Featured

Η πανδημία πλήττει τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης

Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στον πολιτισμό της πόλης

Μαρία Πλεξίδα
η-πανδημία-πλήττει-τον-πολιτισμό-της-θ-590326
Μαρία Πλεξίδα

Η πανδημία τους τελευταίους έξι μήνες άλλαξε όλα τα δεδομένα της ζωής μας. Ενώ όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια η Θεσσαλονίκη έσφυζε από ζωή με τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις της, φέτος τα πάντα κινούνται διαφορετικά. Ακυρώνονται ή αναβάλλονται εκδηλώσεις και φεστιβάλ, ενώ οι θεατές σε θερινά σινεμά και πολιτιστικά δρώμενα μειώνονται. Για τους καλλιτέχνες της πόλης από το Μάρτιο και μέχρι τώρα η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και ο χειμώνας που έρχεται μοιάζει εφιάλτης.

Ο Γιάννης Ζαφειρίου, ιδιοκτήτης θερινών σινεμά, εντοπίζει πτώση στις πωλήσεις των εισιτηρίων, ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις, της τάξης του 70% στην Αθήνα και περίπου 45%-50% στη Θεσσαλονίκη.

«Τα κυλικεία λειτούργησαν κανονικά, αλλά υπάρχει μεγάλη πτώση του τζίρου γιατί δεν υπάρχει διάλειμμα και επίσης πολύς κόσμος δεν σηκώνεται λόγω φόβου. Τηρούνται οι αποστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέσα στο κυλικείο, ενώ είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσωπική ευθύνη. ».

Ο κόσμος, όπως λέει ο ίδιος, έχει μια επιφύλαξη, παρόλο που τα σινεμά για εκείνον έχουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι απόσταση του 1,5 μέτρου είναι μεγάλη, τηρούνται όλα τα μέτρα, «και από την άλλη δεν έχεις κάποιον ο οποίος μιλάει δίπλα σου, όλοι έρχονται για να παρακολουθήσουν την ταινία».

Ωστόσο, όπως δηλώνει, το κοινό είναι περισσότερο νεανικό πλέον, καθώς υπάρχει μείωση των μεγαλύτερων ηλικιών.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, βλέπει πως «η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες». Έχουν γίνει προσπάθειες να διατηρηθούν συναυλίες και παραστάσεις, με τη συγκέντρωση του κόσμου και την κοινή διασκέδαση.

Όμως, υπάρχουν πολύ δύσκολες συνθήκες, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων να είναι μικρότερο ή να αναστέλλονται τα ήδη υπάρχοντα δρώμενα. «Θα ξεκινούσαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου εδώ στον χώρο της Μονής Λαζαριστών. Λόγω των συνθηκών επέλεξαν να έρθουν εδώ για να είναι πιο άνετα ο κόσμος». Όπως αποφασίσθηκε όμως, φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου αναστέλλεται.

Προς το παρόν, τα πράγματα δείχνουν ότι κυριαρχεί έξαρση της πανδημίας. Υπάρχουν σκέψεις για ένα επιπλέον πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω της παρούσας κατάστασης είναι άγνωστο ακόμα τι θα γίνει.

«Τις προηγούμενες χρονιές προσπαθούσαμε να έχουμε κόσμο και τον να φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται. Τώρα κάνουμε το εντελώς αντίθετο, προσπαθούμε να τους έχουμε όσο πιο μακριά γίνεται».

Καθώς το πρόγραμμα ξεκινάει αργά μέσα στον Σεπτέμβρη, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για να εκτιμηθεί η κατάσταση. «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Η Ρίτα Σίσσιου από τις πιο έμπειρες διοργανώτριες εκδηλώσεων με μεγάλη εμπειρία σε θέατρα, συναυλίες και παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική πιστεύει πως οι ακυρώσεις ήταν μονόδρομους για λόγους ασφαλείας:

”Το κακό είναι ότι τα μέτρα δεν ήταν σαφή από την αρχή. Έπρεπε να οριστικοποιηθούν και να τηρηθούν από την αρχή του καλοκαιριού. Να είναι ξεκάθαρα. Οι ας πούμε δήμοι δεν μπορεί να λένε ξαφνικά κλείνω τα θέατρα. Η σεζόν της Θεσσαλονίκης αρχίζει το Πάσχα. Εγώ προσωπικά έχασα 15 συνολικά παραγωγές σε όλους τους χώρους. Το καλοκαίρι προσαρμόστηκαν οι παραγωγές αναγκαστικά, βγήκαν λιγότεροι παραγωγοί με λίγους ηθοποιούς όμως τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα και η χασούρα για όλους μεγάλη”

Από την άλλη μια ματιά να ρίξει κανείς σε μια σειρά από παραστάσεις και εκδηλώσεις που έσκασαν από το πουθενά τελευταία στιγμή και γέμισαν προγράμματα του ΥΠΠΟ και ορισμένων περιφερειών απορεί για το μέγεθος της αρπαχτής. Παραστάσεις που στήθηκαν στο πόδι και μοσχοπουλήθηκαν με καλλιτεχνικά κριτήρια αμφίβολου αισθητικής. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες καλλιτεχνικές επιτροπές τις είδαν και τις ενέταξαν σε προγράμματα.

Καθώς το ανάπηρο πολιτιστικά καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του με ακυρώσεις ξεκινά μια ακόμα μεγαλύτερη περίοδος αβεβαιότητας που δεν ξέρεις που θα οδηγήσει, τι θα λειτουργήσει το χειμώνα, με ποιες συνθήκες και τι από τα σπασμένα τόσων μηνών θα καταφέρει να ισσοφαρήσει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα