Διεθνή

Ουκρανία: Μεταγωγή 1.000 αιχμαλώτων στη Ρωσία για να δικαστούν

Τρεις νεκροί στο Χάρκοβο από βομβαρδισμούς

Parallaxi
ουκρανία-μεταγωγή-1-000-αιχμαλώτων-στη-ρω-903131
Parallaxi

Πάνω από χίλιοι αιχμάλωτοι πολέμου, Oυκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι «μισθοφόροι», από την χαλυβουργία του Αζοφστάλ της Μαριούπολης, μετήχθησαν στη Ρωσία για να περάσουν από δίκη, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ξένοι «μισθοφόροι» είναι περίπου εκατό και αναμένεται να μεταχθούν και άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου από τη Μαριούπολη στη Ρωσία σύντομα.

Η Μόσχα διατείνεται ότι ανάμεσα στους στρατιωτικούς και στους «μισθοφόρους» είναι πολλοί νεοναζί, κάτι που το Κίεβο και η Δύση αρνούνται.

Τουλάχιστον 2.400 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στον στρατό της Ρωσίας στα τέλη Μαΐου, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών μαχών στη γιγαντιαία χαλυβουργία Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Η ουκρανική πλευρά ανησυχεί ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου μπορεί να υποστούν βασανιστήρια ή ακόμη και να δολοφονηθούν από τους Ρώσους.

Η ουκρανική πολιτική ηγεσία επιδιώκει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους πολεμιστές που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ. Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι κοινοβουλευτικοί έχουν απαιτήσει κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς να προσαχθούν σε δίκες.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέχ Σινεχούμποφ.

Επλήγη η πόλη Χάρκοβο και αρκετά κοντινά χωριά. Ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «ο εχθρός δεν μπορεί να σπάσει την αντίσταση των υπερασπιστών μας» και γι’ αυτό «οι δυνάμεις κατοχής επιδίδονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, ρίχνουν εναντίον άοπλων ανθρώπων».

Στην κοινότητα Μπαστάνκα, στη νότια περιφέρεια Μικολάιφ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, ανέφερε η τοπική εισαγγελία.

Στην πόλη Μικολάιφ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, ακούστηκαν εκρήξεις, μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαψεύδει πως οι Ρώσοι προελαύνουν στο Ντονμπάς

«Η κατάσταση στο μέτωπο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά τις προηγούμενες 24 ώρες», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι, στο καθημερινό διάγγελμά του προσθέτοντας ότι «η ηρωική υπεράσπιση του Ντονμπάς συνεχίζεται».

Οι πιο σφοδρές μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιτσάνσκ και Ποπάσνα, συνέχισε. «Υπάρχει η αίσθηση πως οι δυνάμεις κατοχής δεν πίστευαν ότι η αντίσταση θα ήταν τόσο ισχυρή», πρόσθεσε.

Πάντα σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Ρωσία αναπτύσσει κι άλλες μονάδες στο Ντονμπάς και στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας για να αντιμετωπίσει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην επικράτεια της χώρας του έχουν σκοτωθεί «πάνω από 31.000» μέλη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα