Διεθνή

Ρωσία: Την «κοπανάνε» οι ολιγάρχες – Ανάρπαστα τα ιδιωτικά τζετ

Δίνουν 30.000 ευρώ για να φύγουν - Ο Πούτιν ετοιμάζει απαγόρευση εξόδου για άνδρες σε ηλικία επιστράτευσης

Parallaxi
ρωσία-την-κοπανάνε-οι-ολιγάρχες-αν-902307
Parallaxi

Η ζήτηση για μία θέση σε ιδιωτικά τζετ έχει αυξηθεί στη Μόσχα μετά τη διαταγή του Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρώτη επιστράτευση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πλούσιοι Ρώσοι αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, oι επιβάτες λέγεται ότι κατευθύνονται κυρίως προς την Αρμενία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες επιτρέπουν στους Ρώσους την είσοδο χωρίς βίζα. Πληρώνουν από 20.000 έως 25.000 ευρώ για μια θέση σε ιδιωτικό αεροπλάνο, ενώ η τιμή ενοικίασης ενός οκταθέσιου τζετ κυμαίνεται από 80.000 έως 140.000 ευρώ, δηλαδή πολλές φορές ακριβότερα από το κανονικό ναύλο.

«Η κατάσταση είναι απολύτως τρελή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Yevgeny Bikov ο διευθυντής μιας εταιρείας ιδιωτικών τζετ. «Θα λαμβάναμε 50 αιτήσεις την ημέρα- τώρα είναι περίπου 5.000».

Η απόφαση του Κρεμλίνου να εξαγγείλει μερική επιστράτευση οδήγησε τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να εγκαταλείψουν τη χώρα βιαστικά, πυροδοτώντας ένα νέο, ενδεχομένως πρωτοφανές brain drain. Στα συνοριακά περάσματα της Ρωσίας έχουν σχηματιστεί μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων, ενώ τα περισσότερα εισιτήρια εμπορικών αεροπλάνων απλής μετάβασης έχουν εξαντληθεί για όλες τις προσεχείς ημερομηνίες.

«Απλώς αδυνατούμε να βρούμε θέσεις για όλους»

Ο Bikov δήλωσε ότι η εταιρεία του άρχισε να ναυλώνει μεγαλύτερα εμπορικά αεροπλάνα σε μια προσπάθεια να καλύψει τη ζήτηση και να μειώσει τις τιμές. «Όμως απλά αδυνατούμε να βρούμε αρκετές θέσεις για όλους», είπε, προσθέτοντας ότι η φθηνότερη θέση σε ναυλωμένο εμπορικό αεροπλάνο για το Ερεβάν κοστολογείται σε περίπου 200.000 ρούβλια (3.000 ευρώ).

Η FlightWay, η οποία προσφέρει πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, δήλωσε ότι παρουσιάζει αύξηση των αιτήσεων για πτήσεις χωρίς επιστροφή προς την Αρμενία, την Τουρκία, το Καζακστάν και το Ντουμπάι. «Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 50 φορές», δήλωσε ο Eduard Simonov, επικεφαλής της εταιρείας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η διαθεσιμότητα τζετ προς ενοικίαση ήταν σοβαρά περιορισμένη μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, οι οποίες απαγόρευαν τη μίσθωση ή την ασφάλιση αεροσκαφών για χρήση στη Ρωσία.

«Όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες ιδιωτικών τζετ έχουν εγκαταλείψει την αγορά. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά τώρα και οι τιμές είναι στα ύψη σε σύγκριση με έξι μήνες πριν», δήλωσε ο Simonov.

Δεν είναι μόνο οι πολύ πλούσιοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση των ιδιωτικών τζετ, με ορισμένες εταιρείες να ναυλώνουν αεροπλάνα για να βγάλουν από τη χώρα το ανδρικό προσωπικό τους. Σύμφωνα με το ρωσικό επιχειρηματικό πρακτορείο Kommersant, μια εταιρεία σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών στη Μόσχα ναύλωσε μια ολόκληρη πτήση για να βγάλει τους υπαλλήλους της από τη χώρα.

Πούτιν: Έτοιμος να κλείσει τα σύνορα για άνδρες σε ηλικία επιστράτευσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα για άνδρες σε ηλικία επιστράτευσης, δήλωσε στο ρωσικό Meduza πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

Μια δεύτερη πηγή, επίσης κοντά στο Κρεμλίνο, δήλωσε στο Meduza ότι αυτό θα συμβεί μετά τα «δημοψηφίσματα» που βρίσκονται σε εξέλιξη στις αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και στα κατεχόμενα στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Τα «δημοψηφίσματα» θα ολοκληρωθούν το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου.

Η πηγή δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί κάτι σαν «βίζα εξόδου». Οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το στρατιωτικό γραφείο στράτευσης για να φύγουν από τη Ρωσία.

ΤοMeduza ανέφερε νωρίτερα ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι το τέλος των «δημοψηφισμάτων» στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η επιστρέτευση στη Ρωσία ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τα μέλη των εφέδρων που έχουν κατάλληλες στρατιωτικές εξειδικεύσεις και εμπειρία μάχης υπόκεινται σε επιστράτευση. Μια κυβερνητική διαδικτυακή πύλη αναφέρει ότι στρατιώτες και λοχίες ηλικίας 35 ετών και κάτω, κατώτεροι αξιωματικοί 50 ετών και κάτω και ανώτεροι αξιωματικοί 55 ετών και κάτω υπόκεινται σε επιστράτευση «βάσει προτεραιότητας». Στρατιώτες και λοχίες παραμένουν έφεδροι μέχρι την ηλικία των 50 ετών και οι στρατηγοί μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Πηγή κοντά σε ένα από τα ομοσπονδιακά υπουργεία της Ρωσίας δήλωσε στο Meduza ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους για στρατιωτική θητεία ως μέρος της επιστράτευσης. Το Κρεμλίνο το διαψεύδει.

πηγη: ieidiseis

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα