Επικαιρότητα

Παλιούρι Χαλκιδικής: Τενεκέδες – έργα τέχνης κλέβουν την παράσταση

Πώς ο ελαιοχρωματιστής Στέλιος Παπαγιάννης μεταμόρφωσε το χωριό του

Parallaxi
παλιούρι-χαλκιδικής-τενεκέδες-έργα-924184
Parallaxi

Μεταμόρφωσε το χωριό του τοποθετώντας σε όλες τις γειτονιές περίπου 100 τενεκεδένιες γλάστρες, δημιουργώντας μικρές φιγούρες με γλαστράκια που απεικονίζουν κατοίκους του χωριού και ζωγραφίζοντας παιχνίδια στο σχολικό προαύλιο.

Ο ελαιοχρωματιστής Στέλιος Παπαγιάννης έψαχνε να βρει έναν τρόπο να εκφράσει την αγάπη του στο χωριό του, το Παλιούρι Χαλκιδικής, αλλά και να τιμήσει την μνήμη της μητέρας του, την οποία έχασε σε μικρή ηλικία. Εξοικειωμένος με τα πινέλα και τα χρώματα, ξεκίνησε αρχικά ζωγραφίζοντας στο προαύλιο του σχολείου κουτσό, φιδάκι, το αλφάβητο και ένα σκάκι και συνέχισε μαζεύοντας χρησιμοποιημένους τενεκέδες και καλώντας τα παιδιά του χωριού, να τους ζωγραφίσουν.

«Μάζευα τενεκέδες όλο τον περασμένο χειμώνα, τους καθάριζα και τους ετοίμαζα για ζωγραφική. Παιδιά του Παλιουρίου -και όχι μόνο- ανέλαβαν να τους ζωγραφίσουν, φυτεύτηκαν βιγόνιες και πλέον στο χωριό υπάρχουν διάσπαρτες περίπου 100 τέτοιες γλάστρες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγιάννης, ο οποίος συνέχισε το έργο για να ομορφύνει τον τόπο του, φτιάχνοντας κούκλες από πλαστικές γλάστρες.

«Ήρθα σε επαφή με την καλλιτέχνιδα Γεωργία Μαρκοπούλου, η οποία διατηρεί εξοχικό στην περιοχή και φτιάξαμε φιγούρες από γλάστρες, τις οποίες πάλι τοποθετήσαμε σε διάφορα σημεία, κυρίως ψηλά, ακόμη και σε ένα μπαλκόνι εγκαταλειμμένου σπιτιού». Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Παπαγιάννης, οι 29 γλάστρες – κούκλες απεικονίζουν ντόπιους και κυρίως ηλικιωμένες που θυμάται από την παιδική του ηλικία, όπως τη γιαγιά Ξανθίππη, η οποία δεν ζει πια μαζί με την εγγονή της.

«Όλα τα μοντέλα – γλάστρες έχουν δικές μου αναμνήσεις από τους παππούδες και γιαγιάδες της γειτονιάς. Ένα όμως ζευγάρι φαντάστηκα ότι ήταν έτσι και είναι ο πατέρας μου Πολυχρόνης να δίνει ένα τριαντάφυλλο στην μητέρα μου Καλούδα, η οποία πέθανε 48 χρονών, όταν εγώ ήμουν 8 ετών», λέει.

Από τα …μοντέλα του Παλιουρίου, όπως αποκαλεί τις δημιουργίες του ο κ. Παπαγιάννης, δεν λείπουν οι γειτόνισσες Ιουλία και Ισμήνη, η Μαριώ, ο Μανώλης, η Τζώρτζια, όλοι πρόσωπα υπαρκτά του χωριού που ενέπνευσαν τον δημιουργό.

Το «μεταμορφωμένο» χωριό υποδέχτηκε το φετινό καλοκαίρι, για πρώτη φορά σ’ αυτή του την πολύχρωμη και περιπαικτική μορφή, με τους τουρίστες να μην σταματούν να φωτογραφίζουν την κάθε του γωνιά. Τα σχόλια, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, είναι κολακευτικά και ενθαρρυντικά για τη συνέχιση της προσπάθειας, με υποστηρικτή όλο το χωριό, που περιποιείται τα φυτά στους τενεκέδες και τις φιγούρες -γλάστρες, όπου έχουν επιλεγεί προσεκτικά τα φυτά για να παίζουν τον ρόλο …μαλλιών.

Πάντως στις 11 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, ο κ. Παπαγιάννης διοργανώνει εκδήλωση αναβίωσης παιχνιδιών καλώντας επισκέπτες και κατοίκους να παίξουν στο κουτσό που έχει ζωγραφίσει σε δρόμο του χωριού, να θυμηθούν τα «μήλα» και το τζαμί και φυσικά, να περιηγηθούν στο Παλιούρι και να γνωρίσουν όλες τις δημιουργίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα