Featured

Όλυμπος-Νάουσα: Εντυπωσιακή προσθήκη σε ιστορικό κτίριο, όπως και αλλού

Κρατώντας την ιστορική πρόσοψη ενός κτιρίου και τα χαρακτηριολογικά τους στοιχεία αρχιτέκτονες δημιουργούν νέες όψεις

Parallaxi
όλυμπος-νάουσα-εντυπωσιακή-προσθήκη-886413
Parallaxi

Το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» της Παλιάς Παραλίας είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του σχεδόν 18 χρόνια αφότου έριξε «αυλαία» και σίγουρα αποτελεί το talk of the town της πόλης. Η αναγέννησή του το βρίσκει ως κομμάτι του πολυτελούς ξενοδοχείου «ON Residence», από την εταιρία Tor Hotel Group, που συνδέεται άρρηκτα με τον χώρο της φιλοξενίας από το 1925, έτοιμο να φιλοξενήσει κάθε ταξιδιώτη και ντόπιο.

Το παλιό κτίριο της παραλίας σχεδιάστηκε μετά την πυρκαγιά του 1917 από τον αρχιτέκτονα Ζαν Μοσσέ στη θέση όπου βρισκόταν το παλιό θέατρο Ολυμπία, και για τη χρήση του εκδόθηκαν δύο οικοδομικές άδειες. Η πρώτη το 1923 στο όνομα των Σακιτούδη-Λεών και αφορούσε μια διώροφη αστική οικία, και μία δεύτερη το 1925 από τον Ζακ Μοσέ, για τον Λεών Γιουδά και αφορούσε πενταώροφο μέγαρο πολλαπλών χρήσεων χωρίς ποτέ να χτιστούν οι πέντε όροφοι της άδειας παρά μόνο το κομμάτι του εστιατορίου που γνωρίσαμε και δυο όροφοι ξενοδοχείου που λειτούργησε. 

Ένα αληθινό κόσμημα εκλεκτιστικό με αναφορές στην Μπελ Εποκ, που θα μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε πόλη της δυτικής Ευρώπης.

Ως επί χρόνια ορόσημο της κοσμικής Θεσσαλονίκης, έχει δεχθεί στο εσωτερικό του προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και άλλοι πολλοί. Πλέον, διατηρώντας την αίγλη του παρελθόντος του αλλά με μια σύγχρονη και ανανεωτική αύρα, είναι έτοιμο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βλέπουμε να συμβαίνει μια τέτοια ριζική αλλαγή. Σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αναβιώσει διάφορα κτίρια με ιστορία. Η τυπολογία είναι σχεδόν παντού η ίδια. Κρατώντας την ιστορική πρόσοψη ενός κτιρίου και τα χαρακτηριολογικά του στοιχεία αρχιτέκτονες δημιουργούν τη νέα του όψη που συνδυάζει τον ιστορικό χαρακτήρα με το μοντέρνο σχεδιασμό. 

Πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα επεμβάσεων στον κόσμο. 

City of Fashion and Design, Γαλλία 

Φωτογραφία από www.jakobmacfarlane.com

Το City of Fashion and Design βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, σχεδιασμένο από την τοπική εταιρεία Jakob + MacFarlane. Η κατασκευή του χτίστηκε σε παλιές αποθήκες γενικής χρήσης και εκείνο που κάποτε ήταν μια τοποθεσία που δεν είχε ευδιάκριτο χαρακτήρα είναι πλέον άμεσα αναγνωρίσιμο από την υπερσύγχρονη, φωτεινή-πράσινη δομή στο εξωτερικό του. Συνάμα, ένα από τα πιο αξιόλογα σύγχρονα μνημεία του Παρισιού με την τολμηρή αρχιτεκτονική του.

Elbphilharmonie Hamburg, Γερμανία 

Εικόνα αρχείου

Όταν άνοιξε το 2017, η Elbphilharmonie Hamburg θεωρήθηκε από πολλούς ως ο πιο συναρπαστικός χώρος για να πραγματοποιηθεί μια συναυλία στον κόσμο. Η κατασκευή που σχεδίασε η εταιρεία Herzog & de Meuron βρίσκεται στην κορυφή μιας παλιάς αποθήκης που χτίστηκε το 1963 και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει γίνει ήδη το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς κτήριο της πόλης.

York Theatre Royal, Αγγλία

Φωτογραφία από www.archdaily.com

Ανακαινισμένο το 2016 από την εταιρεία De Matos Ryan με έδρα το Λονδίνο, το York Theatre Royal πρόσθεσε μια νέα ματιά στην πρόσοψη του δρόμου. Ενώ η αρχική δομή ήταν ένα ενεργό θέατρο από τα μέσα του 18ου αιώνα, το κτήριο έχει υποστεί μια σειρά προσθηκών. Αυτή η πιο πρόσφατη προσθήκη βοηθάει πολύ στο να φανεί ότι το πάντρεμα νέων και παλαιών μπορεί να είναι όμορφο, αν γίνει σωστά.

Port Authority, Βέλγιο

Φωτογραφία από www.archdaily.com

Σχεδιασμένο από το αμίμητο μυαλό της Zaha Hadid, το κτήριο της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας δε μοιάζει κυριολεκτικά με κανένα άλλο κτήριο στον πλανήτη. Όταν ολοκληρώθηκε το 2016, η ανακαίνιση και η επέκτασή του πήρε έναν κάποτε εγκαταλειμμένο πυροσβεστικό σταθμό και τον μετέτρεψε σε νέα έδρα για το λιμάνι. Σήμερα, η νέα δομή στεγάζει τους 500 υπαλλήλους του λιμανιού, οι οποίοι εργάζονταν στο παρελθόν σε ξεχωριστά κτήρια της πόλης.

Space Asia Hub, Σιγκαπούρη

Φωτογραφία από www.designboom.com

Σχεδιασμένο από την εταιρεία WOHA με έδρα τη Σιγκαπούρη, το Space Asia Hub κατασκευάστηκε μέσα και γύρω από δύο πρώην σπίτια. Οι βίλες αυτές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την υπερσύγχρονη, εξ ολοκλήρου γυάλινη κυβοειδή δομή του WOHA που είναι συνδεδεμένη με αυτήν. Σήμερα, ο χώρος είναι ένας πολυτελής κόμβος λιανικής καθώς και γκαλερί.

Δείτε επίσης:

Αναβιώνει το θρυλικό «Όλυμπος Νάουσα»

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα