Διεθνή

«Όχι» από Βερολίνο στην ρωσική πρόταση για την εξαγωγή σιταριού

Με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων

Parallaxi
όχι-από-βερολίνο-στην-ρωσική-πρότασ-901218
Parallaxi

Η Γερμανία δεν νιώθει έτοιμη να βασιστεί στο ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις όποιες υποσχέσεις της, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την προσφορά της Μόσχας να επιτρέψει τις εξαγωγές σιταριού από τα ουκρανικά λιμάνια σε αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την έξοδο πλοίων που μεταφέρουν τρόφιμα από την Ουκρανία, με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV Γερμανίας, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος του Βερολίνου απέρριψε την πρόταση της Μόσχας. «Για να το θέσω ευθέως: Όταν μιλάμε για μια πρόταση που προέρχεται από τον Ρώσο πρόεδρο, πρέπει ήδη να αναρωτηθούμε πόσο σοβαρή είναι αυτή», δήλωσε.

Για οποιαδήποτε διαδρομή ακολουθήσει ένα φορτίο σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, επεσήμαναν, η διαδρομή αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά ασφαλισμένη, ώστε να είναι βέβαιο ότι τα πλοία δεν θα δεχθούν επιθέσεις.

«Νομίζω ότι για να άρουμε οτιδήποτε [όπως οι κυρώσεις], δεν θα βασιζόμασταν στις υποσχέσεις [της Ρωσίας] – θα πρέπει πρώτα να δούμε κάτι να συμβαίνει επί τόπου – εδώ έγκειται η πολυπλοκότητα του θέματος», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, οι συζητήσεις σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα πρέπει, επομένως, να επικεντρωθούν αντ’ αυτού στο τι μπορούν να κάνουν ενεργά οι χώρες της ΕΕ για να βοηθήσουν.

Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι έτοιμοι να εξαχθούν έχουν επί του παρόντος κολλήσει στην Ουκρανία, καθώς τα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία, και τα ελλείποντα φορτία ανεβάζουν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα