Αρχιτεκτονικη

Πως τα βιβλία του Harry Potter επηρέασαν τον σχεδιασμό ενός σπιτιού

Μία κατοικία που πολλοί θα ζήλευαν.

Parallaxi
πως-τα-βιβλία-του-harry-potter-επηρέασαν-τον-σχεδ-923720
Parallaxi

Ένα σύμπλεγμα από τέσσερα κτίρια σχηματίζουν ένα σπίτι στο Michigan για μία οικογένεια που σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Iannuzzi Studio.

Σχεδιασμένο για να εξισορροπεί την κομψότητα και το παιχνίδι, το σπίτι Briarcliff χτίστηκε για μια οικογένεια που αγαπά τις τέχνες του θεάματος – οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν ιδέες από τα μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ.

Η λοφώδης τοπογραφία προσφέρει ιδιωτικότητα και μία αίσθηση ανακάλυψης καθώς πλησιάζει κανείς στο σπίτι.

«Αυτή είναι μια ιδέα που διατρέχει τις ιστορίες του Χάρι Πότερ ενός κτιρίου ή ενός μέρους που είναι σε σημείο που είναι μαγικά κρυμμένο ή κρυμμένο από κοινή θέα», δήλωσε το στούντιο Iannuzzi του Ντιτρόιτ.

“Είναι εκεί, αλλά δεν μπορεί να δει και/ή να βρεθεί σε χάρτη.”

Συνολικά 6.400 τετραγωνικά πόδια (595 τετραγωνικά μέτρα), η κατοικία βρίσκεται σε μια ιδιοκτησία 3,5 στρεμμάτων (1,4 εκταρίων) που μοιάζει με πάρκο στο Φράνκλιν, ένα προάστιο του Ντιτρόιτ γνωστό για τα καταπράσινα κτήματα και τον vintage μύλο μηλίτη.

«Ο σχεδιασμός του σπιτιού εμπνεύστηκε από την κλασική μορφή αγροτικών αγροκτημάτων του Μίτσιγκαν», είπε το στούντιο.

«Αυτές οι γνωστές μορφές συνδέουν το σπίτι με το ιστορικό του πλαίσιο, αλλά αρθρώνονται με σύγχρονες τεχνικές δόμησης και καινοτόμες λεπτομέρειες».

briarcliff-iannuzzi-studio-architecture-dezeen-2364-col-18.jpg

Το σπίτι αποτελείται από τέσσερις τόμους, ο καθένας ορθογώνιος σε κάτοψη και ολοκληρώνεται με μια απότομη, δίρριχτη στέγη.

Ο μεγαλύτερος όγκος είναι μονώροφος και βρίσκεται σε άξονα Βορρά-Νότου. Δύο φτερά τρέχουν κάθετα σε αυτό και στα δύο άκρα. Το ένα ανεβαίνει δύο επίπεδα και το άλλο είναι ενός ορόφου. Το τέταρτο κιόσκι βρίσκεται στο πλάι και έχει θέα στην πισίνα και το ενσωματωμένο υδρομασάζ.

«Η διάταξη των ομαδοποιημένων περιπτέρων δημιουργεί μια αίσθηση του κτιρίου που ξεδιπλώνεται όπως βιώνεται», είπε η ομάδα.

briarcliff-iannuzzi-studio-architecture-dezeen-2364-col-54-scaled.jpg

Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι επενδυμένοι με γκρι ινοτσιμέντου πάνελ και κάθετες σανίδες από ημιτελή κέδρο που «τονίζουν το ύψος και την αρχοντιά» της αετωματικής μορφής. 

Το φουαγιέ του σπιτιού, αντί να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, είναι κρυμμένο ήσυχα ανάμεσα σε δύο κιόσκια και προσφέρει θέα στην πίσω αυλή.

Εντός της κατοικίας υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

Ο κεντρικός όγκος – το Entertaining Pavilion – κρατά τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ τα άλλα κιόσκια περιέχουν περισσότερους ιδιωτικούς χώρους, όπως υπνοδωμάτια, γραφείο και αίθουσα μουσικής. Το κιόσκι στα νότια κρατά ένα γκαράζ.

Οι μεγάλες τζαμαρίες που έχουν τοποθετηθεί προσφέρουν μία ισχυρή σύνδεση με το κατάφυτο τοπίο.

briarcliff-iannuzzi-studio-architecture-dezeen-2364-col-44.webp

Στην κουζίνα, η ομάδα χρησιμοποίησε λεκιασμένη καρυδιά, μάρμαρο, βουρτσισμένο ανοξείδωτο χάλυβα και πράσινη ουρεθάνη.

Επίσης ο κοινόχρηστος χώρος διαθέτει θολωτή οροφή και εκτεθειμένες χαλύβδινες καμπύλες που δίνουν μια ρουστίκ πινελιά. Κέδρος και μπλε ατσάλι χρησιμοποιήθηκαν για να σχηματίσουν ένα χώρισμα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που έχει ενσωματωμένη τηλεόραση και τζάκι διπλής όψης.

Στην κατοικία, η ομάδα ενσωμάτωσε μοκέτα με ουράνιο τόξο στις σκάλες και πολύχρωμα πλακάκια με σχέδια στο κύριο μπάνιο.

Συνολικά, το στούντιο δημιούργησε ένα «σπίτι σε δύο πράξεις».

«Εξισορροπεί μια κομψή μορφή και πρόσοψη με ένα δραματικό, παιχνιδιάρικο εσωτερικό – κατάλληλο για μια ιδιωτική, δεμένη οικογένεια που είναι παθιασμένη με τη μουσική και το θέατρο», είπε η ομάδα.

briarcliff-iannuzzi-studio-architecture-dezeen-2364-col-41-1.webp

Εικόνες από: iannuzzistudio.com/Rafael Gamo

Με πληροφορίες από dezeen.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα