Featured

Όταν θα -ξανα-κλείνουν τις νύχτες τα bars στη Θεσσαλονίκη θα συμβαίνει και αυτό

To zeroismyhero_skg ξανα-ήρθε και καλό είναι να μείνει.

Έλενα Ταξίδου
όταν-θα-ξανα-κλείνουν-τις-νύχτες-τα-bars-στ-588364
Έλενα Ταξίδου

Ξεκίνησε ως ιδέα από τον Αχιλλέα Πλακίδα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Διαγωνισμού για το Worldclass το 2018 στο Βερολίνο, όταν και ο ίδιος εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον διαγωνισμό. Πρόκειται για μία μία από τις πέντε θεματικές – ζητούμενα του διαγωνισμού τότε και παρουσιάστηκε μεταξύ 67 χωρών.

Η εφαρμογή της ιδέας του να ενταχθεί η zero waste φιλοσοφία στην πραγματικότητα ενός bartender ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2018 και σήμερα, ο World Class Greece winner 2018 στην Ελλάδα, επαναφέρει την ιδέα στο προσκήνιο εξαιτίας συνθηκών και εξηγεί με απλά λόγια σε σχετική ανάρτηση για το @zeroismyhero_skg:

«Σίγουρα για όλους η δίμηνη παύση μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη και περισσότερο βιώσιμη. Σκοπός όλων αυτών των σκέψεων και δραστηριοτήτων, η «ξεκούραση» του πλανήτη από τις συνεχείς κακουχίες που του προκαλεί η ανθρώπινη απερισκεψία, αδιαφορία, επιπολαιότητα. Τι λες; Θα βάλεις το Μπαρ που δουλεύεις/μανατζάρεις/είσαι ιδιοκτήτης σε αυτό το δίκτυο απορρόφησης των φρούτων, λαχανικών, ζαρζαβατικών που σου μένουν μετά από κάθε βάρδια με σκοπό την δημιουργία μιας νόστιμης σόδας που θα επιστρέφεται στον χώρο σου την επόμενη μέρα; Μπορείς και μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πόλη βιώσιμη και λαμπερή. Μπορείς και μπορούμε να κάνουμε τα Μπαρ μας σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο στερέωμα.»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Πρόκειται για ένα από τα 5 θέματα-ζητούμενα του Παγκόσμιου Διαγωνισμού για το Worldclass το 2018 στο Βερολίνο. Μια ιδέα που παρουσιάστηκε μεταξύ 67 χωρών. Σίγουρα για όλους,η 2μηνη παύση μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτούμε πως μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη και περισσότερο βιώσιμη. Σκοπός όλων αυτών των σκέψεων και δραστηριοτήτων,η «ξεκούραση»του πλανήτη από τις συνεχείς κακουχίες που του προκαλεί η ανθρώπινη απερισκεψία,αδιαφορία,επιπολαιότητα. Τι λες? Θα βαλεις το Μπαρ που δουλεύεις/μανατζαρεις/είσαι ιδιοκτήτης σε αυτό το δίκτυο απορρόφησης των φρούτων,λαχανικών,ζαρζαβατικων που σου μένουν μετά από κάθε βάρδια με σκοπό την δημιουργία μιας νόστιμης σόδας που θα επιστρέφεται στον χώρο σου την επόμενη μέρα? @zeroismyhero_skg Μπορείς και μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πόλη βιώσιμη και λαμπερή. Μπορείς και μπορούμε να κάνουμε τα Μπαρ μας σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο στερέωμα. #zerowaste #zeroismyhero #thessaloniki #bartender #gorillabarskg #recycle Director and cinematographer @vangelis_anthimos Zero waste is undoubtedly one of the five top subjects requested in Worldclass Globals 2018. It s an idea that came along amongst 67 countries. It s a fact, this 2 month quarantine puts us into consideration about how our lives can be better and more sustainable. My thinking has to do with the environmental “rest” of Earth. The recklessness, indifference, superficiality of human being is the cause. And here is the big question. In case you are a working bartender, a manager of a bar or the owner are you willing to participate in such process that fruits, vegetables and all kind of leftovers are absorbed in order to be converted in a delicious soda that will be returned in your place the next day? @zeroismyhero_skg We can all make this city bright and sustainable. We can all make this city a spot point in global bar scene. #zerowaste #zeroismyhero #thessaloniki #bartender #gorillabarskg #recycle

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ZeroIsMyHero (@zeroismyhero_skg) στις

Η ιδέα είναι πολύ απλή και έχει προοπτικές εξέλιξης. Ο Αχιλλέας Πλακίδας μας την περιγράφει ουσιαστικά βάσει του τρόπου που λειτούργησε αρχικά στην πόλη το καλοκαίρι του 2018. 

Τότε μία ομάδα παιδιών, την ώρα που κλείνουν οι βάρδιες των barς σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την οδό Βεροίας όπου είναι και το εργαστήριο του Αχιλλέα, έβγαιναν με το ποδήλατό τους και ένα κουτί.

Πήγαιναν στα bar που συμμετείχαν στο δίκτυο του zeroismyhero_skg όταν και έπαιρναν όσες “γαρνιτούρες” δεν χρησιμοποιήθηκαν από τα παιδιά που δούλευαν στην μπάρα -λεμόνια, πορτοκάλια, φλούδες, μυρωδικά-. Οι γαρνιτούρες που δεν χρησιμοποιήθηκαν συλλέγονταν στο κουτί, σημειωνόταν το όνομα του bar από το οποίο συλλέχθηκαν και έπειτα η ομάδα επέστρεφε πίσω στο εργαστήριο.

Στο εργαστήριο, όπως εξηγεί ο Αχιλλέας, επεξεργάζονταν μέσω της επαναπόσταξης τα φρούτα και τις γαρνιτούρες επαναποστάζοντας νερό. Οπότε γινόταν ουσιαστικά ένας αρωματισμό του νερού με όλο αυτό το waste. Οπότε ουσιαστικά δημιουργούσαν ένα νερό με όλα αυτά τα αρώματα. Το νερό αυτό το έκλειναν σε σακούλες κενού αέρους, σημειωνόταν στην σακούλα το όνομα του bar από το οποίο πάρθηκαν τα waste και την ημερομηνία την οποία πάρθηκαν και το πρωί της επόμενης ημέρας ένας άλλος ποδηλάτης επέστρεφε το αρωματισμένο νερό αυτό στο bar όπου ανήκε.

Το νερό αυτό, το εκάστοτε bar, το έβαζε σε ένα σιφόν σόδας και μέσω της αμπούλας σόδας το έκανε ανθρακικό και το χρησιμοποιούσε είτε σε πρωινές του χρήσης για παράδειγμα να δημιουργήσει μία σόδα με αυτό το νερό ή αργότερα το βράδυ να κάνει κάποιο ποτό.

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των bars τα οποία μπορούν να συμμετέχουν και ο Αχιλλέας εξηγεί πως δεν κοστίζει κάτι σε κανέναν. Η ακτίνα παραμένει στα πέντε χιλιόμετρα μέχρι στιγμής ενώ τονίζει πως όσα περισσότερα bars θελήσουν να συμμετέχουν στο δίκτυο, τόσο περισσότερο θα στηριχτεί και η όλη διαδικασία.

Τα bars μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή προς το παρόν στην σελίδα του @zeroismyhero_skg στο Instagram και μελλοντικά στο website του δικτύου που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Το επόμενο βήμα – στόχος του zeroismyhero_skg είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω το δίκτυο του zero waste στην πόλη και σε άλλα πεδία όπως είναι το φαγητό και η επαναχρησιμοποίησή του στην κουζίνα και όχι μόνο στα bars.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα