Parallax View

Πώς θωρακίζεται η Νέα Υόρκη για την κλιματική αλλαγή

Τα έργα μίας σύγχρονης πόλης

Parallaxi
πώς-θωρακίζεται-η-νέα-υόρκη-για-την-κλι-924180
Parallaxi

Λέξεις: Χαράλαμπος Β. Βασιλειάδης

Η Νέα Υόρκη θωρακίζεται…

Από την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα (recovery and resilience) στην κριτική και τις αντιδράσεις…

Η κλιματική αλλαγή…

Η κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες της και οι φυσικές απειλές από ακραία καιρικά και άλλα φυσικά φαινόμενα αλλά και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις αναγκάζουν κάθε συνετή και ευνομούμενη πολιτεία να προβεί στη θωράκιση κοινωνιών και πόλεων και των συστημάτων υποδομής της (π.χ., δικτύων παροχής ενέργειας, οδικών συστημάτων, συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, κ.ο.κ.) καθώς και των οικοσυστημάτων της.

Η προβλεπόμενη αύξηση τής μέσης στάθμης τής θάλασσας μέχρι το 2100 κυμαίνεται από 30 ίντσες (75 εκατοστά) μέχρι 6 πόδια (1,80 μέτρα). Δηλαδή, κάτι που τώρα θεωρείται αποτέλεσμα ακραίων φυσικών φαινομένων (π.χ., κύματα λόγω τυφώνων, τσουνάμι, κ.ο.κ.) θα είναι η καθημερινότητα μας σε λίγες δεκαετίες. 

 Η Νέα Υόρκη προβαίνει σε μελέτες εκτεταμένης θωράκισης των περιοχών που είναι ευάλωτες σε τέτοια ακραία φυσικά φαινόμενα. Ένα από αυτά τα έργα είναι η ανάπλαση τού νότιου άκρου τού Manhattan, στην πολύπαθη περιοχή τού Battery Park. Πολύπαθη λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αλλά και τού τυφώνα Sandy που έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στα τέλη Οκτωβρίου τού 2012 με 233 νεκρούς και κοντά στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές.

Η συμμετοχή μου…

Θα έχω τη χαρά να συμμετάσχω στην πρώτη (προς το παρόν) φάση τού εν λόγω έργου ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει την περιοχή τού Wagner Park. Σε επόμενη φάση, η ανάπλαση θα επεκταθεί βορειότερα καλύπτοντας την ανατολική πλευρά τού ποταμού Hudson με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη η σχετική προεργασία για την πρώτη φάση έχει αρχίσει και το εργοτάξιο θα ανοίξει σε 2 μήνες περίπου. Ουσιαστικά η παρούσα φάση περιλαμβάνει ένα καλαίσθητο ανάχωμα ύψους μέχρι 10 ή 12 πόδια (3,0 με 3,6 μέτρα) προσαρμοσμένο στην τοπογραφία αλλά και την αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία τής περιοχής. Επισυνάπτω σχετικό υλικό.

Το περιβάλλον…

Μεταξύ των άλλων προαπαιτούμενων μελετών και έκδοσης σχετικών αδειών, έχει ήδη ολοκληρωθεί η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (επισυνάπτω αντίγραφο τής προκαταρκτικής έκθεσης) και όλα τα αναμενόμενα ζητήματα έχουν αντιμετωπισθεί επίσημα και κατάλληλα με έγκριση των αρμόδιων πολιτειακών αρχών που επέβλεπαν τη διαδικασία. Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην προστασία τού περιβάλλοντος (ατμόσφαιρα, ποταμός Hudson, κ.ο.κ.), των ιστορικών μνημείων και πολιτιστικών κέντρων τής περιοχής κατά τη διάρκεια των έργων, και βέβαια στην αντιμετώπιση τής αναμενόμενης επιβάρυνσης στην κυκλοφορία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω σκόνης, πτητικών ουσιών, θορύβου και δονήσεων και σε άλλες κοινωνικό-οικονομικές πτυχές/επιπτώσεις. Ταυτόχρονα άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις έχουν διερευνηθεί από τις οποίες οι καταλληλότερες, ασφαλέστερες και ελκυστικότερες έχουν επιλεγεί με βάση τα (όποια) κριτήρια αλλά και στόχους έχουν θέσει οι αρμόδιες αρχές. Τέλος έχουν υιοθετηθεί μέσα και μέθοδοι που, αν δεν εξαλείψουν τελείως τις όποιες επιπτώσεις, τουλάχιστον θα τις μειώσουν σε ελαχιστότατο και σίγουρα σε ανεκτό βαθμό.

Οι αντιδράσεις…Είναι βέβαιο ότι το έργο -εκτέλεση και λειτουργία- θα ικανοποιεί πλήρως όλες τις νομικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές, κ.ο.κ. προϋποθέσεις. Ωστόσο υπάρχουν πολλές και έντονες αντιδράσεις από κατοίκους, εργαζόμενους και φορείς τής περιοχής και όχι μόνο. Βασικό τους επιχείρημα, από ότι πληροφορήθηκα από τον τύπο, είναι ότι στις ανοικτές δημόσιες ακροάσεις και διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν στα πλαίσια σύνταξης τής έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν τούς δόθηκε αρκετός χρόνος, βήμα και ευκαιρίες ώστε να παρουσιάσουν εκτενώς τις θέσεις τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι τής περιοχής έχουν υποστεί πολλά την τελευταία εικοσαετία και η πληγή τής 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχει επουλωθεί πλήρως. Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί σύμβουλοι τής περιοχής αλλά και όλοι οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί εκπρόσωποι μαζί με άλλους μη-κυβερνητικούς φορείς, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και αφουγκράζονται τις ανησυχίες των κατοίκων, των εργαζόμενων αλλά και των φορέων τής περιοχής. Εξάλλου αυτό έχουν υποχρέωση να πράξουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Από ότι πληροφορήθηκα οι κάτοικοι τής περιοχής έχουν οργανωθεί και συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο και έχουν «επιστρατεύσει» ακαδημαϊκούς διαφόρων ειδικοτήτων, μέχρι και ειδικών στην κλιματική αλλαγή. Προβλέπω μια «θερμή» διετία αλλά είμαι βέβαιος ότι οι αντιδράσεις θα κινηθούν σε κόσμια θεσμικά επίπεδα με αντιπαράθεση επιχειρημάτων, χωρίς ακρότητες, βιαιοπραγίες ή κινητοποιήσεις.

Εμπειρία ζωής…

Πριν μια δεκαετία είχα μια παρόμοια εμπειρία που ρίζωσε βαθιά στη θύμηση μου. Για ένα άλλο δημόσιο έργο, την αποκατάσταση τής ιστορικής γέφυρας Brooklyn Bridge, οι κάτοικοι είχαν προσλάβει μια καθηγήτρια πανεπιστημίου με ειδικότητα «ψυχολόγος περιβάλλοντος». Μέχρι τότε δεν γνώριζα ότι υπάρχει τέτοια ειδικότητα. Οι αντιπαραθέσεις μας, πάντα κόσμιες και εποικοδομητικές, μού έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μου και αποτέλεσαν χρήσιμο οδηγό στη διαδικασία λήψης επαγγελματικών (και μη) αποφάσεων. Το έργο ολοκληρώθηκε έγκαιρα χωρίς κανένα απρόβλεπτο συμβάν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα αρκεί να υπάρχει σεβασμός και ανεκτικότητα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και θα υπάρχει…

Το έργο ανάπλασης-θωράκισης για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα:

1. https://bpca.ny.gov/…/Executive-Summary-Wagner-Park…

2. https://bpca.ny.gov/nature-and-sustainability/resiliency/

3. https://bpca.ny.gov/…/SBPCR_rpt_deis_chapters_1_through…

4. https://www1.nyc.gov/…/battery-park-city-resilience…

Κριτική και αντιδράσεις:

1. https://www.thecity.nyc/…/battery-park-plan-destroy…

2. https://thevillagesun.com/battery-park-city-community…

3. https://gothamist.com/…/battery-park-city-residents…

*Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα