Θεσσαλονίκη

Οι ταινίες με φόντο τη Θεσσαλονίκη – Από το 1936 μέχρι σήμερα

Μία καταγραφή των πιο γνωστών ταινιών που έχουν γυριστεί ή αναφέρονται στην πόλη

Γιώργος Σταυρακίδης
οι-ταινίες-με-φόντο-τη-θεσσαλονίκη-απ-919683
Γιώργος Σταυρακίδης

Η Θεσσαλονίκη έχει μπει πλέον για τα καλά στο στόχαστρο των μεγάλων παραγωγών του Χόλυγουντ, όπου πλέον προτιμούν την πόλη και τις γύρω περιοχές για τα γυρίσματα ταινιών με την συμμετοχή γνωστών ηθοποιών.

Με το κατασκοπευτικό θρίλερ «The Bricklayer» να είναι αυτές τις μέρες σε εξέλιξη στην πόλη, με πρώτη περιοχή γυρισμάτων την πάνω πλευρά των Λαδάδικων (Κατούνη, Αγίου Μηνά), ο Aaron Eckhart και η Nina Dobrev είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Noah Boyd που έχει ως κεντρικό τόπο του το Βερολίνο, κάτι όμως που οι υπεύθυνοι της παραγωγής μετασκεύασαν στο σενάριο, ώστε να εξελίσσεται η υπόθεση στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζοντας την περιοχή ως κινηματογραφικό προορισμό στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει σε ταινία της Millennium, αφού οι δύο προηγούμενες παραγωγές που γυρίστηκαν στην πόλη (“The Enforcer” και “The Expendables 4”) , υποτίθεται πως διαδραματίζονται σε άλλες χώρες.

Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο γνωστός Renny Harlin, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν ταινίες με μεγάλη επιτυχία, όπως το “Die Hard 2”, το “Cliffhanger” και το “Long Kiss Goodnight”. Τα γυρίσματα του «The Bricklayer», εκτός από τα Λαδάδικα, θα πραγματοποιηθούν στα στούντιο της Millennium, στη Θέρμη, καθώς και στην Πλατεία Αριστοτέλους, την Πλατεία Εμπορίου, το Καπάνι, τα στενά και τα τείχη της Άνω Πόλης, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Χαλκιδική, ενώ στην ταινία θα συμμετάσχουν Έλληνες ηθοποιοί και κασκαντέρ, και για τα γυρίσματα, που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, θα χρησιμοποιηθούν περίπου 3.000 βοηθητικοί ηθοποιοί. Παράλληλα, εργάζονται Έλληνες επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα και εξειδικεύτηκαν στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών.

Ο Aaron Eckhart έχει παίξει σε κορυφαίες ταινίες του Χόλυγουντ όπως οι “The Dark Knight”, “Erin Brockovich” και “Olympus Has Fallen”, ενώ η Nina Dobrev έχει κι αυτή αρκετές εμφανίσεις, με τον ρόλο της στο “The Vampire Diaries” να την έκανε ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό.

Σε μία ιστορική αναδρομή στο… διεθνές «κινηματογραφικό» παρελθόν της Θεσσαλονίκης, βρίσκουμε στο 1936 την ταινία «Θεσσαλονίκη, η φωλιά των κατασκόπων» (Salonique, Nid d’Espions) του αυστριακού Georg W. Pabst όπου δείχνει να είναι η πρώτη ξένη ταινία που διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να έχει γυριστεί στη πόλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα στούντιο της γαλλικής Pathé, όπου στήθηκε μία Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της ταινίας.

Τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου συγκλίνουν στη Θεσσαλονίκη. Η Ντίτα Πάρλο σ’ ένα ρόλο που θυμίζει Μάτα Χάρι, είναι η κατάσκοπος με τα πολλά πρόσωπα. Μαζί της, ηθοποιοί όπως Πιερ Μπλανσάρ και Πιερ Φρεσνέ.

Το 1969, ο Κώστας Γαβράς γυρίζει το «Ζ» με τους Yves Montand, Jean-Louis Trintignant, Ειρήνη Παππά και μία πλειάδα διάσημων ηθοποιών της εποχής. Η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη είναι το θέμα της ταινίας και είναι ίσως το φιλμ που ενώ έχει εικόνες της πόλης που είδαν στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου, δεν αναφέρθηκε ποτέ το όνομά της Θεσσαλονίκης σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, αφήνοντας τον κάθε θεατή να φανταστεί μόνος του την πόλη που θέλει.

Η ταινία είχε κάποιες μικροδιαφορές στην πλοκή τόσο σε σύγκριση με το βιβλίο όσο και με την πραγματικότητα, αλλά ορισμένες σκηνές είναι αυτούσια μεταφορά των γεγονότων, με κυριότερο παράδειγμα την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας με τις ομιλίες του Υφυπουργού Γεωργίας και του Στρατηγού της Χωροφυλακής: η σκηνή αυτή αποτελεί σχεδόν αυτολεξεί μεταφορά της ομιλίας του Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σταυρόπουλου, και του Γενικού Επιθεωρητή Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνου Μήτσου, που έγινε το μεσημέρι της 22ας Μαΐου 1963 στο τότε Υπουργείο Βορείου Ελλάδος (Διοικητήριο Θεσσαλονίκης), λίγες ώρες πριν από την δολοφονία Λαμπράκη.

Το 2016, Η Αλγερινο-Γαλλίδα Ραϊανά αφήνει το νερό να τρέξει και το λόγο ν’ ακουστεί, σε μια ταινία για τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ, γυρισμένη στο Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης, βασισμένη σε δικό της θεατρικό και με την πρεμιέρα του να γίνεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το «Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» ή αλλιώς «À Mon Âge Je Me Cache Encore Pour Fumer» είναι μια παραγωγή Γαλλίας, Ελλάδας, Αλγερίας.

Εκτυλίσσεται στο Αλγέρι το 1995, μέσα σ’ ένα χαμάμ, τις ώρες που λειτουργεί, με σφαλισμένες πόρτες, μόνο για τις γυναίκες. Εκεί συναντιούνται η κυρά-πλύστρα και μασέζ, που υποδύεται επιβλητικά κι αγέρωχα η Χιάμ Αμπάς μ’ ένα πλήθος από πελάτισσες, φιλενάδες κι εχθρούς. Το αντρικό βλέμμα λείπει, μαζί του κι οι επικρίσεις. Οι μαντίλες και τα ρούχα φεύγουν, οι υδρατμοί και τα σφουγγάρια ανοίγουν τους πόρους του δέρματος κι από εκεί βγαίνουν οι πιο μύχιες, διασκεδαστικές, λυτρωτικές ή αποτρόπαιες, γυναικείες εξομολογήσεις.

Το 2016 όμως, γυρίζεται και το «The Spirits», ή αλλιώς «Τα Πνεύματα» και προβάλλεται από το Amazon Prime. Πρόκειται για μια δραματική ταινία φαντασίας και μυστηρίου του σκηνοθέτη Srdjan Milosavljevic με μια ομάδα νεαρών που βοηθά ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή να εκπληρώσουν τις τελευταίες τους επιθυμίες, ξετυλίγοντας μια συναισθηματική διαδρομή στον κόσμο των πνευμάτων. Γυρίστηκε στην Θεσσαλονίκη και έκανε μια αξιόλογη πορεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ πριν την πλατφόρμα του Amazon.

Πέρασαν μερικά χρόνια για να ακούσουμε για ξένη παραγωγή ταινίας που γυρίστηκε στην Θεσσαλονίκη ή που κάποιος, κάπου, κάποτε ζήτησε να κάνει γυρίσματα κάποιου φιλμ στην πόλη ή να την αναφέρει σε κάποια ξενόγλωσση ταινία. Η υψηλή φορολογία και τα κάθε είδους εμπόδια που έβρισκαν μπροστά τους οι ξένοι παραγωγοί των μεγάλων ταινιών, τους προέτρεπαν να παραμείνουν στα στούντιο της Αμερικής ή να αναζητήσουν άλλες χώρες που θα ήταν περισσότερο «φιλόξενες» για αυτούς και τα χρήματα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σόφια της Βουλγαρίας που έστησε μία ολόκληρη βιομηχανία για χάρη των κινηματογραφικών αστέρων του Χόλυγουντ, με δεκάδες ταινίες να έχουν γυριστεί πλέον εκεί από τον διάσημο αμερικανικό κινηματογράφο μέχρι και το Bollywood, με μεγάλο θέμα να έχει γίνει η εντυπωσιακή προσέλευση Ινδών τουριστών στην Βουλγαρία, μετά την κινηματογραφική της προβολή στη χώρα.

Το 2019 ο σουπερ σταρ Σιλβέστερ Σταλόνε κάνει γυρίσματα στην Βουλγαρία σε συνεργασία με την BoyanaNewImage της Σόφιας, της εταιρίας που λίγα χρόνια μετά φαίνεται να πρωταγωνιστεί και σε παραγωγές ταινιών που γίνονται πλέον στην Θεσσαλονίκη και τον Σταλόνε να φέρνει τον Νοέμβριο του 2021 τους «Αναλώσιμους» του στην πόλη για την τέταρτη συνέχεια του διάσημου blockbuster.

Καθ’ όλη την διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού, το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας) δεν σταμάτησε να εργάζεται συστηματικά μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών στη χώρα μας.

Η Boyana ανέλαβε το γύρισμα του νουάρ θρίλερ “The Enforcer” ή αλλιώς “Barracuda” στο στούντιο που χτίστηκε στην Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2021 και με τον Αντόνιο Μπαντέρας να γίνεται πρώτο θέμα για όλο το διάστημα που παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα. Ήταν όμως ακόμα μία ταινία, που υποτίθεται ότι η δράση της εκτυλίσσεται κάπου αλλού, και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι της Φλόριντα, οπότε έπρεπε η πόλη να δείχνει σαν κάποια άλλη. Έτσι, κανείς δε θα ξεχάσει την Εθνικής Αμύνης που μεταμορφώθηκε σε τροπικό προορισμό με φοίνικες κάτι ζεστές μέρες του περασμένου καλοκαιριού δίνοντας έναν άλλον αέρα στην πόλη και στους δεκάδες θεατές που έσπευσαν στα γυρίσματα για να εξασφαλίσουν μερικές φωτογραφίες του Λατίνου ηθοποιού.

μπαντέρας εθνικής αμύνης 1

Σκηνοθετημένο από τον πρωτοεμφανιζόμενο Ρίτσαρντ Χιουζ, το νουάρ θρίλερ είναι μια παραγωγή της αμερικανικής εταιρίας Millenium Pictures (ανήκει στον όμιλο Nu Image, όπως και τα Nu Boyana Film Studios) με τον Αντόνιο Μπαντέρας να υποδύεται έναν μπράβο που είναι εδώ και χρόνια το δεξί χέρι μιας επικίνδυνης γυναίκας του υπόκοσμου. Μαζί του η Κέιτ Μπόσγουορθ που υποδύεται την εγκληματική φαμ φατάλ ενώ στο ήδη ανακοινωμένο cast μετράμε και τον ράπερ 2 Chains.

Επιστρέφοντας και πάλι στον Σιλβέστερ Σταλόνε και στους «Αναλώσιμους 4», όπου ο ίδιος πρωταγωνίστησε μόνο μέσω της… απουσίας του, τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις αρχές του Νοέμβρη και κράτησαν, όπως μάθαμε, σχεδόν δύο εβδομάδες χωρίς όμως να τους δούμε πολύ μέσα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αφού τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στο υπερσύγχρονο στούντιο της Millennium στη Θέρμη αλλά και σε βιομηχανικό χώρο στα δυτικά της πόλης, με την συμμετοχή 300 ατόμων!

Τζέισον Στέιθαμ, Αντι Γκαρσία, Μέγκαν Φόξ, Κέρτις «50 Cent» Τζάκσον και Τόνι Τζα βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη για την ταινία με σκηνοθέτη τον Scott Waugh, που και αυτή τη φορά όμως, η Θεσσαλονίκη ούτε θα φανεί αλλά ούτε και θα αναφερθεί πουθενά κι ας έχει, όπως λένε οι πληροφορίες το 50% των γυρισμάτων της στην πόλη μας.

Οπότε, μιλώντας και πάλι για το «The Bricklayer» που γυρίσματα του ξεκίνησαν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να πούμε πως θα δούμε την Θεσσαλονίκη σε μία μεγάλη αγγλόφωνη παραγωγή, χωρίς να χρειαστεί να κρυφτεί πίσω από γιγάντιους φοίνικες.

Σχέδια για διεθνή διανομή και μια δεύτερη ταινία

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και o κεντρικός δήμος έχουν μάλιστα ενημερωθεί πως το «The Bricklayer» όταν θα είναι έτοιμο θα «έχει και καλά στοιχεία διανομής» με πολλές προσδοκίες και από την εταιρία παραγωγής: «πρόκειται για μια ταινία δράσης, ένα action thriller, μια “καθαρή” περιπέτεια δράσης το 80% της οποίας θα εκτυλίσσεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναφέρει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο κ.Αλέξανδρος Θάνος, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχεδιάζεται μάλιστα και το sequel της «με τα ίδια χαρακτηριστικά…», αναφέρει ο κ. Θάνος που εξηγεί πως «The Bricklayer» είναι μια ταινία «…που το Χόλυγουντ περιμένει καθώς ετοιμάζεται εδώ και καιρό». Όσο για είδος των πρώτων γυρισμάτων και την έλευση του καστ για αυτά, οι πρωταγωνιστές του «The Bricklayer» βρίσκονται, όπως εξήγησε ο κ.Θάνος, ήδη στη Θεσσαλονίκη και θα συμμετέχουν σε λήψεις των πρώτων ημερών σε κάποια από τα σημεία που έχουν γνωστοποιηθεί και επίσημα από την παραγωγή. «Οι βασικοί συντελεστές είναι εδώ, είναι πολλοί χαρούμενοι για την έναρξη των γυρισμάτων, βοηθάει βέβαια και… ο καιρός! Το κρύο αρχίζει να υποχωρεί κάτι καλό καθώς η ιστορία της ταινίας τοποθετεί τη δράση σε ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό χρόνο», εξηγεί. Προσθέτει πως δεν είχαν επισκεφτεί την πόλη στο παρελθόν ενώ ήδη κάποιοι συντελεστές της ταινίας έχουν κάνει «ακόμη και τα πρώτα stories τους» στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που είναι το ζητούμενο, κάτι «που ζητάμε άλλωστε από την παραγωγή».

Χαρακτηριστικά η συμπρωταγωνίστρια, εξηγεί ο κ. Θάνος, η Καναδή ηθοποιός και μοντέλο Νίνα Ντόμπρεβ (Nina Dobrev) έχει 25 εκατομμύρια ακολούθους μόνο στο Instagram. «Ακόμη και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα social media είναι κάτι που ζητάμε, το “ζητά” η πόλη…» καταλήγει ο κ. Θάνος. Τα γυρίσματα του «The Bricklayer» θα διαρκέσουν, εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ, περίπου δύο μήνες. Υπολογίζεται πως θα φέρουν περίπου 7 με 8 χιλιάδες διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση ενώ για τη συνέχεια και μετά το δίμηνο των εργασιών της συγκεκριμένης παραγωγής σοβαρό είναι «το ενδεχόμενο αμέσως μετά την συγκεκριμένη ταινία να έρθει στην περιοχή ακόμη μια…», κατέληξε ο κ. Θάνος.

Βέβαια, είναι και η καλλιτεχνική διάσταση μίας τέτοιας επιλογής που, όπως και να το δεις, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγαίνει η Θεσσαλονίκη από όλα αυτά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα