Διεθνή

Ρωσία -Τουρκία: Ο Πούτιν επαινεί ως ειρηνοποιό τον Ερντογάν!

Τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος «συμβάλλει στο να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά ο Ζελένσκι αρνείται τις συνομιλίες» - Δεν θα διακοπεί το αέριο μέσω Turk Stream

Parallaxi
ρωσία-τουρκία-ο-πούτιν-επαινεί-ως-ειρη-898929
Parallaxi

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε σήμερα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μιλώντας στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν προτείνει συνεχώς συναντήσεις με τον Ζελέσνκι –αν και δεν έκανε παρόμοια πρόταση στη συνάντηση τους στην Σαμαρκάνδη– και ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι θέλει να κατακερματίσει τη Ρωσία και δήλωσε ότι έστειλε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει αυτό.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και συζητώντας δημόσια για τον πόλεμο για πρώτη φορά από τότε που η Ουκρανία απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές και δήλωσε: «Θα δούμε πώς θα τελειώσει (η αντεπίθεση της Ουκρανίας)».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να τελειώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι σταδιακά θέτει υπό τον έλεγχο της την ουκρανική επικράτεια.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτή την κρίση και δήλωσε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει του αγωγούς φυσικού αερίου και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην Βαλτική.

Δεν θα διακοπεί το αέριο μέσω Turk Stream

Στο μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνάντηση 40 λεπτών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν.

Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας για τη μεταφορά από τα ουκρανικά λιμάνια, καθώς και στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά» σχολίασε ο Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πληρώνει σε ρούβλια η Τουρκία

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια.

«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας για την προμήθεια φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης στην Τουρκία, προβλέπει πληρωμή του 25% των προμηθειών αυτών σε ρούβλια. Η συμφωνία αυτή τίθεται άμεσα σε ισχύ», είπε. «Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες οδούς εφοδιασμού για τους ενεργειακούς μας πόρους, όχι μόνο για τις δικές της ανάγκες, αλλά και για τις χώρες της ΕΕ. Οι αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω TurkStream συνεχίζουν αδιάκοπα», είπε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το CNNturk.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Σημείωσε πως οι συμφωνίες που αφορούν το πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023» όπως δήλωσε.

Εξαγωγή Ρωσικών προϊόντων μέσω Τουρκίας

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, επίσης, πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν», όπως είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα