Parallax View

Σχετικά με Ιάσονα

Με αφορμή την επίσκεψη του Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες, του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ και την επιστροφή του προσφυγικού στην επικαιρότητα

Γιάννης Τσολακίδης
σχετικά-με-ιάσονα-908009
Γιάννης Τσολακίδης

Ιάσων Αποστολόπουλος

Ένας διασώστης που επιλέχθηκε -και «ακυρώθηκε»- για βράβευσή του στη γιορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (26/7/2021) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξάφνου(;) αποκαλείται και «προδότης».

Πώς φτάσαμε εδώ;

Το πρόβλημα της –παράνομης– εισόδου προσφύγων & μεταναστών στην Ελλάδα και γράφω «παράνομης», καθώς δεν υπάρχει «νόμιμη» έξοδος από τις χώρες τους, σε αυτές τις περιπτώσεις της φυγής τους, μάλλον «δραπετεύουν», ούτε επομένως και «νόμιμης» εισόδου, είναι πολύ σοβαρό για τη χώρα μας.

Και για όλα τα κράτη που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Και είναι γνωστό, στους γηγενείς πληθυσμούς αυτών των κρατών, και σε μάς τους έλληνες πολίτες, ως άποψη όχι αμελητέα κι αβάσιμη, ότι η «είσοδος» όταν αφεθεί, εύκολα μετατρέπεται σε ανεξέλεγκτη «εισβολή».

Και τους αρνιόμαστε γενικώς αυτούς τους «ξένους», έχουν άλλες συνήθειες, άλλη θρησκεία- συνήθως- έχουν φτώχια, βρώμα, εκτός αν κάνουν για υποτακτικό προσωπικό σε χωράφια αλλά ως εκεί…

Επίσης, υπάρχουν υποψίες (αν και δεν γνωρίζω στοιχεία) ότι έχουν στηθεί «μηχανισμοί», εταιρίες θα έλεγα, που με το μανδύα «ΜΚΟ» – μην τα πάρει όλα η μπόρα, υπάρχουν και οι πραγματικές ΜΚΟ- εμπορεύονται τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Μέχρι εδώ οι φόβοι κι οι ενστάσεις.

Όμως μιλάμε για ανθρώπους, όχι για παράνομη εισαγωγή οπίου ή όπλων.

Γι’ ανθρώπους μιλάμε, τυραννισμένους, τρομαγμένους, απελπισμένους. Φυγάδες.

Λοιπόν, υπάρχει μέτρο; Και νόμοι; Και Διεθνές Δίκαιο αντιμετώπισης; Προφανώς. Μόνο που το κράτος μας τα 2-3 τελευταία χρόνια, με την προτροπή θα έλεγα κι όχι απλώς τη συναίνεση της Κομισιόν( Όχι Ευρωκοινοβουλίου) της Ε.Ε. τα παραβιάζει. Και φτάσαμε σε ακόμη μια «κατρακύλα», πέρα από την 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου:

«Iδιαίτερα επιβαρυντική για την Ελλάδα είναι η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες συμπεραίνει ότι στη χώρα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις το οποίο χαρακτηρίζει ως μία ντε φάκτο πολιτική.» .(Αντιγράφω από efsyn, ωστόσο είναι είδηση, όχι γνώμη).

“Στην Ελλάδα οι επανοπροωηθήσεις είναι μία ντε φάκτο γενική πολιτική. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει καταγράψει 540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021 κατά τα οποία φέρεται να απωθήθηκαν βίαια 17000 άτομα” γράφει ο Πάνος Χαρίτος.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2022, οι Πράσινοι έβγαλαν ανακοίνωση με τίτλο «Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων εκτός από παράνομες είναι και απάνθρωπες», ζητώντας τη διερεύνηση συνθηκών θανάτου 12 προσφύγων στον Έβρο.

Ανάλογα δημοσιεύματα υπάρχουν, διαβάζω σε Guardian, Der Spiegel.

Και εδώ εμείς, βρήκαμε «εξιλαστήριο θύμα», ανθέλληνα και προδότη,

αυτόν τον ωραίο άνθρωπο…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα