Featured

Η Πολίχνη του τότε και του σήμερα μέσα από εικόνες

Πως ήταν χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής και σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα.

Νίκος Γκάγιας
η-πολίχνη-του-τότε-και-του-σήμερα-μέσα-α-871731
Νίκος Γκάγιας

Μπορεί μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες να μην θυμίζουν τίποτα στους κατοίκους της σύγχρονης Πολίχνης, όμως είναι εκεί για να μας θυμίζουν παλιές εποχές. Σήμερα θα δούμε χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής πως ήταν πριν αρκετά χρόνια και σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως σε πολλές τοποθεσίες δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε χωρίς την περιγραφή και την σημερινή εικόνα για ποιο σημείο μιλάμε, καθώς πολλά έχουν αλλάξει…

Το Καράισιν μετονομάστηκε σε Πολίχνη (μικρή πόλη) το 1929, όταν αποσπάστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδέθηκε αρχικά με την κοινότητα Κουκλουτζά και στη συνέχεια με τη γειτονική κοινότητα Σταυρούπολης (Λεμπέτ). Το 1940 ανακηρύχθηκε σε ξεχωριστή κοινότητα και γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας, όταν πολλοί Πόντιοι από χωριά της Μακεδονίας εγκαταστάθηκαν στον τόπο για να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου. Μετά το 1990, αποτέλεσε επίσης πόλο έλξης Ελλήνων από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η πλατεία στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το Τρίγωνο, το Πέτρινο σχολείο (που οι περισσότεροι πέρασαν τα μαθητικά χρόνια) και το πάρκο κρύας βρύσης είναι μόνο μερικά από τα μέρη που οι περισσότεροι κάτοικοι έδιναν και δίνουν ραντεβού για τις συναντήσεις τους.

Οι παρακάτω ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτελούν αρχειακό υλικό του διαδικτυακού group, «Καράισιν – Παλιά Πολίχνη».

Οι περιγραφές των εικόνων ανήκουν στο Νίκο Αβραμίδη.

Η Κοινότητα της Πολίχνης

Τότε

Χτίστηκε από τις πέτρες του λατομείου το 1948. Τα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες επεκτάσεις για τη λειτουργία της και από το 1973 που η Πολίχνη έγινε Δήμος ήταν η έδρα του Δημάρχου. Σήμερα αποτελεί έδρα της δημοτικής κοινότητας Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά.

Σήμερα

ΤΟΛ Πολίχνης

Χτίστηκαν το 1917 με σκοπό να στεγάσουν τους πυροπαθείς Εβραίους μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τους πρόσφυγες που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες και σήμερα στο μέρος αυτό συναντάμε το πάρκο της Κρύας Βρύσης και το Ανοιχτό Θέατρο Πολίχνης.

Σήμερα
Σήμερα

Η γέφυρα στο ύψος της σημερινής οδού Αγνώστου Στρατιώτη

Τότε

Χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 επί ενός χειμάρρου – ρέματος, το οποίο έγινε υπόγειος αγωγός στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Βρίσκεται στο σημείο όπου συναντάμε σήμερα την πολυσύχναστη οδό Αγνώστου Στρατιώτη, εκεί που βρίσκονται αρκετά καφέ και μπαρ.

Σήμερα

Το πέτρινο δημοτικό σχολείο

Τότε

Το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο χτίστηκε με πέτρες από το λατομείο της Πολίχνης και χρειάστηκε αρκετή προσωπική εργασία των δημοτών για να ολοκληρωθεί. Θεμελιώθηκε το 1927 και εγκαινιάστηκε το 1930 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου. Σήμερα, με τις επεκτάσεις και τα συμπληρώματά του, λειτουργεί ως Γυμνάσιο.

Σήμερα

Ο παλιός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα

Τότε

Ο Ναός θεμελιώθηκε στις 27 Ιουλίου του 1927. Η επιθυμία του τότε Μητροπολίτη ήταν να ονομαστεί η εκκλησία Άγιος Γεώργιος, όμως οι χωρικοί της Πολίχνης επέμεναν στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονα επειδή ήταν γιατρός. Η τελική ονοματοδοσία δόθηκε μετά από τρεις κληρώσεις ενώ δυστυχώς το 1981 ο Ναός γκρεμίστηκε και στην ίδια θέση έγινε η ανέγερση του νέου μεγαλοπρεπούς Ναού.

Σήμερα

Δείτε εδώ και άλλες νοσταλγικές στιγμές από την Παλιά Πολίχνη

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα