη, τον έμαθαν κι όσοι δεν τον ήξεραν. Γιατί ασχολούνται όλοι τώρα; Είναι μόδα;

Δεν ξέρω αν είναι μόδα, ίσως κάποιοι να ασχολούνται από περιέργεια, ίσως κάποιοι άλλοι επειδή προσπαθούν να καταλάβουν πως έγινε κάτι τόσο μεγάλο χωρίς διαφημιστές, δημοσιογράφους και δημόσιες σχέσεις. Προσπαθούν να κατανοήσουν το φαινόμενο ώστε να αποτρέψουν πιθανές δυσάρεστες -γι’ αυτούς- εκπλήξεις στο μέλλον.

Η απήχησή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πολλοί ταυτίζονται με τις καταστάσεις που περιγράφει; Δίνει φωνή σ αυτούς που δεν έχουν φωνή;

Νομίζω πως ναι. Αν και έχω την αίσθηση ότι η απήχησή του βασίζεται κυρίως στην εξαιρετικά επιτυχημένη καταγραφή της κατακερματισμένης ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων δεκαετιών. Ή όπως γράφει εύστοχα στο βιβλίο ο ανθρωπολόγος και σκηνοθέτης Σπύρος Γερούσης: “Η απήχηση του έργου του οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο η τέχνη του παράγει μία πολιτική που είναι αυθόρμητη και καθημερινή, όχι ένα σωτήριο δόγμα που το έφεραν επαναστάτες από τον ουρανό”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα