Featured

Οι καλύτεροι δίσκοι που ξεχώρισαν το 2021

Εμείς ζητήσαμε από την Έλενα Αγγελίδου, τον Μανώλη Σταυρουλάκη και τον Κοσμά Εφραιμίδη να μας πουν ποιους δίσκους ξεχώρισαν το 2021.

Εύα Καβάζη
οι-καλύτεροι-δίσκοι-που-ξεχώρισαν-το-2021-865081
Εύα Καβάζη

Μετά από παρατεταμένες καραντίνες και μέτρα, η επιθυμία για ζωή το 2021 ήταν ακόμη πιο έντονη. Να ακούσεις για ακόμη μία φορά σε ένα road trip εκείνο το τραγούδι που συνδύασες με τις διακοπές, να χορέψεις στην παραλία μαζί με την παρέα σου. Να ψάξεις στο παλιό δισκοπωλείο της γειτονιάς σου για ένα νέο βινύλιο. Αυτή την χρονιά η μουσική μας κράτησε συντροφιά, άλλοτε με χαλαρούς ρυθμούς άλλοτε πιο έντονους. Χιλιάδες νέα τραγούδια και δίσκοι έπαιξαν στα ακουστικά μας και τα βάλαμε στη λίστα με τα αγαπημένα μας τραγούδια.

Εμείς ζητήσαμε από την Έλενα Αγγελίδου, τον Μανώλη Σταυρουλάκη και τον Κοσμά Εφραιμίδη να μας πουν ποιους δίσκους ξεχώρισαν το 2021.

Έλενα Αγγελίδου

Η επιλογή ενός άλμπουμ ή καλλιτέχνη μιας χρονιάς πάντα θα αποτελεί τρελό challenge, διότι ειδικά το 2021 σαφέστατα δεν αποτελεί μια κλασική χρονιά και έχει να δώσει την δική του πινελιά τελικά στο κομμάτι της μουσικής με ένα ιδιαίτερο twist.

Αρχικά, ξεχώρισα μια σπουδαία συνεργασία που πλέκει με μεγάλη μαεστρία τον ηλεκτρονικό πειραματικό ήχο του Sam Shepherd, ή αλλιώς Floating Points, με την Jazz πνοή του Αμερικανού σαξοφωνίστα Pharoah Sanders και την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Ο Sufjan Stevens , ένας πολυοργανίστας εξ Αμερικής, συνθέτει μια σπαρακτική ωδή στην απώλεια ,στην αποξένωση, στον πόνο σε σπονδυλωτές μελωδικές ιστορίες ο οποίος έχει ένα παρελθόν στην προσθήκη πνευματικών νοημάτων στις δημιουργίες του είτε λεκτικά είτε μελωδικά.

Οι Still Corners σταθεροί γητευτές της ψυχής μας με αιθέρια φωνητικά, dream pop ηχητικές διαδρομές και σκοτεινά μονοπάτια χαρμολύπης δημιούργησαν ένα ταξίδι – διαμαντάκι μέσα στο 2021 και ήδη προετοίμασαν το έδαφος για ένα ακόμη φρέσκο άλμπουμ στις αρχές του 2022 παράλληλα με την περιοδεία τους.

Η Yola (Yolanda Claire Quartey) αποτελεί έκπληξη ίσως στα μονοπάτια της Country Soul, R&B, Americana όπου συνέλεξε όσα τραγούδια είχε ημιτελή τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας νέα της έδρα είναι το Nashville όπου συνεργάστηκε στην παραγωγή (όπως και στο προηγούμενο) με τον Dan Auerbach, τον κιθαρίστα / φωνή των Black Keys και συνετέλεσε σε μια επιτυχημένη συνταγή με πολλές συνεργασίες.

Τέλος, η Αμερικανίδα κοντράλτο Jazmine Sullivan, μια τραγουδίστρια /τραγουδοποιός γεννημένη στην Φιλαδέλφεια, κινείται ανάμεσα σε μοντέρνους ήχους αλλά και μελωδίες που παραπέμπουν στα 80s όπου η old-school αισθητική της δίνει μια άλλη διάσταση στον κλασικό hip hop ήχο.

Η λίστα της Έλενας:

  1. Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra – Promises
  2. Sufjan Stevens – Convocations
  3. Still Corners – the last Exit
  4. Yola – Stand for Myself
  5. Jazmine Sullivan – Heaux Tales

Μανώλης Σταυρουλάκης

Οι 5 πιο αγαπημένοι μου δίσκοι για το 2021 είναι:

1) Mar Malade – Mar Malade

Το ντουέτο των Γερμανών Mar Malade δεν απασχόλησε κανένα απολύτως hot site ή blog, δεν έγραψαν γι’αυτούς περιοδικά και οι ακόλουθοί τους στο facebook είναι μόλις 400… κάτι. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που επέλεξα το ντεμπούτο album τους σαν δίσκο της χρονιάς. Το έκανα γιατί είναι αυτό που οι ίδιοι περιγράφουν ως “χειροποίητο και ζεστό… σαν μια καρτ-ποστάλ της γιαγιάς σου”!

2) Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams

Το ντεμπούτο album της πολυσυζητημένης Βρετανίδας Arlo Parks είναι πιθανότατα το πιο “τώρα” πράγμα που συνέβει το 2021. Μ’έναν ήχο χειροποίητο και γήινο και μια γουργουριστή soul φωνή που τραγουδάει για πράγματα που απασχολούν τα αγόρια και τα κορίτσια της ηλικίας της με μια αφοπλιστική απλότητα και ειλικρίνεια! Προορισμένο για κλασικό πριν καν το ακούσω.

3) John Mayer – Sob Rock

Το εξώφυλλο σε στέλνει κατευθείαν στα pop/rockeighties και το περιεχόμενο του (κατά προτίμηση) βινυλίου επιβεβαιώνει το ταξίδι. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται όντως για κυκλοφορία του 2021 και ότι το “Sob Rock” είναι το 8ο album του John Mayer, το έχεις ερωτευτεί σφόδρα και εσύ και οι γονείς σου!

4) Curtis Harding – If Words Were Flowers

Αντλώντας από την μεγάλη σχολή των μαύρων ερμηνευτών που ξεκινάει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και φτάνει μέχρι το αύριο, περνώντας απ’όλους τους σημαντικούς σταθμούς της soul, ο Curtis Harding με το “If Words Were Flowers” συνεχίζει με συνέπεια να μας διηγείται ιστορίες γεμάτες αλήθεια και συναίσθημα.

5) Lana Del Rey – Chemtrails Over The Country Club

Το συναρπαστικό δεν είναι η μουσική πρωτοτυπία στο νέο δίσκο της Lana Del Rey αλλά η συνέπεια και το ψυχαναλυτικό ενδιαφέρον των στίχων της σε συνδυασμό με την αφόρητη coolness του (συνοδευτικού είναι η αλήθεια) ηχητικού της background. Σχεδόν μύθος πια, κάθε της δίσκος αποθεώνεται και όχι άδικα, μιας και είναι τόσο sui generis σ’αυτό που κάνει… κι εμείς έχουμε τόσο πολύ ανάγκη τις τεμπέλικες, σαν καλοκαίρι των sixties στο LA, απαγγελίες της!

Κοσμάς Εφραιμίδης

1. Lady Blackbird – Black Acid Soul

2. Peter Gregson – Patina 3. Dry Cleaning – New Long Leg

4. Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra – Promises 5. Curtis Harding – If Words Were Flowers

6. For Those I Love – For Those I Love 7. Low – Hey What

8. Arooj Aftab – Vulture Prince 9. Ill Considered – Liminal Space

10. Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams

11. Weather Station – Ignorance 12. Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert

13. Tommy Guerrero – Sunshine Radio 14. Madlib – Sound Ancestors

15. Bobby Gillespie and Jehnny Beth – Utopian Ashes

Δείτε επίσης:

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα