Featured

Οι Animals, ο Χίλτον Βάλεντάιν και μια ιστορία του 1966 στη Νέα Ιωνία

Ο Νίκος Θεοδωράκης αρθρογραφεί στην Parallaxi με αφορμή την απώλεια ενός σπουδαίου μουσικού της ροκ.

Parallaxi
οι-animals-ο-χίλτον-βάλεντάιν-και-μια-ιστορί-717381
Parallaxi

Με το θάνατο του κιθαρίστα και ιδρυτή των Animals, Χίλτον Βάλεντάιν, κλείνει ένας ακόμα κύκλος ζωής μεγάλων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας μεταπολεμικής μουσικής βιομηχανίας.

Ενας άνθρωπος που έζησε ως μουσικός, ερευνητής δημοσιογράφος, ιδιοκτήτης σημαντικού δισκοπωλείου αλλά και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών εκείνη την τρομερή εποχή του ροκ, σκιαγραφεί σήμερα στην Parallaxi τους «δικούς του Animals».

Λέξεις: Νίκος Θεοδωράκης

The Animals: Δημιουργήθηκαν στο Newcastle της Βρετανίας το 1963. Εάν το Liverpool υπερηφανεύεται για τους Beatles η πόλη των ανθρακωρύχων στη Βόρεια Αγγλία, μπορεί άνετα να καμαρώνει για τους Animals. Όλα τα ιδρυτικά τους μέλη γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Newcastle από οικογένειες της εργατικής τάξης. Στα πρώτα τους βήματα, ονομάστηκαν Alan Price Combo. * Alan Price : (19 Απριλίου 1942, County Durham – πλήκτρα) * Eric Burdon: (5 Απριλίου 1941, Newcastle – φωνή) * Bryan “Chas” Chandler: ( 1948 – 1996 Newcastle – μπάσο) μάνατζερ του Jimi Hendrix . * Hilton Valentine: ( 1943 – 2021 – North Shields -κιθάρα ) * John Steel: (4 Φεβρουαρίου 1941, Gateshead – τύμπανα)

Το «σπίτι του ανατέλλοντος ηλίου»

“The House of the Rising Sun”: Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο αμερικάνικο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Animals , ενώ στην βρετανική αγορά κυκλοφόρησε μόνο σαν single κι όχι σε άλμπουμ τους (σ.σ. τότε τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες κυκλοφορούσαν διαφορετικά άλμπουμ σε Αμερική και Μ. Βρετανία. Η διαφορά τους ήταν στο εξώφυλλο και σε ορισμένα τραγούδια).

Το τραγούδι θεωρείται folk song αφού βασίζεται σε ένα παραδοσιακό τραγούδι του 17ου αιώνα. Παλαιότερα συναντιόταν και με τον τίτλο “Rising Sun Blues” και οι στίχοι του μιλούν για ένα οίκο ανοχής στη Νέα Ορλεάνη με την ονομασία “Το Σπίτι του Ανατέλλοντος Ήλιου”, που πήρε το όνομά του από την ιδιοκτήτριά του, Madame Marianne LeSoleil Levant Έκλεισε το 1874, λόγω καταγγελιών από γείτονες. Για την ιστορία, βρισκόταν στο 826-830 St. Louis St.

Το τραγούδι έγινε γνωστό το 1964 από το συγκρότημα των The Animals (Νο1 Αμερική, Νο 1 Βρετανία) και σύμφωνα με τον Eric Burdon, ο παραγωγός του Mike Most όπως κι ο manager τους δεν ήθελαν να το ηχογραφήσουν! Ευτυχώς για το συγκρότημα, το είχαν συμπεριλάβει στο set list της περιοδείας του έκαναν με τον Chuck Berry και ο κόσμος αντιδρούσε πολύ θετικά κι έτσι αποφάσισαν να το ηχογραφήσουν, αλλάζοντας ελαφρά τους στίχους που μιλούσαν για ένα φτωχό κορίτσι και στην εκτέλεση των Animals, μιλούν για ένα φτωχό αγόρι.

Ο Hilton Valentine είχε συνθέσει την εισαγωγή του τραγουδιού με τον ιδιαίτερο ήχο της κιθάρας που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος.Η αρχική ηχογράφηση ήταν μονοφωνική.

Ένα από τα στοιχεία που άλλαξαν το τραγούδι προς το καλύτερο, ήταν η σκέψη του οργανίστα Alan Price να δυναμώσει το αρμόνιο Vox Continetal . Το ηχογράφησαν μέσα σε 10 λεπτά , το κόστος του studio ήταν 4 λίρες και το τραγούδι πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Κάτω από κάθε τραγούδι, αναφέρονται τα ονόματα των στιχουργών και συνθετών. Αυτά ο παραγωγός παραδίδει στην εταιρεία που με τη σειρά της ενημερώνει την ΑΕΠΙ κάθε χώρας για την απόδοση δικαιωμάτων. Ο manager τους, τους είπε ότι το τραγούδι ήταν παραδοσιακό (traditional) και θα έπρεπε να γραφτούν τα ονόματα και των 5 σαν διασκευαστές. Όμως δεν χωρούσαν να μπουν όλα τα ονόματα οπότε ο manager τούς πρότεινε να γράψουν μόνο ένα, το όνομα του Alan Price.

Για τους άλλους τέσσερις, το μερίδιο τους θα κανονιζόταν με τη νομική υπηρεσία της δισκογραφικής εταιρείας. Όμως κάτι το νεαρό της ηλικίας, κάτι η αφέλεια, έδωσαν στο Alan Price ολόκληρο το ποσοστό δικαιώματος του τραγουδιού, χωρίς να πάρουν δεκάρα οι υπόλοιποι.

Πριν τους Animals το τραγούδι είχαν ερμηνεύσει ο Άγγλος τραγουδιστής Johnny Handle καθώς και οι, Texas Alexander, Lead Belly, Woody Guthrie, Roy Acuff καθώς και η Nina Simone και ο Bob Dylan!

σ.σ.: ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 1966Στις Εργατικές κατοικίες στο νέο τέρμα, πό ένα μπαλκόνι ακούω τον ήχο μιας κιθάρας να παίζει το τραγούδι. «Ρε σεις». λέω στην παρέα, «ποιος μένει στον τρίτο;» «Έλα ρε, ο Βασίλης είναι», μου απαντάνε. Ανεβαίνω, χτυπάω το κουδούν … ανοίγουν… θέλω τον Βασίλη… είναι στο μπαλκόνι. μου λέει η αδελφή του, «Γεια ρε Βασίλη να παίξουμε μαζί;» «Τι παίζεις ρε Νίκο;» «Τύμπανα του λέω». «Εχεις;» «Όχι αλλά παίζω καλό Τζάμι». Τα έχασαν αυτός και ο Σταύρος, ο άλλος κιθαρίστα. «Κοίτα, παίξτε το τραγούδι και θα ακούσεις…» Είχα βρει ένα κόλπο με τα δάκτυλα και το κάτω μέρος της παλάμης να κάνω ωραίο ήχο ντραμς. Έτσι γεννήθηκαν οι CROSSWORDS, χάρη στο κομμάτι “The House of the Rising Sun” O Βασίλης Παπακωνσταντίνου με χάρη έλεγε ότι «ο ντράμερ Νίκος Θεοδωράκης παίζει Τζάμι».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα