Ελλάδα

Πλεύρης: Ανησυχούμε για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού τον χειμώνα

Τι είπε για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Parallaxi
πλεύρης-ανησυχούμε-για-τη-συνύπαρξη-γ-907503
Parallaxi

Υπάρχει έξαρση σε κρούσματα γρίπης και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορονοϊού, που θα συνυπάρξουν ωστόσο σημείωσε ότι φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιϊκές θεραπείες.

Υπάρχει το πρωτόκολλο για την καραντίνα και προφανώς βλέπουμε την πορεία της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν χρειάζεται να πάρουμε με τα δεδομένα που έχουμε.

Για τις ιδιωτικές κλινικές είπε πως πλέον θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του.

Πρωτίστως, είπε, θα χρειαστούν απλές κλίνες, για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη.

«Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με την δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει μια απλή νόσος» ανέφερε.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι ο εμβολιασμός για την γρίπη θα γίνει κανονικά στο διάστημα τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό τόνισε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για το ποιοι θα εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια και εκτίμησε ότι και αυτά θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβρη.

Συνέστησε στους πολίτες να μην κάνουν και τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα, αν και δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι γονείς θα μπορούσαν να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο.

Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να διευθετηθεί το ζήμτημα της πληρωμής των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, θέμα για το οποίο ο κ. Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα