close search results icon
Τεύχος 257

Parallaxi Οκτωβρίου 2021: Πρόβα για έναν δύσκολο χειμώνα – Όσα έρχονται και αλλάζουν στην πόλη

Η Parallaxi Οκτωβρίου κυκλοφορεί με ένα τεύχος αφιερωμένο σε όσα έρχονται και αλλάζουν στη Θεσσαλονίκη με φόντο έναν δύσκολο χειμώνα.

Στερεύοντας από μύθους. Ο Γιώργος Τούλας γράφει για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο αβέβαιος χειμώνας του πολιτισμού και ο αγώνας επιβίωσης που συνεχίζεται απέναντι στον αντίκτυπο των αποκλεισμών, των απαγορεύσεων και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Φάκελος Θεσσαλονίκη: Έξι ανάσες αισιοδοξίας για την πόλη που βρίσκεται σε διαρκή στασιμότητα. Μόρφω Παπανικολάου. Μια από τις σημαντικότερες αρχιτεκτόνισσες της Θεσσαλονίκης ανοίγει την καρδιά της στην parallaxi και μιλάει για όλα. Η επόμενη μέρα της πύρινης λαίλαπας και η λειψυδρία. Τι να περιμένουμε μετά τις καταστροφικές φωτιές σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο. Καινοτομώντας στη Θεσσαλονίκη. Η 85η ΔΕΘ είναι covid-free και άνοιξε τις πύλες της με το βλέμμα στο μέλλον. Καιρός για εκπαίδευση. Ένας οδηγός σπουδαίων επιλογών στη Θεσσαλονίκη.

Σε ένα ολόφρεσκο design των dolphins communication design που εδώ και 23 χρόνια έχουν τη σχεδιαστική ευθύνη της parallaxi. 

Στερεύοντας από μύθους

Σε μια εποχή όπως αυτή, που οι μύθοι καίγονται ανάμεσα σε πέντε αναρτήσεις στα social, η διαχρονική αξία ενός ολόκληρου οικουμενικού σύμπαντος, πανανθρώπινου, συμπονετικού, αγωνιστικού σε εποχές παραίτησης και εμπνευστικού, όπως το σύμπαν που ο Θεοδωράκης είχε χτίσει και υπερασπίζονταν μια ολόκληρη ζωή είναι η βασική μας περιουσία. Η κληρονομιά.

teukhos-256-102021-004.jpg


Ο αβέβαιος χειμώνας του πολιτισμού


Κάθε προγραμματισμός που γίνεται στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου,
της μουσικής, των εικαστικών, φέρει στο τέλος κι ένα “εκτός αν…”, ενώ μόνο η τηλεόραση
δείχνει σημάδια ανάκαμψης και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και οι ψηφιακές πλατφόρμες, επενδύουν σε νέες σειρές και ταινίες. Γιατί αν κλειστούμε και πάλι στο σπίτι, το τηλεκοντρόλ θα γίνει η αγαπημένη μας συντροφιά.

teukhos-256-102021-006.jpg


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Έξι ανάσες αισιοδοξίας

Μια πόλη σε διαρκή στασιμότητα που καλείται να διαχειριστεί τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, με ακυρωμένα σχέδια, σταματημένα για χρόνια έργα και διάχυση ευθυνών. Η ανάγκη της αισιοδοξίας αντλείται μόνο από ότι υλοποιείται. Διαλέξαμε έξι σημαντικά.

teukhos-256-102021-024.jpg


Μόρφω Παπανικολάου: Μου αρέσει η αρχιτεκτονική να ναι σιωπηλή

Μια από τις σημαντικότερες αρχιτεκτόνισσες της Θεσσαλονίκης, μετρά 40 χρόνια από τότε που απέκτησε την ιδιότητα του αρχιτέκτονα. Συνέταιρος σε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά γραφεία μαζί με τη Ρένα Σακελλαρίδου, με την οποία συνυπάρχουν αρμονικά δεκαετίες και δασκάλα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, ένας πράος άνθρωπος με τεράστια γνώση και σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο πίσω της.

teukhos-256-102021-032.jpg


Η γη (μας) σε απόλυτο κίνδυνο

Οι πυρκαγιές που απογύμνωσαν στη διάρκεια του καλοκαιριού ζωτικά σημεία της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, αλλά και δεκάδες περιοχές της Ελλάδας είναι πια παρελθόν. Η συζήτηση δείχνει να έχει μετατοπιστεί στην περίφημη «επόμενη ημέρα» και τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά. Παράλληλα το ζήτημα της έλλειψης νερού γίνεται κυρίαρχο στην ατζέντα του μέλλοντος. Επιτακτική ανάγκη συμπερίληψης της λειψυδρίας στην κουβέντα που μας αφορά όλους.

teukhos-256-102021-040.jpg


Καινοτομώντας στη Θεσσαλονίκη

Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Μετά από ένα χρόνο απουσίας η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της ως η πρώτη Covid – free έκθεση σε όλη την Ευρώπη δίνοντας έναν αισιόδοξο παλμό για αντίστοιχες διοργανώσεις και έχει σίγουρα σοβαρούς λόγους να την επισκεφτεί κανείς.

teukhos-256-102021-048.jpg


Καιρός για εκπαίδευση

Ο Σεπτέμβρης, ο καιρός των επιστροφών, των ενάρξεων, των αποφάσεων για το παρακάτω της ζωής μας. Ο καιρός της εκπαίδευσης, της διαδικασίας που εμπλουτίζει τις γνώσεις, ανοίγει τους ορίζοντες και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ένας οδηγός σπουδαίων επιλογών στη Θεσσαλονίκη.

teukhos-256-102021-054.jpg